Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Šlágrami príprav futbalové súboje v Bruseli a Bari,Česi vyzvú Arménsko

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Do hry sa dostane napríklad aj úradujúci európsky šampón Portugalsko, majstri sveta Nemci či dvakrát Rusi, ktorí ako organizátor mundialu majú na ňom účasť automatickú a kvalifikáciu hrať nebudú.

Bratislava 30. augusta (TASR) - Predkrmom pred štartom európskej futbalovej kvalifikácie o postup na majstrovstvá sveta 2018 v Rusku budú viaceré prípravné zápasy. Do hry sa v nich dostane napríklad aj úradujúci európsky šampón Portugalsko, majstri sveta Nemci či dvakrát Rusi, ktorí ako organizátor mundialu majú na ňom účasť automatickú a kvalifikáciu hrať nebudú.

V stredu si prvýkrát pod novým trénerom Karlom Jarolímom zahrajú Česi, Mladá Boleslav uvidí zápas s Arménskom. Majstri sveta Nemci si pozvali Fínov, domáci kouč Joachim Löw má v tíme troch strieborných olympijských medailistov z Ria de Janeiro. Chýbať mu bude ale zranený Andre Schürrle. Súboj bude reprezentačnou rozlúčkou Bastiana Schweinsteigera. Až po tomto dueli oznámi Löw aj meno nového nemeckého kapitána. "V Bastianovi sme stratili kapitána a pilier tímu. Bol nesmierne dôležitý na ihrisku i mimo neho, zostala po ňom diera, ale disponujeme viacerými etablovanými hráčmi. V najbližších dvoch rokoch musíme vybudovať výber schopný obhájiť titul svetového šampióna," povedal Löw.

Vo štvrtok sa v Porte noví kontinentálni šampióni bez Cristiana Ronalda stretnú s trpaslíkom z Gibraltáru. Ich kapitán sa ešte nevystrábil zo zranenia, ktoré utrpel na šampionáte vo finále proti Francúzom. V tíme tiež absentujú Vieirinha a Ricardo Carvalho, trénerovi Fernandovi Santosovi sa tak budú môcť ukázať hráči ako Joao Cancelo, Luis Neto, Bernardo Silva či Andre Silva. "V minulosti nastupovali všetci súperi proti Portugalsku v plnom nasadení. A teraz sa to ešte zvýši, keďže budú hrať proti majstrom Európy," povedal Santos.

Pozornosť bude pútať aj duel Belgicka so Španielskom v Bruseli, ktorý sa mal hrať ešte v novembri 2015, ale pre teroristické útoky v Paríži ho odložili. "La Furia Roja" má už nového trénera Julena Lopeteguiho, ktorý sa aspoň pre túto chvíľu rozlúčil s veteránom brankárom Ikerom Casillasom. Ten má na konte v Španielsku rekordných 167 medzištátnych zápasov. "Iker je ikona, ale teraz sme sa rozhodli, že jednotkou bude David de Gea. Ale dvere národného mužstva určite nie sú pred Ikerom zatvorené," uviedol Lopetegui, ktorý nezavolal ani Cesca Fabregasa či Pedra, no vybral Diega Costu, Juana Matu či Paca Alcacera. Aj "červení diabli" budú mať na lavičke nový realizačný tím. Po EURO Marca Wilmotsa nahradil Španiel Roberto Martinez, ktorý si za asistenta vybral Francúza Thierryho Henryho.

S novým trénerom do boja o MS v Rusku vyrukujú aj Taliani, 68-ročného Giampiera Venturu čaká v Bari prestížny súboj s vicemajstrami Európy Francúzmi. Nástupca Antonia Conteho má v pláne omladiť káder a tak je v mužstve ešte len 17-ročný brankár AC Miláno Gianluigi Donnarumma. Môže sa stať vôbec najmladším debutantom v drese "Azzurri".

Rusi, ktorí na ME po prehre so Slovákmi a Walesanmi nepostúpili zo skupiny, tiež vsadili na nového trénera. Stanislav Čerčesov pri kormidle "zbornej" nahradil Leonida Sluckého. V príprave sa Rusi stretnú s Tureckom a Ghanou.

Program medzištátnych prípravných zápasov:

streda 31. augusta:
17.30 Estónsko - Malta
19.15 ČR - Arménsko
19.30 Nórsko - Bielorusko
20.00 Dánsko - Lichtenštajnsko
20.15 Turecko - Rusko
20.30 Albánsko - Maroko
20.45 Nemecko - Fínsko
20.45 Írsko - Omán

štvrtok 1. septembra:
20.45 Belgicko - Španielsko
20.45 Holandsko - Grécko
20.45 Portugalsko - Gibraltár
21.00 Taliansko - Francúzsko

piatok 2. septembra:
19.30 Lotyšsko - Luxembursko

utorok 6. septembra:
12.00 Rusko - Ghana