Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

VIDEO: Slovenskí futbalisti budú mať biologické pasy

Na snímke zľava riaditeľka Antidopingovej agentúry SR Žaneta Csáderová, antidopingový riaditeľ UEFA Marc Vouillamoz a antidopingový komisár Pavel Malovič počas podpisovania spolupráce Antidopingovej agentúry SR so zástupcom Anti-Doping a Medical Unit UEFA V Bratislave 16. februára 2016. Foto: TASR - Andrej Galica

Na rozdiel od klasických dopingových testov, ktorú skúmajú okamžité hodnoty nedovolených látok v tele športovca, nová metóda funguje na princípe dlhodobého sledovania hodnôt v krvi a moči.

Bratislava 16. februára (TASR) - Európska futbalová únia (UEFA) rozširuje svoju pôsobnosť v boji proti dopingu na Slovensku o ďalšie aktivity. Šéf lekárskej a antidopingovej komisie UEFA Marc Vouillamoz a riaditeľka Slovenskej antidopingovej agentúry Žaneta Csáderová podpísali v utorok zmluvu o rozšírenej spolupráci.

Hlavnou novinkou v novej dohode bude zavedenie biologických pasov pre profesionálnych futbalistov. Na rozdiel od klasických dopingových testov, ktorú skúmajú okamžité hodnoty nedovolených látok v tele športovca, nová metóda funguje na princípe dlhodobého sledovania hodnôt v krvi a moči. Okrem členov reprezentačných výberov budú mať biologické pasy aj mladší hráči, ktorí nehrajú súťaže UEFA, ale prichádzajú do úvahy v rámci národných výberov. "Sme radi, že môžeme Slovensko privítať do skupiny krajín, s ktorými spolupracujeme. Biologické pasy sú dôležitým a účinným nástrojom v boji proti dopingu. Dlhodobé sledovanie výsledkov nám zabezpečí efektívnu kontrolu nad zdravím hráčov. Chceme dôkladne chrániť náš šport pred dopingom," uviedol Vouillamoz. Švajčiarsky funkcionár pripustil, že vo futbale je viac ako doping rozšírené užívanie rekreačných drog. "Je pravda, že medzi futbalistami je viac pozitívnych výsledkov pri testoch na drogy ako na samotné steroidy. Bojujeme aj proti tomu. Všetky zakázané substancie sú zdraviu škodlivé."



Na podpis zmluvy dozeral aj dopingový komisár UEFA Pavel Malovič. Známy športový lekár potvrdil, že strešný orgán európskeho futbalu považuje spoluprácu so Slovenskom za dôležitú. "Keďže vybraná skupina testovaných hráčov nie sú vždy účastníci súťaží, ktoré kontroluje UEFA, je dôležitá spolupráca s národnými antidopingovými agentúrami. Je dosť krajín v Európe, ktoré agentúru na boj proti dopingu ani nemajú alebo nie sú spôsobilí poskytovať dané úkony. My však patríme medzi dve desiatky krajín na našom kontinente, ktoré s UEFA spolupracujú. Považujú nás za preferenčnú agentúru a to nielen vzhľadom na to, že sa blíži európsky šampionát vo Francúzsku a my sme jeho účastníci," uviedol Malovič, ktorý pracuje ako dopingový komisár UEFA od roku 2002.



Podľa neho zavedenie biologických pasov znamená, že futbalisti budú musieť byť oveľa opatrnejší. "Už to nebude tak, že futbalista bude raz testovaný a bude mať pokoj. Po novom pôjde o pravidelné úkony. Znamená to dlhodobé sledovanie výsledkov v krvi a iných telesných tekutinách. Napríklad či a ako sa zmenili hodnoty krvného farbiva, hodnoty kvality červených krviniek - všetko čo súvisí s kyslíkovým prenosom. Zmyslom celého je zistiť, či sa nejakým spôsobom manipuluje so zdravím hráča v jeho neprospech, pretože užívanie akéhokoľvek dopingu je zdraviu škodlivé," dodal.