Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

V Argentíne je ohrozený štart sezóny, kluby dlhujú hráčom peniaze

Hráči Boca Juniors, archívne foto. Foto: TASR/AP/Matilde Campodonico

Presná suma dlžôb v najvyššej argentínskej súťaži však nie je známa, niektoré kontrakty boli totiž ilegálne a ich cieľom bolo vyhýbanie sa plateniu daní.

Buenos Aires 3. marca (TASR) - Hrozbu štrajku pred štartom novej futbalovej sezóny v argentínskej lige nezastavila ani vláda, ktorá uvoľnila takmer 23 miliónov amerických dolárov na to, aby kluby uhradili dlžoby voči hráčom. Podľa odborov ide totiž o nedostatočnú sumu.

Argentínsky prezident Maurico Macri schválil 22,7 milióna amerických dolárov ako kompenzáciu klubom za zrušenie televízneho kontraktu. Presná suma dlžôb v najvyššej argentínskej súťaži však nie je známa, niektoré kontrakty boli totiž ilegálne a ich cieľom bolo vyhýbanie sa plateniu daní. Nevyplatené mzdy sa týkajú predovšetkým menších klubov, problémy však priznali aj väčšie tímy ako Newell's Old Boys či Quilmes.

Najvyššia súťaž v Argentíne mala odštartovať už pred mesiacom, nakoniec jej začiatok posunuli pre finančné problémy klubov a Argentínskej futbalovej asociácie (AFA). Na AFA dohliada normalizačný výbor, ktorý pred ôsmimi mesiacmi iniciovala Medzinárodná futbalová federácia (FIFA). K tomuto kroku prišlo po predčasnom konci prezidenta AFA Luisa Seguru, ktorého obvinili z podvodu pri rokovaniach o televíznych právach. Informáciu priniesla agentúra AP.