Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

SLOVENSKÝ POHÁR: Žilina si s Trnavou zahrá finále pohára po 33 rokoch

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Duel o novodizajnovanú trofej je na programe 1. mája o 18.00 v Nitre, víťaz súťaže nahradí na tróne majstrovský Slovan Bratislava, ktorý pred rokom vyhral nad Ružomberkom 3:1 v Trnave.

Bratislava 29. apríla (TASR) - Futbalisti Spartaka Trnava a MŠK Žilina budú aktérmi stredajšieho finále 50. ročníka Slovenského pohára – Slovnaft Cupu 2018/19. Duel o novodizajnovanú trofej je na programe 1. mája o 18.00 v Nitre, víťaz súťaže nahradí na tróne majstrovský Slovan Bratislava, ktorý pred rokom vyhral nad Ružomberkom 3:1 v Trnave. Slovenský pohár - Slovnaft Cup oslavuje v tejto sezóne jubilejných 50 rokov, počas ktorých sa konal nepretržite v každom ročníku a v tomto padol aj rekord v počte účastníkov, keď sa prihlásilo až 236 mužstiev.

Počas polstoročnej existencie Slovenského pohára sa futbalisti Žiliny prebojovali do jeho finále celkovo osemmkrát. Vyhrali ho len raz, v roku 2012, keď Senicu zdolali 3:2 po predĺžení. Už v 0. ročníku v sezóne 1960/61 sa dostalo vtedajšie Dynamo Žilina do národného finále, ktoré vyhralo nad Lokomotívou Košice a postúpilo až do finále Československého pohára. V ňom Žilinčania napokon podľahli Dukle Praha 0:3, no aj tak si vybojovali účasť v Pohári víťazov pohárov, kde zohrali pamätné duely proti Olympiacosu a Fiorentine. Finálová účasť v slovenskej vetve proti Lokomotíve sa však neráta, keďže išlo iba o národnú kvalifikáciu. Od roku 1962 až 1968 sa hralo iba o Československý pohár v rámci celého Československa. Od roku 1969 sa hrali samostatné národné poháre, ktorých víťazi hrali o Československý pohár vo futbale. Od sezóny 1993/1994 sa hrá o samostatný Slovenský pohár na jeden víťazný zápas.

Trnava a Žilina sa stretnú vo finále SP druhýkrát. Od ich prvého súboja o trofej ubehlo už 33 rokov, v ročníku 1985/1986 vtedajší Spartak TAZ Trnava zdolal v Prievidzi ZVL Žilina 1:0. "Bola to veľká udalosť, s Trnavou bolo vždy cítiť veľkú rivalitu. Malo to atmosféru, svoje čaro. Máme na to pekné spomienky, až na samotný záver zápasu. Teraz je tu priestor po dlhom čase na revanš. Každým rokom má finále väčšiu vážnosť. Prelomili sa bariéry, kedy kluby pohárovým stretnutiam nepripisovali v priebehu sezóny význam. Teraz cítime dôležitosť finálového zápasu, je to vnímané aj v Európe. Preto sme radi, že po dlhšej odmlke môžeme byť súčasťou veľkolepého finále. Pre hráčov pôjde o vyvrcholenie sezóny. Hovorí sa, že relatívne najľahšia cesta kvalifikovania sa do Európy je cez Slovenský pohár. Vždy sú tam však nástrahy, čo sa potvrdzuje nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí, kde dokážete prehrať i s treťoligistami. Chlapci sa určite majú na čo tešiť. Je to pre nich odmena, veľký, špecifický zápas s výbornou atmosférou. Bude to kto z koho, to majú fanúšikovia radi. V takomto zápase nehrá žiadny význam, žiadnu rolu postavenie v tabuľke. Hneď po zimnej prestávke ukázala Trnava u nás svoju kvalitu, má skúsených hráčov. Podľa mňa to môže byť veľmi taktické, nik nebude chcieť spraviť chybu. Prvý gól vie byť v takýchto stretnutiach veľmi významný. Zápas sa však môže vyvíjať všelijako. Určite to bude krásny zápas, všetci hráči i fanúšikovia sa majú na čo tešiť. Verím, že sa nám ho podarí zvládnuť do úspešného konca," povedal vtedajší brankár ZVL Žilina a aktuálny športový manažér MŠK Karol Belaník pre web "šošonov".

"Andeli" sú v pohári úspešnejší. Československý pohár vyhrali v rokoch 1951, 1967, 1971, 1975, 1986, Slovenský pohár v ČSSR rokoch 1971, 1975, 1986, 1991 a v ére samostatnosti Slovenský pohár v roku 1998.

Trnavčania si postup do tohtoročného finále zabezpečili po semifinálovom dvojzápase so Senicou. V prvom stretnutí doma vyhrali 1:0 a v odvete sa zrodila remíza 0:0. "Postúpili sme zaslúžene, chlapci to odmakali a toto je ich odmena. Dôležité bolo, aby sme v celom dvojzápase udržali hráčov Senice pod tlakom, nedali im veľa priestoru na rýchle protiútoky a udržali nervy na uzde, lebo stretnutia boli dosť vyhecované. Žilina je veľmi ťažký súper, aj keď si myslím, že vo finále sa už vyberať nedá. Ak sa tím prebojuje do finále, musí mať kvalitu. Žilinčania svoju výkonnosť potvrdzujú ako v lige, tak aj v pohári. V Michalovciach sa ťažko vyhráva a oni tam v odvete dokázali zvíťaziť 2:0,“ povedal pre zväzový web tréner Trnavy Michal Ščasný.

Poslednou prekážkou na ceste do tohtoročného finále boli pre „šošonov“ Michalovce, s ktorými v prvom stretnutí doma remizovali 1:1 a v odvete si s nimi poradili 2:0. „My sme sa na odvetu poctivo nachystali, podali sme dobrý výkon, na ihrisku sme dominovali a zaslúžene sme vyhrali 2:0. Dôležité bolo, že sme v prvom polčase prežili dve šance domácich. Naše sebavedomie sme postavili aj na tom, že sme v každom stretnutí v tomto ročníku proti Michalovciam skórovali. Myslím si, že sme zaslúžene postúpili do finále. To, že by sme v ňom mali byť favorit, je len teória. Trnavčania napriek tomu, že hrajú v dolnej šestke, majú dobré mužstvo. Bude to výborný zápas a my sa naň veľmi tešíme. Súper má dobrú defenzívu, my zase ofenzívu, bude to zaujímavé porovnanie. Uvidíme, kto bude lepší,,“ okomentoval súboj v Michalovciach asistent trénera Žiliny Tibor Goljan.

"Belasí" v tomto ročníku vypadli už v 2. kole z administratívnych dôvodov. Ešte v auguste minulého roka mimoriadne zasadnutie Športovo-technickej komisie SFZ ako riadiaceho orgánu SP na základe Zápisov o stretnutí 2. kola (MŠK Púchov – FK DAC 1904 Dunajská Streda a TJ Iskra Horné Orešany – ŠK Slovan Bratislava pôvodne 0:2) rozhodla, že za neoprávnený štart Chorváta Marina Ljubičiča kontumovala výsledok v prospech domáceho družstva 3:0.

Slovenský futbalový zväz (SFZ) sa rozhodol v jubilejnom ročníku najcennejšej domácej pohárovej súťaže iniciovať vytvorenie novej ceny pre víťazný tím. "Vybrať novú trofej bol pre nás, hlavného organizátora, záväzok. A keďže Slovenský pohár vo futbale má navyše práve teraz 50 rokov, bol to záväzok obrovský," povedal pre zväzový web iniciátor myšlienky Jaroslav Šišolák, manažér licenčných práv SFZ.

Nová trofej je dielo študenta Mária Coufala: "Môj návrh som postavil na odlišnosti. Hľadal som spôsob, ako vytvoriť niečo, čo by bolo nerovnaké od všetkého, čo sme predtým medzi oceneniami na akékoľvek podujatie alebo súťaž už videli. Pri zobrazení som chcel znázorniť rýchlosť, dynamiku a dravosť, ktorú cítiť pri razantnom výkope. Snažil som sa vytvoriť kontrast medzi objektom, pôsobiacim ladne a elegantne, no zároveň evokujúcim drajv, silu a energiu, ktorá napĺňa futbal každú minútu. Každú chvíľu v zápase," okomentoval autor svoj výtvor.

Trnavčan Janečka: Fanúšikovia náš ženú dopredu


Futbalisti Spartaka Trnava chcú proti MŠK Žilina vo finále 50. ročníka Slovenského pohára – Slovnaft Cupu 2018/19 vytiahnuť osvedčené zbrane. Tréner Trnavy Michal Ščasný však nemôže v zápase počítať so svojim kľúčovým hráčom Erikom Grendelom.

Grendel by vo finále nehral pre kartový trest, ale čo je horšie, nebude môcť nastúpiť ani vo Fortuna lige. "Erik Grendel je obrovská strata. Je horšie, že nám nepomôže ani v lige, pretože má roztrhnutý väz v kolene," povedal Ščasný na utorňajšom brífingu. V mužstve je však už útočník David Depetris, ktorý si doliečil zranenie. "Depetris tri týždne netrénoval, ale je s nami a uvidíme zajtra," dodal Ščasný.

Obranca Marek Janečka na uplynulé výsledky Žiliny a Trnavy nepozerá. Ani jednému tímu sa v lige veľmi nedarí. "Kto videl uplynulé zápasy Žiliny, musel vidieť, že hrala dobre napriek tomu, že nevyhrávala. U nás je to rovnaké, máme za sebou dobré zápasy. Takže je jedno, kto ako hral v lige, toto bude o niečom inom." Janečkove slová potvrdil aj tréner Ščasný: "Je to finále, toto nebude mať s ligou nič spoločné. Forma ide bokom, obaja sa sústredia na to, aby zvíťazili."

Finálové prostredie v Nitre viac praje Trnavčanom, fanúšikovia Spartaka to majú pod Zobor bližšie. "My sme radi, že prídu. Trnavskí diváci vedia vyrobiť fantastickú kulisu a tá nás ženie dopredu. Silu súpera rešpektujeme, ale verím, že diváci budú našim dvanástym hráčom," poznamenal Janečka.

Žilina bude chcieť Spartak zdolať svojim typickým kombinačným futbalom a silnou ofenzívou, jej súper však bude odhodlaný. "Žilina je kvalitné mužstvo, ale my chceme vyhrať. Chceme ju zdolať našimi zbraňami a nepoviem nič nové, keď prezradím, že to budú nasadenie a zdravá agresivita," uzavrel Janečka.

Kentoš má jasný cieľ: Chceme do pohárovej Európy


Viac pokoja v koncovke a efektivita. To je recept trénera MŠK Žilina Jaroslava Kentoša na úspech v stredajšom finále 50. ročníka Slovenského pohára – Slovnaft Cupu 2018/2019 proti Spartaku Trnava.

Tréner "šošonov" informoval aj o trojici Michal Tomič, Benson Anang a Vladimír Majdan. Všetci mali zdravotné problémy, ale ktorý z nich v stredu nastúpi, je otázne. "Záverečný výsledok, ako sme na tom, si nechám pre seba. Minimálne dvaja z troch by mali byť pripravení. Máme však ešte 24 hodín a možno sa to vylepší," povedal Kentoš pre portál futbalsfz.sk.

Trnave a ani Žiline sa v lige v uplynulých zápasoch nedarilo, Žilina dokonca zaknihovala štyri prehry za sebou. "Vieme, že sme posledné ligové zápasy prehrali. Pohár je však o niečom inom, na finále sa tešíme a verím, že v ňom pôjdeme na maximum. Posledné prehry sme hodili za hlavu. Sme mladé mužstvo a finále je pre nás veľká vec," povedal kapitán MŠK Michal Škvarka.

Okrem nepriaznivých výsledkov však "šošonov" trápi aj zlá koncovka. Počas nepriaznivej série strelili iba dva góly. "V týchto zápasoch sa nám nepodarilo premieňať šance, ktoré sme si vytvorili. Pre mňa je ale podstatné, že sme si ich vytvorili. Teraz vo finále to bude o nastavení hráčov, ktorí sa dostávajú do koncovky, aby zachovali pokoj. Viem, že ak si vo finále vytvoríme viac gólových príležitostí, budeme efektívnejší," verí Kentoš.

Žilinský tréner už pozná chuť víťazstva v Slovenskom pohári. Práve na ihrisku v Nitre si vychutnal trofej v roku 2005 v drese Banskej Bystrice: "Bol by som rád, kebyže to zvládneme aj teraz. Náš prvotný cieľ bol dostať sa v lige do prvej šestky. Ďalším je postup do pohárovej Európy. Ak vyhráme, sme tam."

Finále 50. ročníka SP - Slovnaft Cupu 2018/19, streda 1. mája o 18.00 h v Nitra:

Spatak Trnava - MŠK Žilina (rozhodujú: Pavlík, T. Somoláni, Pozor, RTVS)

Cesta FC Spartak Trnava do finále Slovanft Cupu 2018/19:

1. kolo: voľno
2. kolo: FK Rača – FC Spartak Trnava 0:9
3. kolo: FK Slovan Most pri Bratislave – FC Spartak Trnava 1:3
4. kolo: Partizán Bardejov – FC Spartak Trnava 0:5
5. kolo: FK Železiarne Podbrezová – FC Spartak Trnava 0:2
štvrťfinále: FC Košice – FC Spratak Trnava 0:0, 3:4 na 11 m
semifinále: 1. zápas: FC Spartak Trnava – FK Senica 1:0, 2. zápas: FK Nitra – FC Spartak Trnava 0:0

Cesta MŠK Žilina do finále Slovnaft Cupu 2018/19:

1. kolo: voľno
2. kolo: FK Slovenské Ďarmoty – MŠK Žilina 0:7
3. kolo: TJ Tatran Krásno nad Kysucou – MŠK Žilina 0:6
4. kolo: 1. FC Tatran Prešov – MŠK Žilina 1:2
5. kolo: MŠK Žilina – ŠKF Sereď 3:1
štvrťfinále: MŠK Žilina – FK Skalica 4:1
semifinále: 1. zápas: MŠK Žilina – MFK Zemplín Michalovce 1:1, 2. zápas: MFK Zemplín Michalovce – MŠK Žilina 0:2

Historický prehľad výsledkov finálových zápasov Slovenského pohára:

2018: ŠK SLOVAN BRATISLAVA - MFK Ružomberok 3:1 / Trnava
2017: MFK Skalica - ŠK SLOVAN BRATISLAVA 0:3 / NTC Poprad
2016: ŠK Slovan Bratislava - AS TRENČÍN 1:3 (0:0) / Trnava
2015: AS TRENČÍN - FK Senica 2:2 po predĺžení (1:1, 1:1), 3:2 v rozstrele z 11 m / Poprad
2014: Slovan Bratislava - MFK KOŠICE 1:2 (1:1) / Myjava
2013: MŠK Žilina - ŠK SLOVAN BRATISLAVA 0:2 (0:1) / Ružomberok
2012: FK Senica - MŠK ŽILINA 2:3 pp (2:2, 1:1) / Bardejov
2011: ŠK SLOVAN BRATISLAVA - MŠK Žilina 3:3 (1:2, 2:2) po predĺžení, na pok. kopy 5:4 / Banská Bystrica
2010: FC Spartak Trnava - ŠK SLOVAN BRATISLAVA 0:6 (0:3) / Michalovce
2009: MFK KOŠICE - FC Artmedia Petržalka 3:1 (1:0) / Senec
2008: FC ARTMEDIA PETRŽALKA - FC Spartak Trnava 1:0 (0:0) / Žilina
2007: FC Senec - FC VION ZLATÉ MORAVCE 0:4 (0:1) / Bratislava
2006: Spartak Trnava - MFK RUŽOMBEROK 0:0 po predĺžení, na pok. kopy 3:4 / Bratislava
2005: DUKLA BANSKÁ BYSTRICA - FC Artmedia Bratislava 2:1 / Nitra
2004: ARTMEDIA PETRŽALKA - Steel Trans Ličartovce 2:0 / Dunajská Streda
2003: MATADOR PÚCHOV - Slovan Bratislava 2:1 po predĺžení / Topoľčany
2002: VTJ KOBA SENEC - Matador Púchov 1:1 po predĺžení (1:1, 0:0), na pok. kopy 4:2 / Považská Bystrica
2001: INTER BRATISLAVA - MŠK SCP Ružomberok 1:0 / Dubnica nad Váhom
2000: INTER BRATISLAVA - 1. FC Košice 1:1 po predĺžení, na pok. kopy 4:2 / Prešov
1999: SLOVAN BRATISLAVA - Dukla Banská Bystrica 3:0 / Žiar nad Hronom
1998: SPARTAK TRNAVA - 1. FC Košice 2:0 / Bratislava
1997: SLOVAN BRATISLAVA - Tatran Prešov 1:0 / Trenčín
1996: CHEMLON HUMENNÉ - Spartak Trnava 2:1 / Vranov
1995: INTER BRATISLAVA - DAC Dunajská Streda 1:1 po predĺžení, na pok. kopy 3:1 / Dubnica
1994: SLOVAN BRATISLAVA - Tatran Prešov 2:1 po predĺžení / Brezno
1993: 1. FC KOŠICE - DAC Dunajská Streda 0:0, na pok. kopy 5:4 / Rimavská Sobota
1992: TATRAN PREŠOV - Lokomotíva Košice 2:0 / Dolný Kubín
1991: SPARTAK TRNAVA - FC Nitra 1:0 / Ružomberok
1990: INTER BRATISLAVA - ZVL Žilina 6:0 / Žiar nad Hronom
1989: SLOVAN BRATISLAVA - ZVL Považská Bystrica 2:1 / Hlohovec
1988: INTER BRATISLAVA - Spartak Trnava 1:0 / Trenčín
1987: DAC DUNAJSKÁ STREDA - Plastika Nitra 0:0, na pok. kopy 6:5 / Trnava
1986: SPARTAK TRNAVA - ZVL Žilina 1:0 / Prievidza
1985: LOKOMOTÍVA KOŠICE - Tatran Prešov 1:1 a 1:0
1984: INTER BRATISLAVA - Dukla Banská Bystrica 2:0 a 1:0
1983: SLOVAN BRATISLAVA - Plastika Nitra 0:0 a 1:1
1982: SLOVAN BRATISLAVA - ZŤS Petržalka 3:1 a 0:0
1981: DUKLA BANSKÁ BYSTRICA - ZŤS Košice 1:1 a 1:0
1980: ZŤS KOŠICE - ZVL Žilina 2:4 a 5:0
1979: LOKOMOTÍVA KOŠICE - Inter Bratislava 2:2 a 3:0
1978: JEDNOTA TRENČÍN - Slovan Bratislava 1:0 a 3:1
1977: LOKOMOTÍVA KOŠICE - ZVL Žilina 0:2 a 4:0
1976: SLOVAN BRATISLAVA - Inter Bratislava 0:0 a 2:1
1975: SPARTAK TRNAVA - AC Nitra 2:0 a 1:2
1974: SLOVAN BRATISLAVA - Spartak Trnava 0:0 a 2:2, na pok. kopy 6:5
1973: VSS KOŠICE - Tatran Prešov 3:0 a 3:3
1972: SLOVAN BRATISLAVA - Spartak Trnava 1:2 a 4:1 po predĺžení
1971: SPARTAK TRNAVA - Slovan Bratislava 2:0 a 0:1
1970: SLOVAN BRATISLAVA - Dukla Banská Bystrica 2:2 a 1:0

Historický prehľad výsledkov Československého pohára

1993: 1. FC KOŠICE - Sparta Praha 5:1
1992: Sparta Praha – TATRAN PREŠOV 2:1
1991: Baník Ostrava – SPARTAK TRNAVA 6:1
1990: Dukla Praha - INTER BRATISLAVA 1:1 po predĺžení, na pok. kopy 5:4
1989: Sparta Praha - SLOVAN BRATISLAVA 3:0
1988: Sparta Praha - INTER BRATISLAVA 2:0
1987: DAC DUNAJSKÁ STREDA - Sparta Praha 0:0 po predĺžení, na pok. kopy 3:2
1986: SPARTAK TRNAVA - Sparta Praha 1:1 po predĺžení, na pok. kopy 4:3
1985: Dukla Praha - LOKOMOTÍVA KOŠICE 3:2
1984: Sparta Praha - INTER BRATISLAVA 4:2
1983: Dukla Praha - SLOVAN BRATISLAVA 2:1
1982: SLOVAN BRATISLAVA - Bohemians Praha 0:0 po predĺžení, na pok. kopy 4:2
1981: Dukla Praha - DUKLA BANSKÁ BYSTRICA 4:1
1980: Sparta Praha - ZŤS KOŠICE 2:0
1979: LOKOMOTÍVA KOŠICE - Baník Ostrava 2:1
1978: Baník Ostrava - JEDNOTA TRENČÍN 1:0
1977: LOKOMOTÍVA KOŠICE - Sklo Union Teplice 2:1
1976: Sparta Praha - SLOVAN BRATISLAVA 3:2 a 1:0
1975: SPARTAK TRNAVA - Sparta Praha 3:1 a 1:0
1974: SLOVAN BRATISLAVA - Slavia Praha 0:1 a 1:0, na pok. kopy 4:3
1973: Baník Ostrava - VSS KOŠICE 1:2 a 3:1
1972: Sparta Praha - SLOVAN BRATISLAVA 0:1 a 4:3, na pok. kopy 4:2
1971: SPARTAK TRNAVA - Škoda Plzeň 2:1 a 5:1
1970: TJ GOTTWALDOV - Slovan Bratislava 3:3 a 0:0, na pok. kopy 4:3

Víťazi Slovenského pohára podľa počtu víťazstiev

15 - Slovan Bratislava
6 - Inter Bratislava
5 - Spartak Trnava
3 - Lokomotíva Košice
2 - Dukla Banská Bystrica, Artmedia Petržalka, MFK Košice, AS Trenčín
1 - VSS Košice, ZŤS Košice, 1. FC Košice, Jednota Trenčín, Chemlon Humenné, Tatran Prešov, DAC Dunajská Streda, VTJ Koba Senec, Matador Púchov, MFK Ružomberok, FC ViOn Zlaté Moravce, MŠK Žilina

Víťazi Slovenského pohára od r. 1993

8 - Slovan Bratislava (2018, 2017, 2013, 2011, 2010, 1999, 1997, 1994)
3 - Inter Bratislava (2001, 2000, 1995)
2 - Artmedia Petržalka (2008, 2004), MFK Košice (2014, 2009), AS Trenčín (2016, 2015)
1 - MŠK Žilina (2012), FC ViOn Zlaté Moravce (2007), MFK Ružomberok (2006), Dukla Banská Bystrica (2005), Matador Púchov (2003), VTJ Koba Senec (2002), Spartak Trnava (1998), 1. FC Košice (1993)