Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Neville skončil vo Valencii. Po necelých štyroch mesiacoch

Tréner FC Valencia Garry Neville Foto: TASR/AP

Garry Neville by sa mohol vrátiť do trénerského tímu anglickej reprezentácie, ktorá bude v pondelok 20. júna v St. Etienne súperom Slovákov na EURO 2016.

Madrid 30. marca (TASR) - Garry Neville skončil na lavičke španielskeho futbalového klubu FC Valencia po necelých štyroch mesiacoch. Mužstvo do konca sezóny povedie Pako Ayestaran, ktorý vo Valencii už pôsobil v pozícii asistenta. Neville by sa mohol vrátiť do trénerského tímu anglickej reprezentácie, ktorá bude v pondelok 20. júna (21.00) v St. Etienne súperom Slovákov na EURO 2016. Informácie priniesla agentúra AP.

"Netopierom" ťah s angažovaním bývalého anglického obrancu nevyšiel. V Primera Division sa klub po neúspešných výsledkových sériách prepadol na 14. miesto a v tohtosezónnej edícii Európskej ligy stroskotal v osemfinále na Athleticu Bilbao. "Rozhodli sme sa pre zmenu s najlepším úmyslom pre Valencia CF, aby sme sa v tejto sezóne ešte posunuli hore. Ďakujeme Garrymu Nevilleovi za odvedenú prácu a prajeme mu všetko dobré v budúcnosti," píše sa vo vyhlásení španielskeho klubu.

Pre bývalého anglického reprezentanta to bol premiérový angažmán v pozícii hlavného kormidelníka. Pripísal si desať víťazstiev, sedem remíz a jedenásť prehier. "Chcel by som sa poďakovať vedeniu klubu, fanúšikom, ale aj hráčom. Rád by som pokračoval v načatej robote, ale chápem tento krok. Zápasy, ktoré sme odohrali, sa nepozdávali ani mne a nezhodovali sa ani s predstavami vedenia klubu," povedal vo svojom stanovisku Neville. Väčšinu profesionálnej kariéry strávil v Manchestri United, po ukončení aktívnej činnosti pôsobil ako trénersky poradca pri reprezentácii Albionu a pracoval aj v televízii. Napriek neúspechu vo Valencii by sa podľa nepotvrdených informácií mohol vrátiť do trénerského tímu Anglicka.

Nevilleov nástupca Ayestaran pôsobil vo Valencii ako asistent v rokoch 2001-2004. V tomto období vyhral klub dvakrát najvyššiu domácu súťaž a triumfoval aj vo vtedajšom Pohári UEFA. Neskôr sa Ayestaran stal asistentom trénera v Liverpoole, s ktorým vyhral v 2005 Ligu majstrov a o rok neskôr získal Pohár FA. Následne pôsobil ako hlavný kouč v izraelskom Maccabi Tel Aviv či na lavičkách mexických klubov Santos Laguna a Estudiantes Tecos.