Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Platini sa vzdal kandidatúry na post prezidenta FIFA

Na snímke suspendovaný prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini Foto: TASR/AP

Prezidentské voľby FIFA sa uskutočnia 26. februára v Zürichu.


Paríž 7. januára (TASR) - Na osem rokov suspendovaný prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Michel Platini vo štvrtok uviedol, že nebude kandidovať na post šéfa Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Prezidentské voľby FIFA sa uskutočnia 26. februára v Zürichu.

"Oficiálne sa vzdávam kandidatúry na post prezidenta FIFA. Cítim, že by som bol oproti ostatným kandidátom v značnej nevýhode, pretože by som aj vzhľadom na udalosti uplynulých mesiacov mal menej času na predvolebnú kampaň. Zbohom FIFA, zbohom prezidentská kandidatúra," povedal 60-ročný francúzsky funkcionár v rozhovore pre spravodajskú agentúru AP.




Etická komisia FIFA v decembri potrestala Platiniho ako aj prezidenta strešnej organizácie svetového futbalu Seppa Blattera osemročným zákazom činnosti. Okrem toho zaplatí Blatter pokutu 50.000 švajčiarskych frankov, Platini o 30-tisíc viac. Obaja sa však necítia byť vinní a chcú sa odvolať na Športový arbitrážny súd (CAS).

Trest nadobudol okamžitú platnosť, počas osemročného obdobia tak nebudú môcť Platini s Blatterom vykonávať žiadne aktivity vo futbalovom hnutí doma ani na medzinárodnom poli.

Uplynulé tri mesiace boli podľa Platiniho najťažšími v jeho živote. "Namiesto debát s priateľmi o futbale som strávil hodiny času na vypočúvaniach u vyšetrovateľov korupčnej kauzy. Som z tejto situácie vyčerpaný, ale neznášam nespravodlivosť a budem tvrdo bojovať za to, aby pravda vyšla najavo," dodal Platini, ktorý bol najskôr suspendovaný na 90 dní pre podozrivú platbu spred štyroch rokov.

Francúz mal v roku 2011 prijať od Blattera dva milióny švajčiarskych frankov, údajne za prácu v úlohe jeho poradcu v rokoch 1999 až 2002. Neexistuje o tom ale žiaden doklad a obaja funkcionári tvrdia, že medzi sebou mali ústnu dohodu.