Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Putin pred štartom MS privítal svet v Rusku, Infantino sa mu poďakoval

Vladimir Putin, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Na stredajšom 68. Kongrese Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v moskovskom Expocentre ruský prezident ubezpečil, že jeho krajina je pripravená na hostenie veľkého podujatia.

Moskva 13. júna (TASR) - Ruský prezident Vladimir Putin privítal deň pred otváracím stretnutím účastníkov futbalových majstrovstiev sveta. Na stredajšom 68. Kongrese Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v moskovskom Expocentre ubezpečil, že jeho krajina je pripravená na hostenie veľkého podujatia.

"Všetci by mali pocítiť pohostinnosť a ústretovosť nášho národa, unikátnu kultúru a prírodu. Svetový šampionát má pre nás obrovský význam, vo štvrtok sa tento sen stane skutočnosťou. Spoločne sme urobili všetko, aby bol turnaj na najvyššej úrovni pre hráčov, fanúšikov i televíznych divákov,"
povedal Putin viac než 200 delegátom kongresu.

Šampionát odštartuje stretnutím domáceho Ruska so Saudskou Arábiou a v jedenástich mestách potrvá do 15. júla. "Z hĺbky našich sŕdc vyslovujeme veľké ďakujem pánovi Putinovi, cítili sme sa ako súčasť jedného tímu. O Rusku sa hovorí, že nikdy nebolo pokorené. Od štvrtka ho pohltí futbal a z Lužník futbal pohltí celý svet," vyhlásil prezident FIFA Gianni Infantino.

Na štvrtkovom zápase na štadióne Lužniki budú okrem Putina zo štátnych predstaviteľov saudskoarabský korunný princ Mohammed Bin Salman či prezidenti Evo Morales (Bolívia), Horacio Cartes (Paraguaj), Juan Carlos Varela (Panama), Paul Kagame (Rwanda), Alexander Lukašenko (Bielorusko), Ilham Alijev (Azerbajdžan), Nursultan Nazarbajev (Kazachstan), Sooronbaj Žeenbekov (Kirgizsko), Emomali Rachmon (Tadžikistan). V Moskve sú aj arménsky predseda vlády Nikol Pašinjan, libanonský premiér Saad Haririr a predseda prezídia Najvyššieho ľudového zhromaždenia KĽDR (de facto parlament) Kim Jong-nam. Neprídu však hostia zo západnej Európy.