Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Šport

Futbalisti SR do 17 rokov o ME proti Francúzom, Srbom a Švédom

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rozhodol o tom štvrtkový žreb tzv. elitnej fázy kvalifikácie vo švajčiarskom Nyone.

Nyon 6. decembra (TASR) - Slovenskí futbaloví reprezentanti do 17 rokov zabojujú o účasť na budúcoročných ME v Írsku v konkurencii rovesníkov z Francúzska, Švédska a Srbska. Rozhodol o tom štvrtkový žreb tzv. elitnej fázy kvalifikácie vo švajčiarskom Nyone.

Zverenci Mareka Bažíka sa predstavia v 8. kvalifikačnej skupine na jar budúceho roka v Srbsku. Na finálový turnaj (3. - 19. mája 2019) postúpi osem víťazov skupín a sedem najlepších z druhých miest s najlepšou bilanciou proti prvému a tretiemu tímu v tabuľke. Íri majú ako organizátor účasť automatickú.

"Je to ťažší variant zloženia skupiny. Tešíme sa na turnaj, bude to futbalová maturita. So Švédmi sme hrali, poznáme sa. Francúzi sú, isteže, absolútna 'topka', ale nadýchneme sa a budeme s nimi bojovať. Srbsko postúpilo z tretieho miesta, lenže silu tohto tímu znásobuje fakt, že je organizátor turnaja, všetci vieme, akí sú Balkánci srdciari. Rozmýšľal som nad realitou postupu a hovorím si: prečo nie? Máme dobrý tím, dobrých hráčov, hrá sa koncom marca, to už budú aj naši hráči rozohranejší. Nedávame hlavu dolu. Ideme do toho," citoval trénera Bažíka oficiálny web Slovenského futbalového zväzu (SFZ).

Vo štvrtok tiež v tejto vekovej kategórii vyžrebovali aj základnú fázu kvalifikácie ME 2020, ktoré sa uskutočnia v Estónsku. Slováci sa v nej v októbri budúceho roka stretnú v 5. skupine s domácim Cyprom, Francúzskom a Gibraltárom. Do elitnej fázy k nasadeným Angličanom a Španielom postúpia prví dvaja z 13 skupín a štyria najlepší z tretích miest. Na ME v Estónsku bude okrem domácich štartovať osem víťazov skupín a sedem najlepších z druhých miest.

"Z prvého koša sme dostali Francúzsko, v tejto kategórii spolu s Nemeckom absolútny toptím. To hovorí za všetko. Cyprus už dávno nie je futbalovo slabá krajina, navyše bude hrať doma, to jeho odhodlanie ešte zvýši. Gibraltár je neznáma, ale máme čas, aby sme si zistili čo najviac o každom súperovi. Dobre, že už vieme, s kým hráme, aj prípravu sa budeme snažiť naladiť podľa toho. Pre nás iný cieľ, ako postup z 1. kola, však nemôže byť," povedal tréner SR 16 Branislav Fodrek.

Vo štvrtok v ústredí Európskej futbalovej únie (UEFA) tiež vyžrebovali základnú fázu kvalifikácie ME 2020 hráčov do 19 rokov, ktoré sa odohrajú v Severnom Írsku. Slováci sa v nej v novembri budúceho roka stretnú v 6. skupine s domácim Talianskom, Cyprom a Maltou. Do elitnej fázy postúpia prví dvaja z trinástich skupín a jeden najlepší z tretích miest, Portugalsko má v elitnej fáze účasť istú ako nasadený tím. Na finálový turnaj postúpi sedem víťazov skupín z Elite Round. Severní Íri ako hostiteľ majú účasť automatickú.

Na žreb zareagoval tréner SR 19 Albert Rusnák: "Kvalifikačné zápasy sú vždy náročné. Do turnaja 1. kola nám ostáva trištvrte roka, takže máme možnosť dokonalej prípravy a zodpovedného zmapovania všetkých súperov. S Talianmi sme nedávno hrali, vyhrali sme nad nimi 4:2, ale ako sme sa naučili veľa my o nich, teraz vedia mnohé aj oni o nás. Takže pozor. Nepreháňajme to s optimizmom. Cyprus rozhodne nie je slabý tím, teoreticky papierovo najmenšou prekážkou by mala byť Malta, ale medzi mladými sa počas turnaja každý outsider aspoň v jednom zápase vyhecuje. Preto nikoho nepodceňujeme. V silách nášho tímu je postup ďalej a je to aj náš cieľ."