Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Futbalisti SR 19 v boji o ME 2018 proti Portugalsku, Írsku a Kosovu

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Na finálový turnaj, ktorý Fíni zorganizujú v termíne 16. až 29. júla, postúpi sedem víťazov skupín.

Nyon 6. decembra (TASR) - Slovenskí futbalisti do 19 rokov zabojujú o postup na ME 2018 vo Fínsku v 5. kvalifikačnej skupine tzv. Elite Round s výbermi Portugalska, Írska a Kosova. Rozhodol o tom žreb na pôde Európskej futbalovej únie (UEFA).

Na finálový turnaj, ktorý Fíni zorganizujú v termíne 16. až 29. júla, postúpi sedem víťazov skupín. Domáci ako organizátor majú účasť automatickú.

"Žreb sa nedá ovplyvniť, osud nadelil a je to proste dané. Počnúc stredou začíname pracovať na zbieraní informácií o našich súperoch. Papierovo je jasným topfavoritom Portugalsko, navyše bude v domácom prostredí, ale každý z tímov, ktorý sa dostane do 2. kola kvalifikácie, musel ukázať kvalitu. Íri získali v 1. kole 7 bodov a neprehrali, Kosovo 6, to sú veľmi solídne ukazovatele. Nemám rád hru na papierové prognózy, pravda vo futbale leží na ihrisku, tak bude aj počas tohto turnaja," citoval web SFZ trénera SR 19 Milana Malatinského.

Súperov v záverečnej fáze kvalifikácie májových ME 2018 v Anglicku sa v stredu dozvedeli aj slovenskí reprezentanti do 17 rokov. V 4. skupine Elite Round im budú súpermi Portugalsko, Fínsko a Švajčiarsko. Na šampionát postúpi osem víťazov skupín a sedem najlepších z druhých miest, Angličania majú účasť na šampionáte (4.-20. mája) automatickú ako organizátor.

"V prvom rade sme radi, že sme v tejto fáze kvalifikácie. Turnaj 2. kola sa bude hrať v Portugalsku, právom preto očakávame pekné prostredie, futbalovú atmosféru. Domáci Portugalci sú európska kvalita, Švajčiari vychádzajú z naozaj dobrej futbalovej školy, Fíni v posledných rokoch ukázali veľký pokrok, takže bude to neľahká skupina. Naším cieľom je uhrať taký výsledok, aby sme na konci turnaja boli spokojní. A šťastní," reagoval tréner "sedemnástky" Samuel Slovák.

V Nyone tiež vyžrebovali prvú fázu kvalifikácie ME 2019 hráčov do 19 aj 17 rokov, ktoré sa budú hrať v Arménsku (do 19 rokov-pozn.), resp. v Írsku (do 17 rokov-pozn.). SR 19 dostala v 8. skupine Ukrajincov, Nórov a Albáncov. Do elitnej fázy postúpia prví dvaja z trinástich skupín, Portugalčania a Nemci sú do nej priamo nasadení. SR 17 sa v 10. skupine stretne s Tureckom, Severným Írskom a San Marínom. Do ďalšej fázy postúpia prví dvaja z 13 skupín spolu so štyrmi najlepšími z tretích miest. V elitnej fáze sa pripoja k nasadenému Anglicku a Nemecku.