Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Šport

V utorok budú voliť trénera futbalovej reprezentácie, favorit je Kozák

Favoritom na post hlavného trénera reprezentácie Slovenska je Ján Kozák. Foto: TASR/Milan Kapusta

Na post nástupcu dua Stanislav Griga - Michal Hipp po ich odvolaní navrhla exekutíva SFZ Jána Kozáka a Ľubomíra Moravčíka.

Bratislava 1. júla (TASR) - O mene nového trénera slovenskej futbalovej reprezentácie s najväčšou pravdepodobnosťou rozhodne utorňajšie hlasovanie členov Výkonného výboru Slovenského futbalového zväzu (VV SFZ). Na post nástupcu dua Stanislav Griga - Michal Hipp po ich odvolaní (13. júna-pozn.) navrhla exekutíva SFZ Jána Kozáka a Ľubomíra Moravčíka.

Mandát na rokovania s adeptmi dostal od VV po jeho mimoriadnom zasadnutí prezident SFZ Ján Kováčik, ktorý okamžite po ich odvolaní avizoval, že "do 2. júla musí VV odsúhlasiť meno nového trénera, musí to byť rýchlo, nemôžeme čakať a hľadať trénera ďalšie dva mesiace", resp. po uzávierke návrhov potvrdil "máme dvoch kandidátov, pána Jána Kozáka, ktorého som navrhol ja, a pána Ľubomíra Moravčíka, ktorého navrhol člen Výkonného výboru, predseda Bratislavského futbalového zväzu pán Juraj Jánošík".

VV v zložení Ján Kováčik (prezident SFZ), Richard Havrilla (prvý viceprezident - amatérsky futbal, Karol Belaník (viceprezident za štátnu reprezentáciu a medzinárodné vzťahy), Juraj Jánošík (viceprezident za amatérsky futbal), Dušan Tittel (viceprezident za profesionálny futbal) a ďalší členovia Petr Kašpar (profesionálny futbal), Jozef Valovič (profesionálny futbal), Ivan Nemečkay (profesionálny futbal), Jozef Paršo (amatérsky futbal), Ladislav Gádoši (amatérsky futbal), Milan Lešický (zástupca trénerov), Dušan Krchňák (zástupca rozhodcov) a Peter Sepeši (člen pre organizačno-legislatívne otázky) sa stretne v utorok dopoludnia v Bratislave. V otázke odvolania Grigu s Hippom bolo osem funkcionárov za, štyria boli proti a jeden sa zdržal hlasovania.

V prípade zvolenia nového trénera zvolá budúci týždeň SFZ tlačovú konferenciu s novým kormidelníkom osemfinalistu MS 2010 v JAR. Vzhľadom na rozloženie síl vo VV je favoritom na post Ján Kozák.

Kozák trénuje MFK Košice


Päťdesiatdeväťročný Kozák momentálne trénuje slovenský corgoňligový klub MFK Košice, s ktorým ešte v pondelok na hernom sústredení v Rakúsku odohral prípravný zápas s ukrajinským prvoligistom FK Volyň Luck. Bývalý československý reprezentant (55 zápasov/9 gólov), majster ČSSR v drese Dukly Praha a najlepší futbalista ČSSR 1981 má bronzovú medailu z ME 1980 v Taliansku, zahral si aj na MS 1982 v Španielsku. Podľa vlastných slov ho v prípade zvolenia bez problémov prezident MFK Košice Blažej Podolák uvoľní z radov klubu. "Samozrejme teší ma, že si na mňa spomenuli a najmä, že futbalová verejnosť je naklonená môjmu menu. To ma povzbudzuje, ale závery nerobím, pretože mám ešte svoju prácu. Pracujem každý deň v Košiciach s mužstvom, a keď príde k situácii, že to bude uzatvorené podpisom, môžem sa vyjadriť," reagoval pre médiá potom, ako sa stal kandidátom. Kozák viedol 1. FC Košice aj v skupinovej fáze Ligy majstrov.

V neprospech bývalého reprezentanta ČSSR, ČSFR a Slovenska Ľubomíra Moravčíka hovorí fakt, že momentálne nemá na Slovensku platnú trénerskú licenciu. Štyridsaťosemročný Moravčík hrával za Nitru, ASSE St. Etienne, Bastiu, Duisburg, Celtic Glasgow, je štvrťfinalistom MS 1990 v Taliansku. V roku 1992 ho vyhlásili za najlepšieho futbalistu ČSFR, v roku 2001 sa stal Futbalistom roka SR. Ako kouč viedol slovenskú reprezentáciu do 16 rokov a FC ViOn Zlaté Moravce.

Grigovi s Hippom sa stal osudným posledný kvalifikačný zápas MS 2014, v ktorom Slováci remizovali v Lichtenštajnsku 1:1. Projekt s dvoma rovnocennými trénermi prišiel do slovenskej praxe v lete roku 2012, ako náhrada za Vladimíra Weissa st. Hipp síce viedol 29. februára 2012 futbalistov Slovenska vo víťaznom prípravnom stretnutí v Burse proti Turecku (2:1), vtedy však bol len dočasným koučom. Zápasovú premiéru tak dvojica Griga - Hipp absolvovala v máji 2012 v Klagenfurte, kde ich zverenci prehrali s Poľskom 0:1. Slováci pod vedením dvojice trénerov v dvanástich prípravných aj kvalifikačných stretnutiach vyhrali len trikrát, štyrikrát remizovali a päťkrát prehrali.

Prehľad doterajších hlavných trénerov SR:

Jozef Vengloš (6. apríla 1993 - 15. júna 1995)

Jozef Jankech (4. júla 1995 - 23. októbra 1998)

Dušan Galis (1. januára 1999 - 23. februára 1999)

Jozef Adamec (26. februára 1999 - 30. novembra 2001)

Ladislav Jurkemik (1. februára 2002 - 31. decembra 2003)

Dušan Galis (1. januára 2004 - 12. októbra 2006)

Ján Kocian (2. novembra 2006 - 30. júna 2008)

Vladimír Weiss st. (7. júla 2008 - 31. januára 2012)

Stanislav Griga a Michal Hipp (26. apríla 2012 - 13. júna 2013)

Prehľad dočasných hlavných trénerov SR:

Dušan Radolský (23. októbra 1998 - 10. novembra 1998)

Anton Dragúň (17. novembra 1999 - 25. novembra 1999)

Michal Hipp (29. februára 2012)