Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Hamšíkov Neapol vyhral taliansky Superpohár po penaltovej dráme

Futbalisti SSC Neapol sa stali víťazmi talianskeho Superpohára. Uprostred s trofejou Slovák Marek Hamšík Foto: TASR/AP

Neapol tak získal vzácnu trofej po dlhých 24 rokoch, keď naposledy sa z nej tešil ešte v roku 1990.

Dauha 22. decembra (TASR) - Futbalisti SSC Neapol aj so slovenským kapitánom Marekom Hamšíkom po dlhých 24 rokoch priviezli domov taliansky Superpohár. Vo finále, ktoré sa odohralo v katarskej Dauhe na štadióne Jassima bin Hamada, zdolali Juventus Turín až po dlhotrvajúcom penaltovom rozstrele 6:5. Duel sa v riadnom hracom čase skončil 1:1, keď sa do streleckej listiny zapísali Carlos Tevez a Gonzalo Higuain. V predĺžení potom strelili obe mužstvá takisto po jednom góle a ich autormi boli opäť tí istí hráči Tevez a Higuain.

Hamšík sa tak stal po Diegovi Maradonovi druhým hráčom v histórii SSC, ktorý mohol zdvihnúť vzácnu trofej. Legendárnemu Argentínčanovi sa to podarilo ešte v roku 1990. "Duel mal dobrú úroveň, diváci si prišli na svoje. Za 120 minút videli štyri góly a potom sledovali aj bláznivý penaltový rozstrel. Pri ňom sme mali aj šťastie a podržal nás aj gólman Rafael," uviedol pre svoj oficiálny web Hamšík. "Veľmi sa tešíme. Je to obrovská radosť. Vyhrali sme ďalšiu trofej. Som veľmi šťastný, že som mohol byť pri ďalšom skvelom víťazstve Neapolu," dodal slovenský reprezentant, ktorý opustil ihrisko v 79. minúte.

Neapol v pondelok nastúpil v základnej zostave aj so svojím kapitánom, slovenským reprezentantom Marekom Hamšíkom. Skóre sa menilo už po piatich minutách hry. Do samostatného úniku sa dostal útočník Juventusu Carlos Tevez a šikovným lobom prekonal Rafaela Cabrala v bránke SSC. Rýchly gól zápasu pomohol, v ďalšom priebehu si obe mužstvá vytvorili množstvo príležitostí.

Ujala sa však až tá v podaní hráčov Neapola v 68. minúte. Na center Jonathana de Guzmana si nabehol Gonzalo Higuain a prudkou hlavičkou vyrovnal na 1:1. Desať minút potom sa finále skončilo pre Hamšíka, ktorého vystriedal Dries Mertens.

Ďalší gól v riadnom hracom čase už nepadol a tak nasledovalo predĺženie. Prvú veľkú šancu mal Juventus v 101. minúte, ale nebezpečnú strelu Artura Vidala zblokovala obrana Neapola. O päť minút neskôr však už "stará dáma" oslavovala, keď sa po druhý raz v zápase presadil Tevez. Argentínsky kanonier si prebral na hranici šestnástky nahrávku za obranu a loptu napálil presne do ľavého dolného rohu Cabralovej brány.

Neapol následne vrhol všetky sily do útoku a vyplatilo sa. V zúfalom nápore sa k odrazenej lopte po strele Cristiana Maggia dostal Higuain a rovnako ako jeho krajan Tevez zaznamenal druhý gól v zápase - 2:2.

O výsledku penaltového rozstrelu napokon rozhodla až deviata séria. Víťazný pokutový kop strelil Kalidou Koulibaly a zo zisku trofeje sa tak po dráme tešil Neapol.

Taliansky Superpohár - finále:

Juventus Turín - SSC Neapol 2:2 pp (1:1, 1:0) - 5:6 v rozstrele z 11 m



Góly: 5. a 106. Tevez - 68. a 118. Higuain
.
Futbalisti SSC Neapol sa stali víťazmi talianskeho Superpohára. Uprostred s trofejou Slovák Marek Hamšík.
Foto: TASR/AP


Hlasy po zápase:
Rafael Benitez, tréner SSC Neapol: "Každý, kto by zdolal taký silný tím, ako je Juventus Turín, by bol šťastný. Som šťastný za Rafaela, som šťastný za Higuaina, som šťastný za každého, kto nám veril... je to moja 12. trofej, môj 10. pohár, ale podstatné je to, že sme ho získali pre Neapol a jeho fanúšikov."
Massimiliano Allegri, tréner Juventusu Turín: "Bol to dobrý zápas. V rozstrele sa nám žiaľ nepodarilo uspieť. Trochu som sklamaný, hrali sme dobre, no pohár domov nevezieme."