Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

VIDEO: Podolski sa rozlúčil s reprezentáciou takýmto exportným gólom

Nemecký tréner Joachim Löw (vpravo), nemecký futbalista Lukas Podolski a jeho syn, archívna snímka. Foto: FOTO TASR/AP

Českí futbalisti zvíťazili v prípravnom zápase v Ústí nad Labem nad Litvou 3:0, keď všetky góly strelili po polčasovej prestávke.

Bratislava 23. marca (TASR) - Nemeckí futbaloví reprezentanti zvíťazili v stredajšom prípravnom zápase v Dortmunde nad Anglickom 1:0. Víťazný gól strelil Lukas Podolski, ktorý sa týmto duelom rozlúčil s bohatou reprezentačnou kariérou.

V prvom polčase bolo aktívnejšie Anglicko, ktoré si vypracovalo dve veľké šance. Nemci sa v ofenzíve príliš nepredviedli. V 31. minúte sa dostal do úniku Lallana, no jeho strela zvnútra šestnástky len opečiatkovala žŕdku nemeckej brány. O desať minút neskôr mal tutovku Alli, ktorý sa po chybe súperovej obrany dostal pred ter Stegena, ale trestuhodne zakončil iba do brankára. Nemci mali prvú veľkú možnosť v 49. minúte, keď z hranice šestnástky vypálil Brandt, no lopta letela tesne vedľa. V 69. minúte padol jediný gól v zápase, o ktorý sa postaral práve Podolski. Schürrle posunul loptu ku kapitánovi Nemecka a ten sa presadil presnou strelou spoza šestnástky. V 74. minúte mohol zvýšiť Sané, ale jeho strelu vyrazil Hart.



Útočník Galatasarayu Istanbul sa lúčil s národným tímom po trinástich rokoch, na svoj záverečný 130. zápas v nemeckých farbách nastúpil ako kapitán "Nationalelf". Viac štartov v reprezentácii má len Miroslav Klose (137) a Lothar Matthäus (150). Jeho chvíľa prišla v 69. minúte, keď ľavačkou z viac ako dvadsiatich metrov nechytateľne namieril do horného rohu bránky Joa Harta. "Bol to ako film. Vyhrali sme 1:0 a ja som skóroval. Vedel som, že mám ľavačku pravdepodobne obdarenú Bohom alebo niekým tam hore, vždy sa na ňu môžem spoľahnúť. Som hrdý na predchádzajúcich trinásť rokov," povedal po zápase Podolski.

Tridsaťjedenročný futbalista bol stredobodom pozornosti v Dortmunde, fanúšikovia skandovali počas zápasu jeho meno a pri striedaní sa dočkal "standing ovations". "Pri atmosfére na štadióne ste mohli vidieť spojenie s ľuďmi z Kolína. Minimálne 30-tisíc fanúšikov tu bolo z Kolína. Z toho máte až zimomriavky. Tak viete, kde je váš domov, že ste urobili mnoho dobrého aj mimo ihriska. To ma napĺňa hrdosťou," vyjadril sa k fanúšikom nemecký reprezentant.

Zápas zhodnotil tréner nemeckej reprezentácie Joachim Löw nasledovne: "Špeciálni hráči si zaslúžia špeciálnu rozlúčku. V prvom zápase boli chlapci veľmi nervózni. Vybrali sme totiž mladších hráčov. Angličania hrali s väčšou intenzitou a energiou. Chvíľu nám trvalo, aby sa dostali do rytmu. Celkovo išlo o veľmi dobrý zápas."

Angličania sú lídrom "slovenskej" F-skupiny o postup na MS 2018 v Rusku. Minulý rok v Trnave vyhrali 1:0. Tréner Anglicka Gareth Southgate bol v Dortmunde spokojný s novým herným systémom a predvedeným výkonom, podľa jeho slov však mali jeho zverenci zvíťaziť. "Chýbala nám koncovka. Mali sme tento zápas vyhrať. Som spokojný s výkonom. Najväčšia radosť je z nového taktického systému, ktorý sme vyskúšali. Hráči sa s ním stotožnili," citovala Sky Sports kormidelníka Albionu.

Ďalší súper Slovenska v F-skupine kvalifikácie na MS 2018 Škótsko remizovalo s Kanadou 1:1.

Cyperskí reprezentanti zvíťazili v Larnake nad Kazachstanom 3:1. Všetky tri góly strelili v priebehu dvanástich minút druhého polčasu a otočili tak nepriaznivý stav 0:1.

Českí futbalisti zvíťazili v Ústí nad Labem nad Litvou 3:0, keď všetky góly strelili po polčasovej prestávke. Skóre otvoril v 48. minúte z penalty Tomáš Hořava, v 64. minúte sa po individuálnej akcii presadil debutant Jakub Jankto a o štvrťhodinu neskôr stanovil konečné skóre Michael Krmenčík.

Sumáre:

Cyprus - Kazachstan 3:1 (0:1)
Góly: 55. Mytides, 63. Katelaris, 67. Christofi - 29. Nuserbajev

Česko - Litva 3:0 (0:0)
Góly: 48. Hořava (z 11m), 64. Jankto, 79. Krmenčík, ŽK: Matylevičius

zostava Litvy: Šetkus (45. Zubas) - Vaitkunas (46. Borovskij), A. Klimavičius (60. Kijanskas), L. Klimavičius (60. Mikuckis), Slavickas (46. Baravykas) - Lukša (60. Černych), Paulius (60. Žulpa), Kuklys (46. Verbickas), Slivka (60. Eliošius), Grigaravičius (60. Novikovas) - Matulevičius (60. Valskis)

Nemecko - Anglicko 1:0 (0:0)
Gól: 69. Podolski

zostava Anglicka: Hart – Keane, Cahill, Smalling (84. Smalling) – Walker, Livermore (83. Ward-Prowse), Dier, Bertrand (83. Shaw) – Alli (71. Lingard), Lallana (66. Redmond) - Vardy (70. Rashford)

Škótsko - Kanada 1:1 (1:1)
Góly: 35. Naismith - 11. Aird

zostava Škótska: McGregor – Anya, Berra, Mulgrew, Wallace (46. Robertson) – Cairney (76. McGinn), Fletcher D. – Snodgrass, Naismith (62. Rhodes), Burke (46. Bannan) – C. Martin (62. Griffits)