Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Futbalové Slovensko sa stavia na nohy, zdravé sebavedomie stúpa

Na snímke slovenskí fanúšikovia povzbudzujú počas prípravného zápasu na EURO vo Francúzsku medzi úradujúcim majstrom sveta Nemeckom a Slovenskom v Augsburgu, 29. mája 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Pred dverami sú naše prvé majstrovstvá Európy.

Augsburg 30. mája (TASR) - Futbalové Slovensko sa riadne stavia na nohy a v dobrom čase. Pred dverami sú jeho prvé majstrovstvá Európy a výber trénera Jána Kozáka ťahá sériu siedmich duelov bez prehry. Senzačná výhra v Augsburgu 3:1 na pôde úradujúceho majstra sveta z Nemecka mala síce "len" punc prípravy, ale výsledok poriadne zarezonuje a zdravé sebavedomie tímu okolo kapitána Martina Škrtela narastie.

Či narastie aj rešpekt súperom po nedeli voči Slovákom, nie je podľa stredopoliara Vladimíra Weissa až také isté, lebo ho už dávno majú. "Nie hocikto príde do Nemecka a porazí ho. Pre nás fantastický výsledok, či už pred EURO-m alebo aj v kariére. Myslím si, že sa to nepodarí hocikomu, porazili sme svetových šampiónov Talianov, Španielov a teraz aj Nemcov. Dostal som po zápase veľa správ od mnohých ľudí. Je to veľké plus. Ale nemyslím si, že by teraz rešpekt voči nám narástol. Už v kvalifikácii sme si ho totiž vybudovali," povedal Weiss po zápase a rozmenil na drobné: "Takýto výsledok pomôže, hra bola dobrá, výborne sme bránili. Dostali sme gól po penalte, bola to moja chyba, keď som mal loptu odkopnúť. Stratil som a bola penalta, ale nenechali sme sa tým uniesť, nezložili sme zbrane, bojovali sme. Otočiť zápas z 0:1 v Nemecku je skvelé."



Zápas vo WWK-Arene priniesol aj ďalšie pozitívum, ktorým bol slušne zaplnený sektor fanúšikov hostí. Pritom aj v ďalších častiach štadióna bolo vidieť veľa slovenských vlajok. Celý zápas neúnavne hnali Slovensko dopredu, napriek zlému počasiu v druhom polčase. To ocenil aj 26-ročný hráč katarského klubu Al Gharafa: "Veľká vďaka tým čo došli, mali to zložitejšie aj kvôli tomu počasiu. Bolo ich počuť, pomáhalo nám to hrať koncentrovane celých deväťdesiat minút a aj vďaka nim sme vyhrali."

V zápase dostal šancu aj stredopoliar českého majstra z Plzne Patrik Hrošovský a chopil sa jej dobre: "Je to veľký úspech. Je dobré, že si môžeme takto pred ME zdvihnúť sebavedomie, ak keď tento tím už zdravé sebavedomie má," uviedol a na margo slovenských fanúšikov na tribúnach priznal, že ho ich počet prekvapil: "Divákov tu bolo dosť, prekvapilo ma to. A bolo ich aj dosť počuť. Verím, že keď nás budú povzbudzovať tak ako dnes, my budeme vyhrávať."



Útočník Plzne Michal Ďuriš potvrdil dobrú streleckú sezónu víťazným gólom v 44. minúte. Dal ho hlavou po rohu Weissa. "Nabehol som si z rohu na prvú tyč, išiel som tam naslepo. Som rád, že si ma tá lopta našla. Je to prípravný zápas, ale dať gól Nemcom aj v príprave je výborný pocit. Je tu super partia a naše výsledky určite nie sú náhoda," opísal jeden z kľúčových zápasov duelu. "Nemci majú obrovskú kvalitu a hrali sme proti majstrom sveta. Tlak z ich strany sme očakávali, my sme chceli ale najmä dobre brániť. Škoda penalty, ale nezlomila nás. Zápas sme ešte do polčasu otočili," povedal 27-ročný kanonier, ktorému tiež nebola príjemná vyše 40-minútová prestávka medzi polčasmi: "Nie je to nič príjemné. V šatni sme boli takú polhodinu a nevedeli sme, či sa bude hrať. Telo stuhne. Potom sme videli druhý polčas, regulárny asi nebol. Na to sa ale za dva dni už nikto nebude pýtať a víťazstvo je zaslúžené."

Mak má za sebou najlepšiu sezónu, teraz sa už zameria na EURO

Slovenský futbalový reprezentant Róbert Mak prežíva podľa vlastných slov najlepšiu sezónu v kariére. Po úspešnom vystúpení v klube PAOK Solún, kde sa stal najlepším strelcom, sa teraz sústredí na národný tím, s ktorým sa už onedlho predstaví na majstrovstvách Európy vo Francúzsku.

"Sezónu hodnotím ako najlepšiu v mojej kariére! Absolvoval som až 46 súťažných duelov, v ktorých som zaznamenal 20 gólov a pripísal som si aj šesť asistencií. Odohrali sme parádne zápasy v lige, v Európskej lige, kde sme postúpili do skupinovej fázy. Určite si budem dlho pamätať góly proti Dortmundu," uviedol pre svoju oficiálnu internetovú stránku.

Róbert Mak
Foto: TASR - Martin Baumann
Dvadsaťpäťročný krídelník absolvoval posledné vystúpenie v klube v nedeľu proti AEK Atény a po bezgólovej remíze je jeho PAOK veľmi blízko k zisku miestenky v predkole Ligy majstrov. "Táto remíza sa rovná víťazstvu. Pred posledným kolom nadstavbovej časti o Ligu majstrov sme na prvom mieste. Kto by to povedal pred začiatkom play – off. Zápas v Aténach bol veľmi ťažký. Hralo sa na doraz, na grécke pomery to bol zápas vysokej úrovne. Od 32. minúty sme hrali desiati, no na začiatku druhého dejstva sa sily vyrovnali. Je výborné, že všetko máme vo svojich rukách. V poslednom kole privítame Panathinaikos, na zápas môžu prísť aj diváci. Ak získame minimálne bod, tak ideme do Ligy majstrov," povedal.

PAOK však v záverečnom a rozhodujúcom stretnutí už nemôže počítať s Makovými službami. "Verím, že chalani to zvládnu a postúpime do Ligy šampiónov. Blíži sa EURO, ja sa presúvam na Slovensko, kde sa budem hlásiť na zraze národného tímu. Veľmi sa teším na reprezentáciu. Je super, že chalani dvakrát vyhrali v príprave. Ten výsledok v Nemecku je jednoducho fantastický! Tréneri nás určite výborne pripravia na EURO, kde chceme potešiť našich fanúšikov," uviedol.