Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Španielsko chce v osemfinále MS ukázať svoju silu, Rusi veria v zázrak

Na snímke hráči Španielska oslavujú gól v zápase B-skupiny MS vo futbale Irán - Španielsko na štadióne v ruskej Kazani 20. júna 2018. Foto: TASR/AP

Španieli vyhrali skupinu po remízach s Portugalskom a Marokom a tesnej výhre nad Iránom. V zápasoch inkasovali päť gólov, za čo sa na obranu tímu zniesla v krajine kritika.

Moskva 1. júla (TASR) - Futbalisti Španielska nezažívajú na MS v Rusku najlepší turnaj. Síce vyhrali základnú B-skupinu, no zatiaľ nepresvedčili, že patria k veľkým favoritom na celkový triumf. Zmeniť by to chceli v nedeľňajšom osemfinále (16.00 h) proti domácej reprezentácii. Tá ide do stretnutia na Štadióne Lužniki ako outsider, no podľa miestnych médií verí v "moskovský zázrak".

Španieli vyhrali skupinu po remízach s Portugalskom a Marokom a tesnej výhre nad Iránom. V zápasoch inkasovali päť gólov, za čo sa na obranu tímu zniesla v krajine kritika. "Myslím si, že jej bolo oveľa viac, než si zaslúžime. Dva roky sme neprehrali," zdôraznil obranca Daniel Carvajal.

Dvadsať z týchto 23 zápasov však bolo ešte pod taktovkou bývalého trénera Juliena Lopeteguiho, ktorého vedenie prepustilo len pár dní pred štartom šampionátu, keďže sa nečakane dohodol na zmluve s Realom Madrid. Na jeho miesto tak narýchlo zasadol bývalý reprezentačný obranca Fernando Hierro. Ten však doteraz viedol ako hlavný kormidelník len krátko Oviedo v druhej španielskej lige. "Najväčší problém Španielska je to, že Hierro nie je tréner. Na tejto úrovni nemá žiadne skúsenosti," vyhlásil nemecký tréner Bernd Schuster pre agentúru DPA.

Napriek tomu si Španieli pred nedeľňajším súbojom veria, no uvedomujú si, že svoje výkony zo skupiny musia posunúť na vyššiu úroveň. "Bude to veľmi ťažký zápas. Majú veľmi kvalitných hráčov a odohrali dobré zápasy v skupine. I keď posledný duel prehrali. Nemôžeme si dovoliť žiadne chyby," upozornil stredopoliar Isco.

Rusi zvládli prvé dva zápasy veľmi dobre, keď zdolali Saudskú Arábiu vysoko 5:0 a Egypt 3:1. V záverečnom skupinovom vystúpení podľahli Uruguaju 0:3, no proti majstrom sveta z roku 2010 sa cítia byť pripravení. "Španieli hrajú rovnaký futbal ako v predchádzajúcich rokoch. Ich obrancovia stoja dosť vysoko, takže budeme mať priestor na kontry," vyhlásil reprezentačný rekordér Sergej Ignaševič, ktorý adresoval aj štipľavú poznámku na adresu Sergia Ramosa. "Provokatéri to majú na MS ťažké, pretože máme video. Všetci hrajú o dosť čistejšie."

Rusi majú so Španielmi bohaté skúsenosti, miestne médiá momentálne najviac pripomínajú semifinálový duel z EURO 2008 vo Viedni, v ktorom "zborná" prehrala 0:3. "Je to asi najpamätnejší zápas so Španielmi, no neprevláda žiadna nostalgia. Teraz všetci myslíme na osemfinále," dodal Ignaševič. Posledný vzájomný zápas sa odohral v novembri v Petrohrade a skončil sa remízou 3:3, pričom domáci stiahli manko 1:3.

"Maroko a Irán nám ukázali, ako hrať proti Španielom. Vypadnutie Nemecka zase to, že dopredu neprehralo žiadne mužstvo. Na ihrisko nastúpi jedenásť hráčov proti jedenástim a všetko je možné," povedal brankár Andrej Lunev.

Zápas Španielsko - Rusko sa začne v nedeľu 1. júla o 16.00 SELČ na Štadióne Lužniki v Moskve, v priamom prenose ho odvysiela RTVS na Dvojke. Víťaz duelu sa vo štvrťfinále stretne s lepším zo súboja medzi Chorvátskom a Dánskom.

Osemfinále:


ŠPANIELSKO - RUSKO, nedeľa 1. júla, 16.00 SELČ, Moskva (Štadión Lužniki)
hlavný rozhodca: zatiaľ neurčený

predpokladané zostavy:

Španielsko: De Gea - Carvajal, Pique, Ramos, Alba - Busquets, Thiago Alcantara - Silva, Isco, Iniesta - Costa
Rusko: Akinfejev - Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Žirkov - Gazinskij, Zobnin - Samedov, Golovin, Černyšev - Dziuba