Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Futbalisti SR21 dostali facku. V derby podľahli Čechom o tri góly

Radosť českej reprezentácie po góle v prípravnom zápase hráčov do 21 rokov Česko - Slovensko 24. marca 2017 v Karvinej. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Jediný gól Slovákov strelil krátko po prestávke striedajúci Pavol Šafranko.

Karviná 24. marca (TASR) - Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov podľahla v piatkovom prípravnom stretnutí na pôde českých rovesníkov v Karvinej jasne 1:4. Zverenci Pavla Hapala inkasovali všetky góly v prvom polčase, z toho tri od Václava Černého. Jediný gól hostí strelil krátko po prestávke striedajúci Pavol Šafranko.

Pre obe mužstvá bol duel súčasťou prípravy na júnový záverečný turnaj majstrovstiev Európy tejto vekovej kategórie v Poľsku. Slovenská "dvadsaťjednotka" nastúpi v utorok o 17.20 h v Senci proti ďalšiemu účastníkovi šampionátu Srbsku.

Začalo sa v pokojnom tempe, domáci na úvod zahrozili po rohovom kope, Chovan musel dvakrát hasiť nebezpečenstvo pred svojou bránkou. Aj potom boli Česi aktívnejší smerom dopredu a snaženie pretavili v 11. minúte do vedúceho gólu, jeho autorom bol Černý. Domáci zostali pri chuti, naopak, Slováci sa nedokázali dostať do zápasovej teploty, súper ich prevyšoval pohybom i v osobných súbojoch. V 16. minúte skóroval umiestnenou strelou Linhart a hostia prehrávali o dva góly. Slovákom sa naskytla šanca na skorigovanie stavu v 26. minúte, po faule na Hromadu zahral priamy kop z hranice pokutového územia Zreľák, ktorého strelu vyrazil Vejmola. Po polhodine hry vymyslel Chrien šikovnú prihrávku na Mihalíka, toho však stihli zastaviť obrancovia. V ďalšej akcii na Chrienov center nedosiahli Zreľák ani Brigant. V 42. minúte vyšiel Čechom protiútok, lopta sa od Čermáka cez Nečasa dostala k Černému, ktorý pridal svoj druhý gól v stretnutí. V nadstavenom čase prvého dejstva predviedli domáci peknú akciu na ľavej strane, pokus Nečasa ešte Chovan vyrazil, ale nestačil na dorážku Černého, ktorý skompletizoval hetrik už do prestávky.

So zmenou strán vyrukoval Hapal s piatimi striedaniami, na trávnik vybehli Skovajsa, Šafranko, Špalek, Faško aj Ivan. Náprotivok Vítězslav Lavička vymenil dvoch hráčov. V 51. minúte sa hostia dočkali zníženia, keď skóroval práve nový muž na ihrisku Šafranko. České nasadenie opadlo a obraz hry bol vyrovnanejší. Šafranko zahrozil aj druhýkrát, proti jeho strele v 69. minúte zasiahol striedajúci brankár Macej. V ďalšom priebehu mali tímy len náznaky príležitostí s výnimkou Holzera a Hrubého, ale ani oni už nepriniesli úpravu skóre. Ešte v 90. minúte si zavaril Chovan, vzápätí si poradil s možnosťou, ktorú ponúkol Nečasovi, i pokusom Maceka.


Česko "21" - Slovensko "21" 4:1 (4:0)
Góly:
11., 42. a 45.+1 Černý, 16. Linhart - 51. Šafranko. ŽK: Souček, Hrubý - Niňaj, Szöke, rozhodovali: Frankowski - Boniek, Golis (všetci Poľ.), 2725 divákov

zostavy a striedania:

Česko "21": Vejmola (46. Macej) - Matějů (63. Sáček), Kaša, Simič, Holzer - Souček, Trávník (46. Hrubý) - Černý (63. Macek), Čermák (63. Havlík), Nečas - Linhart (76. Mihálik)

Slovensko "21": Chovan - Valjent, Niňaj (46. Skovajsa), Králik, Šatka - Szöke (46. Šafranko) - Brigant (46. Špalek), Chrien (83. Vestenický), Hromada (46. Faško), Mihalík (46. Ivan) - Zreľák

Hlasy po zápase:

Pavel Hapal, tréner SR "21": "Som nesmierne sklamaný, lebo sme v prvom polčase podali hrozný výkon. Veľa našich hráčov si po výbornej kvalifikácii asi myslelo, že už sa nemôže nič stať. Česi hrali výborne, my sme nehrali na úrovni našich schopností. Neplnili sme jednoduché úlohy, nechcelo sa nám behať, nevyhrávali sme osobné súboje. Takto sa dnes nedá hrať futbal. Je dobré niekedy dostať po nose."



Vítězslav Lavička, tréner ČR "21": "Bol to prospešný zápas a dobrý test pre nás aj pre súpera. Ťažili sme z vydareného vstupu, rýchle góly nám dodali pokoj. Opierali sme sa o veľkú aktivitu, vyplynuli z nej situácie, ktoré viedli ku gólom. V druhom polčase bol obraz hry odlišný, Slovensko sa zlepšilo, my sme už nemali takú aktivitu a protivník viac kontroloval vývoj. Pozitívne je, že v závere sme si ešte vypracovali ďalšie príležitosti."



Adam Zreľák, kapitán SR "21": "V prvom polčase sme dostali facku. Boli sme bez pohybu, bez súbojov, predvádzali sme to, čo sme nechceli. Lepšie, že sa to stalo teraz ako pred majstrovstvami Európy. Prechádzali nám stredom, inkasovali sme z toho dva góly. Úvodné dejstvo bola katastrofa, do druhého nastúpili iní a snažili sme sa zabojovať, ale už to bolo ťažké, strelili sme jeden gól."

Adrián Chovan, brankár SR "21": "Snaha o dosiahnutie dobrého výsledku nesmie zostať len pri slovách, musíme ju preniesť aj na ihrisko. Nemôžem sa vyhovárať, tie strely som mal chytiť a hotovo."

Jaroslav Mihalík, stredopoliar SR "21": "Chýbalo nám päť hráčov základnej zostavy, nie je jednoduché zvyknúť si na nových, aj tréner chcel niečo vyskúšať. Česko má kvalitný tím, môže nám to pomôcť. Domácim v prvom polčase vyšlo všetko, do čoho kopli. Na to sa však nedá vyhovárať, chýbal nám stred poľa, nedostupovali sme k protihráčom, stále nás prečíslovali a z toho pramenili šance."

.

Slovák Adam Zreľák (vľavo) a Čech Stefan Simič v prípravnom zápase hráčov do 21 rokov Česko - Slovensko 24. marca 2017 v Karvinej.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Čech Václav Černý sa teší po góle v prípravnom zápase hráčov do 21 rokov Česko - Slovensko 24. marca 2017 v Karvinej.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Slovenskí fanúšikovia v prípravnom zápase hráčov do 21 rokov Česko - Slovensko 24. marca 2017 v Karvinej.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa


Brankár slovenskej reprezentácie Adrián Chovan (vpravo), Čech Tomáš Souček (uprostred) a Slovák Martin Valjent v prípravnom zápase hráčov do 21 rokov Česko - Slovensko 24. marca 2017 v Karvinej.
Foto: TASR/Radovan Stoklasa