Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

UEFA pri miliónovej pôžičke Slovinsku neporušila pravidlá

UEFA Foto: TASR/AP

Vyplýva to zo záverov interného vyšetrovania UEFA, ktoré zverejnila agentúra AP.

Ženeva 26. októbra (TASR) - Bývalý generálny sekretár UEFA Gianni Infantino a ani súčasný šéf európskeho futbalu Aleksander Čeferin neporušili žiadne pravidlá pri pôžičke štyri milióny eur, ktorá v júni 2015 smerovala z UEFA na konto Slovinského futbalového zväzu. Vyplýva to zo záverov interného vyšetrovania UEFA, ktoré zverejnila agentúra AP.

Slovinský futbalový zväz požiadal o pôžičku a z nej potom kúpil menšinový podiel v štátnej lotérii Sportna loterija. Práve pre takéto použitie finančných prostriedkov sa neskôr táto transkacia stala predmetom vyšetrovania etickej komisie FIFA a UEFA. Pod zmluvou o pôžičke boli podpísaní aj súčasný prezident FIFA Infantino a Čeferin, vtedajší šéf národného zväzu.

V etickom kódexe FIFA sa jasne píše, že funkcionári nesmú byť akýmkoľvek spôsobom spojení so stávkami, hazardnými hrami, či lotériami a majú zakázané mať v podiely v takýchto spoločnostiach. Podľa záverov vyšetrovania UEFA ale v tomto prípade išlo o investíciu organizácií a nie jednotlivých osôb a vo svete futbalu nie je výnimočné, že kluby alebo národné federácie sú sponzorsky alebo inak zmluvne previazané so stávkovými alebo loterijnými spoločnosťami.

V prípade pôžičky Slovinsku tak ide o dohodu v súlade so štandardnými pravidlami UEFA a Slovinský zväz ju riadne spláca podľa dohodnutého kalendára, vyplýva z vyšetrovania. Podľa Čeferina išlo v tomto prípade pre zväz o "strategickú investíciu". Zo štátnej lotérie čerpá finančné výhody napríklad aj Španielsky futbalový zväz.