Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Tím Chapecoense si uctili tisíce ľudí, Nivaldo: Sme šampióni

Príbuzní hráčov brazílskeho futbalového tímu Chapecoense, ktorí zahynuli počas leteckého nešťastia, plačú na štadióne Arena Condado počas spomienkového stretnutia v brazílskom Chapecu 30. novembra 2016. Foto: TASR AP

Do Medellínu na finále Copa Sudamericana neodletel brankár Nivaldo, ktorý zostal doma pripravovať sa na svoj jubilejný 300. zápas.

Medellín 1. decembra (TASR) - Tisíce ľudí si pri pietnych spomienkach v Brazílii a Kolumbii uctili pamiatku obetí leteckého nešťastia, pri ktorom zahynulo 71 ľudí. Väčšina z nich boli členovia brazílskeho futbalového tímu Chapecoense.

Pilot charterového lietadla, ktoré sa v pondelok zrútilo v Kolumbii, krátko pred haváriou riadiacej veži oznámil, že stroju s brazílskym futbalovým mužstvom na palube došlo palivo. Vyplýva to zo záznamu palubnej komunikácie, ktorá sa dostala do rúk tamojšej rozhlasovej stanice W Radio.

Lietadlo malo mať v zásobe dostatok paliva na polhodinové krúženie nad letiskom v prípade pohotovosti. Záznamy ukazujú, že rezerva vydržala len niekoľko minút. Lietadlo s futbalistami a novinármi nemohlo na letisku v Medellíne regulárne pristáť, pretože prednosť mal iný stroj a dispečeri oznámili čakaciu dobu sedem minút. Tak dlho však lietadlo typu British Aerospace 146 nevydržalo a zrútilo sa 13 km od Medellínu v hornatej oblasti kolumbijskej provincie Antioquia.

Zo 77 osôb na palube prežili iba šiesti - traja futbalisti, dvaja členovia posádky a jeden novinár. Forenzní odborníci v Kolumbii v stredu oznámili, že zatiaľ identifikovali 59 zo 71 obetí. Medzi identifikovanými je 52 Brazílčanov, päť Bolívijčanov, jeden Venezuelčan a jeden Paraguajčan.

Do Medellínu na finále Copa Sudamericana neodletel brankár Nivaldo, ktorý zostal doma pripravovať sa na svoj jubilejný 300. zápas. Ten sa mal hrať v nedeľu v rámci záverečného kola brazílskej súťaže. "Sme šampióni, pretože tento titul si zaslúžime. V týchto chvíľach potrebujeme fanúšikov rovnako ako oni potrebujú nás," povedal Nivaldo po spomienkovej akcii na štadióne v meste Chapeco, na ktorej sa zúčastnilo 22.000 ľudí oblečených v bielych tričkách.