Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Dalo sa to čakať: Prezident Talianskej futbalovej federácie rezignoval

Carlo Tavecchio. Foto: TASR/AP

Taliansko neuspelo v baráži o účasť na budúcoročnom svetovom šampionáte, keď neprešlo cez Švédsko. Štvornásobní majstri sveta budú chýbať na mundiale prvýkrát od roku 1958.

Rím 20. novembra (TASR) - Prezident Talianskej futbalovej federácie (FIGC) Carlo Tavecchio rezignoval. Čelný predstaviteľ odstúpil zo svojej funkcie necelý týždeň po tom, ako sa "squadra azzurra" nekvalifikovala na MS 2018 v Rusko.

Tevecchio oznámil svoju rezignáciu na zasadnutí FIGC v Ríme. Jedným z hlavných dôvodov bolo aj odmietnutie ponuky Carla Ancelottiho, ktorého chcel vidieť dnes už bývalý prezident vo funkcii trénera národného tímu po odvolaní Gian Piera Venturu. Informovala o tom agentúra DPA.

Taliansko neuspelo v baráži o účasť na budúcoročnom svetovom šampionáte, keď neprešlo cez Švédsko. Štvornásobní majstri sveta budú chýbať na mundiale prvýkrát od roku 1958.

"Rezignoval som z politických, nie športových dôvodov. Nepostúpili sme sa na MS a stala sa z toho tragédia," citovala agentúra AP Tavecchia. Ten pôvodne nemal v úmysle odstúpiť a kritiku smeroval na trénera Venturu.

"Celé je to jeho vina. Za všetko môže on. Prečo by som mal rezignovať? Už si nepamätáte, kto zariadil v talianskom futbale videorozhodcov? A kto dostal štyri talianske kluby do Ligy majstrov? Bol som to ja, Tavecchio," citovali ho ešte pred niekoľkými dňami talianske médiá. Teraz však už zmenil rétoriku: "Platím za Venturu, hoci ja som ho na post nevybral. Ako federácia sme nemali na neúspech žiadny vplyv. Je to len chyba trénera, ktorý si vybral všetkých jeho spolupracovníkov. A stačilo iba trochu premýšľať. Všetci švédski futbalisti sú silní a vysokí. A my celý zápas posielame do šestnástky centre? A prečo nehral Insigne? Rozhodnutia trénera boli zlé," hodnotil.

Tavecchio napokon stratil dôveru výkonného výboru federácie a na pondelňajšej tlačovej konferencii oznámil svoj odchod: "Rezignoval som okamžite. A požiadal som celý výbor, aby rezignoval tiež. No nikto to neurobil," dodal s tým, že podľa platných noriem povedie FIGC až do volieb nového prezidenta, ktoré musia prebehnúť do 90 dní.

Podľa všetkého ale Taliansky olympijský výbor (CONI), ktorý zastrešuje celý šport v krajine, do situácie zasiahne skôr a Tavecchia definitívne zbaví funkcie. Prezident CONI Giovanni Malago potvrdil, že požiada, aby federácia ustanovila nového dočasného lídra ako mimoriadne opatrenie.

Sedemdesiatštyriročný Tavecchio nastúpil na post prezidenta FIGC v roku 2014, keď dovtedajší prezident Giancarlo Abete a reprezentačný tréner Cesare Prandelli rezignovali na posty po vypadnutí v skupine na MS v Brazílii.