Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Xavi sa lúčil, Enrique: Nikdy nebude taký hráč, ako je on

Na snímke hráč FC Barcelony Xavi Hernandez oslavuje zisk titulu po zápase 38. kola španielskej La Ligy medzi FC Barcelonou a Deportivom 23. mája 2015 v Barcelone. Foto: TASR/AP

Najväčší úspech dosiahol v roku 2010, keď zdvihol nad hlavu trofej pre majstrov sveta, v roku 2008 a 2012 pridal titul majstra Európy a na konte má aj olympijské zlato z roku 2000.

Barcelona 24. mája (TASR) - Už nikdy nebude taký hráč, ako je Xavi. Vyhlásil po sobotňajšom záverečnom zápase Barcelony v tejto sezóne španielskej ligy tréner Luis Enrique.

Španielsky kreatívny stredopoliar opúšťa katalánsky klub po dlhých 24 rokoch a v nasledujúcej sezóne bude hrať v katarskom tíme Al Sadd, s ktorým podpísal trojročný kontrakt. Tridsaťpäťročný veterán je rekordér v počte štartov za Barcu a zároveň aj jej dlhoročný kapitán. V sobotu nastúpil už na 765. oficiálny zápas v drese FCB. Do klubu prišiel ako jedenásťročný a zotrval v ňom až do tejto sezóny. "Neexistuje náhrada za Xaviho. Jednoducho nemôžete nahradiť jedinečných hráčov. Xavi je futbalový génius a najlepší stredopoliar v histórii futbalu," nešetril slovami chvály Enrique.

Hráčov agent Ivan Corretja už potvrdil, že okrem pôsobenia v Al Sadde, bude Xavi pracovať v katarskej športovej akadémii Aspire Academy a bude ambasádorom majstrovstiev sveta v roku 2022, ktoré sa uskutočnia práve v krajine v Perzskom zálive. Zároveň sa chce venovať trénerskému vzdelaniu. Ešte pred odchodom ho však čaká kus práce s Barcelonou. Minulý týždeň si tím zabezpečil ligový titul, ale na dosah má ešte dva úspechy - Španielsky kráľovský pohár a trofej pre víťazov Ligy majstrov. Aj napriek tomu, že cesta Barcelony sa v tejto sezóne zatiaľ nekončí, Xavi pri ďakovaní po zápase s Deportivom La Coruňa len ťažko potláčal slzy. "Chceme treble, vieme však, že cesta bude veľmi náročná. Chcel by som skončiť s tým, že zodvihnem nad hlavu pohár a trofej Ligy majstrov," citovala agentúra Reuters Xaviho, ktorého dojala atmosféra na zaplnenom Nou Campe. "Dnes keď som videl svoju ženu, rodičov, celú rodinu a priateľov, stiahlo mi hrdlo. A počuť ľudí, ako skandujú moje meno, bolo niečo neuveriteľné."

Xavi prišiel do Barcy v roku 1991 a cez jej slávnu mládežnícku akadémiu La Masia sa v roku 1998 prepracoval do prvého tímu. Jeden z najdekorovanejších hráčov histórie sa vďaka svojej technike, prehľadu v hre a futbalovej inteligencii stal základným kameňom klubu i španielskej reprezentácie a ich typického hernému štýlu. S Barcelonou vyhral trikrát Ligu majstrov, dvakrát európsky Superpohár i MS klubov. Z ligového titulu sa tešil osemkrát, posledný získal uplynulý víkend, a pridal aj dve prvenstvá v Kráľovskom pohári a šesť v Superpohári.

Národné mužstvo reprezentoval 133-krát a strelil zaň dvanásť gólov. Najväčší úspech dosiahol v roku 2010, keď zdvihol nad hlavu trofej pre majstrov sveta, v roku 2008 a 2012 pridal titul majstra Európy a na konte má aj olympijské zlato z roku 2000. Okrem tímových úspechov má na konte aj množstvo tých individuálnych.