Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

V ankete Futbalista roka 2014 Hamšík o štvrtý triumf, Škrtel o piaty

Na archívnej snímke uprostred Martin Škrtel z anglického klubu FC Liverpool s Cenou Jána Popluhára pre Najlepšieho futbalistu Slovenskej republiky za rok 2012 , ktorú si prebral počas slávnostného vyhlásenia ankety Futbalista roka 2012. Na druhom mieste skončil Marek Hamšík (vľavo) z SSC Neapol a vpravo tretí v poradí Marek Sapara(Trabzonspor/Gaziantepspor). Foto: TASR/Pavel Neubauer

Zajtra bude známe meno najlepšieho slovenského futbalistu za rok 2014.

Bratislava 27. marca (TASR) - V sobotu bude známe meno najlepšieho slovenského futbalistu za rok 2014. Výsledky 22. ročníka tradičnej ankety Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a denníka Pravda o najlepšieho futbalistu Slovenskej republiky za rok 2014 vyhlásia 28. marca v Žiline, v tamojšom Mestskom divadle. Očakáva sa aj drvivá účasť väčšiny ocenených legionárov, pretože Ceny Jána Popluhára a Petra Dubovského si prevezmú víťazi ankety deň po kvalifikačnom zápase slovenskej reprezentácie EURO 2016 v Žiline s Luxemburskom, resp. tri dni pred prípravou s postfederálnym rivalom Českou republikou.

Medzi desiatimi kandidátmi na víťaza ankety figurujú v absolútnej väčšine legionári, jedinou výnimkou z domácej Fortuna ligy je "domáci" Viktor Pečovský z MŠK Žilina. Kandidátmi na ocenenie sú v abecednom poradí Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva), Marek Hamšík (SSC Neapol), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva/Zenit Petrohrad), Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň), Juraj Kucka (FC Janov), Róbert Mak (PAOK Solún/1. FC Norimberg), Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Peter Pekarík (Hertha Berlín), Martin Škrtel (FC Liverpool) a Vladimír Weiss (Lekhwiya SC).

Minulý rok získal trofej J. Popluhára, slovenského futbalistu 20. storočia, stredopoliar Marek Hamšík z talianskeho SSC Neapol. Ten v už posledných rokoch tradičnom mikrosúboji zdolal reprezentačného kapitána Martina Škrtela z anglického FC Liverpool. Dvadsaťsedemročný futbalista sa tešil po rokoch 2009, 2010 z tretieho triumfu. Aj teraz je horúcim favoritom vďaka svojim výkonom v národnom drese či klube. Jeho najväčším súperom opäť bude Škrtel, ktorý je rekordným štvornásobným víťazom prestížnej ankety (2007, 2008, 2011 a 2012). Naposledy ich vo výsledkoch ankety delilo 28 bodov, čo bol len historicky tretí najnižší rozdiel medzi prvým a druhým miestom. Rekordom sú tri body v prospech Škrtela na úkor Hamšíka za rok 2011.

Aj teraz sľubuje duel medzi prvým a druhým dramatický priebeh, rozdiel medzi nimi je len 13 bodov, teda druhý najnižší v histórii ankety. Vôbec najvyšší je rozdiel z roku 1999, keď Vladimír Labant vyhral pred Ľubomírom Moravčíkom o 186 bodov. "Za rok 2014 sa v hlavnej kategórii ankety objavilo 21 mien, čo je rekord, doteraz najmenej bolo 24 mien z roku 2009, na porovnanie minulý rok sa v hlavnej kategórii ankety objavilo 25 mien. Ďalší rekord je ten, že v elitnej desiatke je desiatykrát za sebou Martin Škrtel, ktorý tak prekonal Mira Karhana. Karhanovi ale stále patrí absolútny rekord trinástich účastí v desiatke. Spolu hlasovalo 34 odborníkov, 19 trénerov a 15 novinárov. Okrem médií aj kluboví tréneri a zástupcovia SFZ. Osem z nich, 5 novinárov a traja tréneri trafili zloženie desiatky, ale už nie poradie. V ankete dostalo body sedem úplne nových hráčov, skokanom roka je dá sa povedať Ondrej Duda, ktorý skončil tesne o 5 bodov na jedenástom mieste. Stále platí, že anketu vyhralo doteraz len 13 futbalistov, od roku 2006, keď vyhral Vittek, si to delia len Hamšík a Škrtel. Minulý rok boli v desiatke iba legionári, teraz je tam jeden hráč zo slovenskej ligy - Viktor Pečovský. Ten sa do desiatky vracia po roku 2012, úplný nováčik v nej je Róbert Mak. Vypadli z nej Čišovský a Stoch," povedal hlavný organizátor ankety Michal Zeman, redaktor denníka Pravda. Anketa ponesie meno Jána Popluhára už piatykrát a cenu jej víťazovi odovzdá jeho syn.

Cenu Petra Dubovského pre najlepšieho futbalistu Slovenska do 21 rokov získa jeden z dvojice Ondrej Duda (Legia Varšava) alebo Adam Zreľák (MFK Ružomberok). Víťaz už jej 15. ročníka tradične preberie cenu z rúk otca Petra Dubovského Viliama. Minulý rok sa stal víťazom Norbert Gyömbér.

Vyhlásenie ankety sa vracia do Žiliny po 5 rokoch, konalo sa tam aj v marci 2010, vtedy premiérovo vyhral Hamšík. Moderovať ho bude Marcel Merčiak, hudobnými hosťami budú napríklad formácie Polemic a Fragile. Nóvum je i fakt, že vyhlasovať sa bude len 5 ankiet - hlavné dve pre Futbalistu roka, resp. Cena Petra Dubovského a ďalej Najlepší tréner roka, Najlepšia futbalistka roka a Cena fanúšikov, o ktorej sa dalo hlasovať na webe sport.sk.

Najlepším trénerom bude jeden z tria Ján Kozák (reprezentácia SR), Ivan Galád (reprezentácia SR do 21 rokov) a Adrián Guľa (MŠK Žilina). Obhajcom je Kozák, anketu vyhral už aj Guľa, Galád môže získať prvý primát.

Najlepším futbalistom Fortuna ligy 2014 sa stal suverénne Viktor Pečovský (96 bodov) pred Jánom Vlaskom z Trnavy (31) a Jurajom Piroskom zo Senice (14). Najlepším hlavným rozhodcom je opäť Richard Trutz, ktorý obhájil výhru, najlepším asistentom sa stal Roman Slyško, ďalší obhajca z minulého roka.

To 10 kandidátov na cenu Futbalista roka 2014 (abecedné poradie):
Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva), Marek Hamšík (SSC Neapol), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva/Zenit Petrohrad), Matúš Kozáčik (Viktoria Plzeň), Juraj Kucka (FC Janov), Róbert Mak (PAOK Solún/1. FC Norimberg), Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Peter Pekarík (Hertha Berlín), Martin Škrtel (FC Liverpool), Vladimír Weiss (FC Lekhwiya)

Top Kandidáti na Cenu Petra Dubovského 2014:
Ondrej Duda (Legia Varšava) a Adam Zreľák (MFK Ružomberok)

Top Kandidáti na titul Najlepší tréner roka 2014:
Ivan Galád (reprezentácia SR 21), Adrián Guľa (MŠK Žilina), Ján Kozák (reprezentácia SR)