Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Tradícia ČS-Superpohára sa vracia, Slovan túži po skalpe Zlína

Na snímke Ivan Vukomanovič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prvýkrát od rozdelenia Československa sa v piatok 23. júna odohrá zápas o Česko-slovenský futbalový Superpohár medzi čerstvými víťazmi domácich pohárových súťaží.

Uherské Hradiště 22. júna (TASR) - Prvýkrát od rozdelenia Československa sa v piatok 23. júna odohrá zápas o Česko-slovenský futbalový Superpohár medzi čerstvými víťazmi domácich pohárových súťaží. O premiérový titul sa od 18.00 h v Uherskom Hradišti pobijú ŠK Slovan Bratislava, ktorý triumfoval v Slovnaft Cupe, a víťaz českého MOL Cupu - FC FASTAV Zlín.

Československý pohár, ktorý sa pravidelne hrával v rokoch 1960 až 1993, má svojho nástupcu – Česko-slovenský Superpohár. "Je pre nás veľká česť zahrať si prvýkrát v histórii o Česko-slovenský Superpohár. Všetci sa na zápas tešíme a urobíme maximum, aby sme ho vyhrali. Hráči na sebe veľmi tvrdo pracujú, dovolím si povedať, že intenzita našich tréningov je o 20-30 percent vyššia ako na zimnom sústredení v Turecku. V kabíne vládne dobrá atmosféra, máme niekoľkých nových hráčov. Verím, že ukážeme našu silu a kvalitu," uviedol v rozhovore pre klubový web tréner ŠK Slovan Ivan Vukomanovič.

"Belasí" veria, že ich v piatok prídu povzbudiť fanúšikovia v hojnom počte. "Na Pasienky ich veľa nechodí a ťažko sa nám potom hrá v komornej atmosfére. Preto verím, že teraz prídu vo väčšom počte, s ich podporou sa nášmu tímu hrá určite lepšie," dodal Vukomanovič, ktorý pred pár dňami predĺžil zmluvu s rekordným osemnásobným majstrom Slovenska. ŠK Slovan má k dispozícii 500 vstupeniek do sektorov pre svojich priaznivcov (D4 a D5). V prípade vypredania môže klub požiadať o ďalších 500 vstupeniek. V drese Slovana by sa mali objaviť aj dve nové ofenzívne akvizície - Jakub Mareš a Filip Hološko. "Predpokladám, že Jakub Mareš a Filip Hološko zajtra zasiahnu do hry. Mareš je s nami od úvodu prípravy a na svojom poste ukázal mentalitu, ktorá nám minulú sezónu chýbala. Hološko dokázal svoje veľké kvality a dobrú formu. S týmito dvoma posilami naša sila výrazne vzrastie," tvrdí Vukomanovič.

Kapitánsku pásku bude mať Boris Sekulič: "Do zápasu ideme z plného tréningu, no nechceme sa na nič vyhovárať. Urobíme maximum, aby sme zápas zvládli. Nálada v kabíne je dobrá. Minulú sezónu sme zakončili ziskom pohára, v lete sa mužstvo veľmi nemenilo, prišli len dvaja noví chalani, ktorí výborne zapadli do mužstva. Chceme vyhrať."

Zlín, ktorý si vďaka triumfu v MOL Cupe vybojoval právo štartu v skupinovej fáze Európskej ligy UEFA 2017/2018, začal s prípravou na novú sezónu v pondelok aj so slovenským obrancom Róbertom Matejovom. Tím trénera Bohumila Pánika zatiaľ hlási jednu novú posilu - stredopoliara Adnana Džafiča z Bosny a Hercegoviny. Pablo Podio, ktorého Zlín získal z Podbrezovej, sa do prípravy zapojí neskôr.

"Pred časom sme spolu s českými priateľmi vyvíjali snahu o obnovenie spoločnej česko-slovenskej ligy a oživenie tradície veľkých derby zápasov z minulosti. Už niekoľko rokov o Česko-slovenský pohár bojujú naše i české najlepšie mládežnícke tímy a sme veľmi radi, že sa nám teraz podarilo uviesť do života aj Superpohár v kategórii 'seniorov'. Veríme, že prvý ročník sa vydarí zo športovej i organizačnej stránky, a že bude začiatkom novej tradície vzájomnej konfrontácie medzi najlepšími českými a slovenskými klubmi," vyjadril sa generálny sekretár SFZ Jozef Kliment.

Voľba dejiska padla na Uherské Hradiště, aby bola zachovaná neutralita finálovej pôdy a zároveň kompetentní brali do úvahy prístupnosť pre fanúšikov oboch tímov. "Uherské Hradiště sme ako dejisko vybrali, pretože na jeho štadión majú blízko nielen fanúšikovia Zlína, ale aj Slovana," uviedol generálny sekretár Futbalovej asociácie Českej republiky (FAČR) Rudolf Řepka.



Česko-slovenský Superpohár 2017

piatok 23. júna o 18.00, Městský fotbalový stadion Miroslava Valenty - Uherské Hradiště

FC FASTAV Zlín - ŠK Slovan Bratislava