Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Luis Enrique sa stal novým trénerom futbalistov Španielska

Tréner Luis Enrique. Foto: TASR/AP/Ivan Sekretarev

Štyridsaťosemročný kouč nahradil Fernanda Hierra, ktorý skončil na poste v nedeľu po nevydarenom vystúpení na MS v Rusku.

Madrid 9. júla (TASR) - Post trénera španielskej futbalovej reprezentácie prevzal Luis Enrique. S tamojšou federáciou podpísal kontrakt na dva roky. Informovala o tom agentúra dpa.

Štyridsaťosemročný tréner nahradil Fernanda Hierra, ktorý skončil na poste v nedeľu po nevydarenom vystúpení na MS v Rusku. Bývalý obranca viedol národný tím necelý mesiac, keď vo funkcii vystriedal tesne pred štartom šampionátu Julena Lopeteguiho.

"Rozhodnutie angažovať ho bolo jednomyseľné," uviedol šéf Španielskej futbalovej federácie (RFEF). "Páči sa mi jeho odhodlanie. Odmietol lukratívnejšie finančné ponuky, aby sa mohol stať trénerom národného tímu. Ako kouč spĺňa všetky parametre na miesto pri reprezentácii. Luis Enrique si prinesie aj svoj realizačný tím, ale o tom povie viac na budúci týždeň, keď ho oficiálne uvedieme do funkcie."

Enrique odohral v reprezentácii 62 duelov a strelil 12 gólov. Počas aktívnej kariéry hral za rodný Gijon, Real Madrid a FC Barcelona. Ako tréner viedol AS Rím, Celtu Vigo a v rokoch 2014-2017 aj "Barcu". Katalánci pod jeho vedením vyhrali dvakrát ligu, trikrát Copa del Rey, Ligu majstrov (2015), európsky Superpohár i MS klubov.

Jeho premiérou na lavičke Španielska bude duel s Anglickom 8. septembra vo Wembley v rámci Ligy národov. O tri dni neskôr nastúpia jeho zverenci v Elche proti Chorvátsku. Obaja najbližší súperi postúpili na prebiehajúcich MS v Rusku do semifinále. Španieli vypadli už v osemfinále po rozstrele s domácim Ruskom.