Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Slovenskí futbalisti postúpili do finále King's Cupu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Michal Svítok

Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila vo štvrtkovom stretnutí semifinále turnaja King's Cup v thajskom Bangkoku nad Spojenými arabskými emirátmi 2:1.

Bangkok 22. marca (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia zvíťazila vo štvrtkovom stretnutí semifinále turnaja King's Cup v thajskom Bangkoku nad Spojenými arabskými emirátmi 2:1. O úspechu rozhodli góly v závere prvého polčasu, ktoré strelili Albert Rusnák a Michal Ďuriš, v drese SAE skorigoval stav kapitán Ahmed Khalil v 73. minúte.

Zverenci Jána Kozáka sa na prípravnom podujatí predstavia v nedeľňajšom finále. V ňom nastúpia v nedeľu o 14.30 SELČ proti Thajsku, ktoré si v druhom semifinále poradilo s Gabonom až v rozstrele zo značky pokutového kopu 4:2. V riadnom čase sa duel skončil bez gólov.

King's Cup - semifinále:

Slovensko - SAE 2:1 (2:0)

Góly: 42. Rusnák, 45.+3 Ďuriš - 73. Khalil. Rozhodoval: Gopala Krishnan (Sing.), ŽK: Kiss, Rusnák - A. Hassan, 8630 divákov.

zostavy a striedania:

Slovensko: Dúbravka - Pekarík, Škrtel, Škriniar, Hubočan (78. Mazáň) - Hrošovský, Lobotka - Mak (66. Mihalík), Duda (72. Kiss), Rusnák - Ďuriš

SAE: Eisa - Salem (56. A. Abdulrahman), Marzooq, Khamis, Abbas – M. Hassan (70. Yaslem), M. Abdulrahman – Haikal, A. Hassan – Mohamed (75. Al Akberi), Khalil


Hráči SAE sa od úvodného výkopu sústredili na bránenie, do útočných výpadov sa nepúšťali vo veľkom počte ani vo vysokom tempe. Favorizovaným Slovákom sa preto ťažko presadzovalo k bránke súpera, v prvých minútach zaujali strelecké pokusy Maka a Hubočana, ktoré však z diaľky leteli nad brvno. Ich protihráči prvýkrát zahrozili až po viac než polhodine hry, keď sa po dlhej lopte za obranu dostal do zakončenia Khalil, ktorý nevystrelil presne a slovenský brankár Dúbravka nemusel zasahovať. Kapitán SR Škrtel mal po jednom z osobných súbojov menšie zdravotné problémy, no po krátkom ošetrení mohol pokračovať. Slovákom sa podarilo strelecky presadiť v závere prvého polčasu, keď Hrošovský prihral Rusnákovi, ten potiahol loptu do šestnástky, kde strelou k prvej žrdi prekvapil brankára Eisu a otvoril skóre. V nadstavenom čase sa po rohovom kope SAE dostali Slováci do protiútoku, Lobotka vysunul Maka, ktorý však sám proti presile stratil loptu. Tímu SR sa do prestávky predsa len podarilo zabezpečiť dvojgólový náskok po tom, ako nebránený Ďuriš hlavičkou zužitkoval center Pekaríka z pravej strany.

Tréner Kozák nepristúpil cez polčas k striedaniam, ani obraz hry sa zo začiatku druhého dejstva príliš nezmenil. Slováci mali nahraté a ich protivník sa nehnal bezhlavo za zmazaním manka. Pekarík sa opäť prezentoval nebezpečným centrom, ale Dudovi sa nepodarilo napodobniť Ďuriša a nevyužil ho na ďalší gól v sieti SAE. Slováci pohodlne riadili dianie na trávniku a protihráčov púšťali k Dúbravkovi iba minimálne. Až po hodine hry bol v šanci Khalil, ktorého hlavička skončila vedľa bránky. Nasledujúcu útočnú snahu SAE zlikvidoval nekompromisným sklzom Škrtel, pokiaľ však ázijský tím občas zahrozil, bolo to práve prihrávkami medzi obrancov. Prvé striedanie v mužstve SR prišlo v 66. minúte, keď Mihalík nahradil Maka. Nový muž na ihrisku sa okamžite ocitol v príležitosti po prihrávke Dudu, Eisa zneškodnil jeho strelu. Kozák urobil v 72. minúte druhú zmenu, Kiss prišiel namiesto Dudu. Vzápätí si slovenská obrana nedala dostatočný pozor na jednu zo zriedkavých akcií SAE, Khalil sa po prihrávke striedajúceho Yaslema odpútal od Škrtela a krížnou strelou prekonal Dúbravku. Hráči SAE mali aj ďalšie náznaky, najmä opäť Khalil po vysunutí od Yaslema v nadstavenom čase, ale Slováci im už nedovolili vyrovnať a postúpili do finále.

Hlasy po zápase:

Ján Kozák, tréner SR:
"Vyše hodinu to bol z našej strany kompaktný výkon. Hráči hrali s chuťou, plnili si povinnosti, zvládli veľa pekných kombinácii, dali dva góly. V poriadku bol aj vstup do druhého polčasu, ale zhruba od 70. minúty sa ukázalo, že čas na adaptáciu sme mali krátky. Súper sa chytil gólom a až do konca zápasu nám robil problémy. Takže so sedemdesiatimi minútami som spokojný, posledných 20 minút to v poriadku nebolo. Myslel som si, že stretnutie dohráme, ale pri niektorých činnostiach sa ukázalo, že hráči majú toho už dosť, nastal chaos v niektorých fázach. Škoda, že sme nešli za tretím streleným gólom, ním by sme súpera zlomili a zápas by nás nestál toľko síl. Pred finále máme k dispozícii prakticky tri dni. Nie je pre organizmus jednoduché ísť z mínus šesť do plus 32 stupňov. Rátam s tým, že príležitosť dostanú hráči, ktorí proti SAE nehrali. Z dnešnej zostavy budú v základnej jedenástke dvaja hráči. Verím, že poskladáme taký tím, ktorý vyhrá finále a tým aj celý turnaj. Pre atmosféru duelu by bolo lepšie, ak by naším súperom v ňom boli domáci, to by pritiahlo veľa ľudí."

Michal Ďuriš, autor víťazného gólu SR: "Vedeli sme, že podmienky počas zápasu budú pre nás ťažké, od 70. minúty sme boli prakticky všetci hotoví. Našťastie sme zvládli prvý polčas, dali sme dva góly a náskok sme si postrážili. Som vďačný za každý gól, verím, že moja dobrá strelecké séria bude pokračovať. Máme teraz tri dni do finále, potrebujeme zregenerovať a pripraviť sa. Počasie tu je super – akurát nie na futbal..."

Martin Škrtel, kapitán SR: "Fyzicky veľmi náročný zápas, vysoká teplota, vlhkosť vzduchu. Okolo 70. minúty to už bolo na nás vidieť, súper strelil gól, chytil druhý dych. Pri inkasovanom góle sa nám nepodarilo zachytiť pohyb, útočník si zbehol za naše chrbty a využil príležitosť. Som rád, že je to za nami a čaká nás finále, myslím si, že to bude ešte ťažší zápas ako tento. Pre atmosféru by bolo lepšie, ak by bolo naším súperom Thajsko."

Tomáš Hubočan, obranca SR: "Tréner povedal, že pre druhý zápas pozmení zostavu, uvidíme, kto vo finále nastúpi."

Výsledok druhého semifinále:

Thajsko - Gabon 0:0, 4:2 na 11m

ďalší program turnaja King's Cup:

nedeľa:

zápas o 3. miesto
SAE - Gabon (11.30 SELČ)

finále
Slovensko - Thajsko (14.30 SELČ)