Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

UEFA chce na MS 2026 minimálne 16 miesteniek pre Európu

UEFA, ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O počte miesteniek pre jednotlivé kontinenty na MS 2026 rozhodne FIFA na májovom zasadnutí v Bahrajne.

Nyon 9. februára (TASR) - Prezident Európskej futbalovej únie (UEFA) Aleksander Čeferin formálne požiada Medzinárodnú futbalovú federáciu (FIFA) o minimálne 16 miesteniek pre Európu v rozšírenom formáte majstrovstiev sveta 2026.

Podľa Čeferina je reálne požiadať o 16 miesteniek a zároveň stanoviť si podmienku, aby bol v každej skupine len jeden tím z Európy. Od roku 2026 bude hrať na futbalových majstrovstvách sveta 48 mužstiev. Podľa nového formátu postúpia z trojčlenných skupín dva najlepšie tímy. "Myslím si, že všetkých 16 sa dokáže kvalifikovať do druhého kola," uviedol Čeferin. Rozhodli o tom delegáti 37. kongresu FIFA, ktorý sa uskutočnil vo švajčiarskom Zürichu. O počte miesteniek pre jednotlivé kontinenty na MS 2026 rozhodne FIFA na májovom zasadnutí v Bahrajne.

Čeferin okrem toho navrhuje zaviesť zmeny aj v exekutíve. Budúci kandidáti by mali mat aktívne funkcie v národných federáciách, prezident UEFA a členovia výkonného výboru by mali byť vo svojich funkciách maximálne tri štvorročné obdobia. Doplniť je podľa neho potrebné aj etické predpisy. Informovala agentúra AP.