Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Britskí záchranári neočakávajú, že nájdu Salu či pilota živých

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Kontrola letovej prevádzky potvrdila, že menšie lietadlo typu Piper Malibu, ktoré odštartovalo z francúzskeho Nantes, zmizlo z radaru.

Cardiff 22. januára (TASR) - Britskí záchranári neočakávajú, že nájdu futbalistu Emiliana Salu či pilota zmiznutého lietadla živých. Polícia z ostrova Guernsey informovala, že pátranie na noc prerušili a pokračovať budú v stredu skoro ráno.

"Počasie je dosť chladné, voda veľmi studená a po takom čase... Nečakám, že niekto bude nažive," povedal pre agentúru AP John Fitzgerald, šéf Leteckej pátracej a záchrannej služby ostrovov kanála La Manche. "A myslím si, že pobrežná stráž to vidí rovnako. No nevieme, ako lietadlo v pondelok večer zmizlo," dodal Fitzgerald.

Minimálnu šancu na prežitie dávala dvojici aj polícia z ostrova Guernsey, ktorá sa po zotmení rozhodla prerušiť pátranie. "Počas 15-hodinovej pátracej akcie, do ktorej sa zapojilo veľa leteckej a námornej techniky z ostrovov kanála La Manche, Veľkej Británie a Francúzska, sme vo vodách objavili mnoho plávajúcich objektov. No neboli sme schopní potvrdiť, či niektorý z nich pochádza zo zmiznutého lietadla. Nenašli sme žiadne známky dvojice na palube. Ak pristáli vo vode, šance na prežitie sú v tomto momente, žiaľ, veľmi malé. Pátracie a záchranárske práce sme pozastavili po západe slnka. Momentálny plán je obnoviť ich ráno po východe slnka," píše sa na oficiálnom twitteri Guernsey Police s tým, že žiadne ďalšie komentáre v utorok už neposkytne.

Argentínsky útočník Sala mal v pondelok pricestovať na Britské ostrovy a posilniť waleského účastníka najvyššej anglickej súťaže Cardiff City, no malé lietadlo, v ktorom letel z Francúzska len s pilotom, zmizlo z radarov nad kanálom La Manche a pátranie doteraz neprinieslo nič nové. Predstavitelia klubu sú "veľmi rozrušení a znepokojení" z osudu Salu.

Kontrola letovej prevádzky potvrdila, že menšie lietadlo typu Piper PA-46, ktoré odštartovalo z francúzskeho Nantes, zmizlo z radaru. Britská pobrežná stráž o tom dostala prvú informáciu v pondelok o 21.23 h. Záchranári po ňom pátrajú v oblasti Alderney, k dispozícii sú aj dva vrtuľníky. Francúzsky úrad civilného letectva potvrdil pôvodné informácie, že na palube boli Sala s pilotom.

"Lietadlo s turbínovým motorom bolo na ceste z Nantes do Cardiffu. Na palube boli dvaja ľudia. Do oblasti vyslali záchranárske tímy, pátranie prerušili o druhej hodine v noci pre zhoršenie podmienok na mori a zníženú viditeľnosť," uviedol portál news.sky.com. Pátranie obnovili o ôsmej hodine ráno. Doteraz prehľadali viac než 3000 kilometrov štvorcových. "K dispozícii máme päť lietadiel a dva záchranné člny. Zatiaľ sme neobjavili žiadne stopy po lietadle," uviedla vo vyhlásení polícia z ostrova Guernsey, ktoré citovala agentúra AP.

Dvadsaťosemročný argentínsky útočník prestúpil do Cardiffu z FC Nantes len v pondelok za rekordných 17 miliónov eur. V utorok sa už mal pripojiť k tímu. Vedenie Cardiffu však v dôsledku jeho zmiznutia zrušilo tréningy a s napätím očakáva nové informácie. "Myšlienky a modlitby tímu, manažmentu a celého klubu sú s Emilianom a pilotom," povedal výkonný riaditeľ Ken Choo. "Náš majiteľ Tan Sri Vincent Tan a prezident Mehmet Dalman sú veľmi rozrušení. Modlíme sa za pozitívne správy," dodal Choo.

Otec Horacio Sala povedal, že sa o zmiznutí syna dozvedel z miestnych správ. "Neviem nič, nemôžem tomu uveriť, som zúfalý. Z Nantes nás nekontaktovali, jediné čo viem, je, že to bolo malé lietadlo. Netuším, čo sa mohlo stať. Som bez slov," povedal pre argentínsku televíziu C5N TV a dodal, že synov prestup znamenal preňho i pre celé rodné mesto veľkú radosť: "Je pokorný chlapec."

FC Nantes odložil pohárový zápas


Futbalový klub FC Nantes preložil stredajší zápas Francúzskeho pohára proti treťoligovému Entente Sannois Saint-Gratien na nedeľu. Toto rozhodnutie nadväzuje na zmiznutie lietadla, na palube ktorého sa nachádzal aj bývalý hráč tímu z Ligue 1 Emiliano Sala.

Sala bol hráč Nantes, v januári ho však klub predal účastníkovi anglickej Premier League FC Cardiff za 17 miliónov eur. Argentínsky útočník sa s klubom rozlúčil iba v pondelok popoludní. "Nemám žiadne nové informácie, všetko viem od novinárov. Je to hráč, ktorý už nášmu klubu nepatrí, ale dúfam, že sa nájde živý a zdravý. Ani som nevedel, že je ešte v Nantes, ale Emiliano sa chcel rozlúčiť so všetkými svojimi priateľmi. Je to zdvorilý chlapec, láskavý, rozkošný, každý ho miluje. Stále dúfam, že sa nájde," povedal pre magazín France Football prezident FC Nantes Waldemar Kita.

Ľútosť nad zmiznutím lietadla vyjadril aj bývalý francúzsky reprezentant Willy Sagnol, ktorý Salu trénoval v Bordeaux. "Nemám slová na to, čo cítim, ale je to hrozné. Emiliano je štedrý a láskavý človek."