Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Šport

Futbalisti ČR po polčase herne odišli, obrat Brazílie režíroval Jesus

Na archívnej snímke brazílsky útočník Gabriel Jesus. Foto: TASR/AP

Vstup do roka 2019 českým futbalistom nevyšiel. Pred duelom s Brazíliou prehrali v ouvertúre kvalifikácie EURO 2020 na pôde Anglicka vysoko 0:5.

Praha 27. marca (TASR) - Česko zažilo v utorok večer jedinečnú oslavu futbalu. Do Prahy zavítala hviezdami nabitá brazílska reprezentácia, ktorá v prípravnom stretnutí zvíťazila nad domácim tímom 3:1. V beznádejne vypredanom domovskom stánku Slavie sa Česi prekvapujúco ujali vedenia v 37. minúte po góle stredopoliara tureckej Kasimpasy Davida Pavelku, po zmene strán však reprezentanti z krajiny päťnásobných majstrov sveta prepli na vyššie obrátky. Ich obrat režíroval autor dvoch gólov a útočník Manchestru City Gabriel Jesus, raz sa presadil Roberto Firmino z FC Liverpool.

Vstup do roka 2019 českým futbalistom nevyšiel. Pred duelom s Brazíliou prehrali v ouvertúre kvalifikácie EURO 2020 na pôde Anglicka vysoko 0:5. "Napriek tomu som rád, že sme zápasy proti silným súperom odohrali. Dali nám veľa skúseností a informácií, ako ďalej," citoval portál idnes.cz slová kormidelníka českého národného tímu Jaroslava Šilhavého. Proti Brazílii, ktorá sa s výnimkou zraneného útočníka Neymara predstavila v Prahe v plnej sile, podali Česi lepší výkon ako pred štyrmi dňami vo Wembley. "Výsledok ma neteší, ale hra mala svoju kvalitu. Dali sme do zápasu veľké úsilie, vysoko sme Brazílčanov napádali, dostali sme ich do úzkych. Mali problémy s našou aktivitou, z ktorej vyústil aj úvodný gól. Bol to veľmi vydarený prvý polčas," konštatoval Šilhavý.

Jeho zverenci v druhej 45-minútovke poľavili. Brazílii sa v 49. minúte podarilo vyrovnať, keď nevydarenú "malú domov" Theodora Gebre Selassieho zachytil Firmino a bez väčších problémov prekonal domáceho brankára. "Traja, štyria hráči mali zdravotné problémy, dostali sme nešťastný vyrovnávajúci gól. Vlastne sme ich sami dostali na koňa. Musel som urobiť zmeny v zostave a už sme neboli takí kompaktní. Zostava bola rozhádzaná a Brazílčania predviedli ich umenie. Po debakli v Anglicku sme si chceli udobriť divákov. Myslím si, že sa nám to podarilo, ľudia nám zatlieskali," dodal Šilhavý.

"V polčasovej prestávke sme si povedali, nech neoslavujeme a pokračujeme ďalej v našom výkone. Vedeli sme, čo bolo dobré a čo zlé, ale v druhom polčase nás kosili zranenia, hra bola rozkúskovaná a celé to bolo také zvláštne. Samozrejme, mám z presného zásahu radosť. Veľa ich asi v kariére takémuto súperovi nikto z nás nestrelí. Na druhej strane ma mrzí, že nepomohol k lepšiemu výsledku. Z tohto pohľadu som už v kariére strelil aj dôležitejšie góly," uviedol jediný úspešný český strelec. Pavelka napodobnil legendárneho kanoniera Tomáša Skuhravého, ktorý bol až do utorka posledným českým futbalistom s gólom do siete Brazílie. Dal ho 18. decembra 1991.

"Neboli sme prekvapení silou českého tímu. Vedeli sme, že to nebude ľahký zápas. Troška nás však prekvapila agresivita domácich, ale ňou bola iba vyjadrená ich veľká túžba získať loptu," zhodnotil duel brazílsky tréner Tite, ktorého ekipa v prvom marcovom prípravnom zápase remizovala v Porte s Panamou 1:1.