Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Futbalistom SR 21 chýbajú body, proti Francúzom túžili aspoň po remíze

Zápas 2. skupiny kvalifikácie majstrovstiev Európy 2021 hráčov do 21 rokov Slovensko - Francúzsko v Dunajskej Strede 15. októbra 2019. Foto: TASR - Jakub Kotian

V úvodnom domácom vystúpení v 2. skupine kvalifikácie ME 2021 prehrali zverenci trénera Adriána Guľu 3:5 a po troch zápasoch majú na konte o tri body menej, než si želali.

Dunajská Streda 16. októbra (TASR) - Slovenským futbalistom do 21 rokov nestačili ani tri strelené góly na bodový zisk proti veľkému favoritovi z Francúzska. V úvodnom domácom vystúpení v 2. skupine kvalifikácie ME 2021 prehrali 3:5 a po troch zápasoch majú na konte o tri body menej, než si želali.

Mladých Slovákov mrzí predovšetkým prehra s Azerbajdžanom, ktorý dosiahol na ich úkor zatiaľ svoje jediné víťazstvo. Ináč utrpel štyri prehry a v tabuľke figuruje na piatej pozícii so skóre 2:11. "Doháňame Azerbajdžan, takže musíme urobiť buď zázračný výsledok s takýmto obrom, alebo zvládnuť konfrontácie so Švajčiarmi, Gruzíncami doma i vonku. Mužstvo v určitých úsekoch hry ukázalo, že má na to potenciál, ale musí pracovať veľmi svedomito," povedal tréner Adrian Guľa.

V utorok to v Dunajskej Strede vyzeralo na jasnú záležitosť hostí, no zverenci Guľu "vyhrali" druhé dejstvo 2:1 a až skompletizovanie hetriku v podaní Odsonnea Edouarda definitívne zmarilo ich nádeje. "Bolo to rozrobené na veľký hokejový výsledok a z môjho pohľadu zázračnú remízu. Túžil som po tom, keby bolo 5:5, zobrali by sme to všetkými desiatimi. Nechali sme ich rozbehnúť a to bola škoda, keby sme po polčase prehrávali možno len dvojgólovým rozdielom, zápas sa dal pri obrovskom zázraku uhrať na remízu. Musíme uznať, prišla naozaj veľká kvalita. Keď dali nohu dole z plynu, chlapci si potvrdili, že môžu hrať aj s takým obrom, no chce to veľkú dávku odhodlania. Niektorí Francúzi budú hrať v základnej zostave v Lige majstrov, niektorí naši chalani vybehnú na prvú, druhú ligu. Videli sme tu veľký tím," zdôraznil kouč, ktorý ocenil prístup kapitána Christiána Herca.

Stredopoliar Viktorie Plzeň rozhodol dvoma gólmi o víťazstve v Lichtenštajnsku (4:2), proti Francúzsku skóroval krátko po zmene strán. "Keď dal na 2:4, potešilo ma, že šprintoval pre loptu a vyslal signál, poďme to zdramatizovať, poďme sa pokúsiť o zázrak. Niekedy sa vo futbale dejú, škoda, že sa to nepodarilo," dodal Guľa. Herc ľutoval, že so spoluhráčmi nepremenili aj ďalšie možnosti: "Mali sme ich dosť, aby sme v tomto zápase minimálne remizovali. Mali sme oveľa viac stopercentných príležitostí, ako sme si mysleli pred zápasom. Nevyužili sme ich rovnako ako v Lichtenštajnsku. V druhom polčase sme pritom hrali super, bojovali sme a splnili sme to, čo sme si povedali. Myslím si, že sme v niektorých fázach boli aj lepším mužstvom."

Slováci figurujú s víťazstvom a dvoma prehrami na štvrtej pozícii pri skóre 8:9, tabuľka je však v dlhotrvajúcej kvalifikácii (marec 2019 až október 2020) neúplná. Tri stretnutia odohrali aj Švajčiari (9 b.) a Gruzínci (6), pre Francúzov (6) bolo vystúpenie v Dunajskej Strede len druhé, Lichtenštajnsko absolvovalo už štyri a Azerbajdžan dokonca päť duelov. ME 2021 sa uskutočnia v Maďarsku a Slovinsku, organizátori majú účasť automatickú. Ostatných 53 krajín bojuje v kvalifikácii, na záverečný turnaj priamo postúpia víťazi deviatich skupín a najlepší tím na druhom mieste. Zvyšné mužstvá z druhých priečok poputujú do baráže o zvyšné štyri miestenky.

Slovenská dvadsaťjednotka uzavrie kalendárny rok 18. novembra v Nitre proti Gruzínsku. "Určite sme si priali, aby sme po troch zápasoch mali šesť bodov, čo sa nám nepodarilo. Zaváhali sme v Azerbajdžane, nevadí, stále máme zápasy pred sebou. Treba sa pozerať na ne, najbližšie na nás čaká doma Gruzínsko. Musíme vyhrať, aby sme si zobrali šesť bodov do jarnej časti," dodal Herc.

Tabuľka 2. skupiny:

1. Švajčiarsko 3 3 0 0 8:1 9
2. Francúzsko 2 2 0 0 10:3 6
3. Gruzínsko 3 2 0 1 8:2 6
4. Slovensko 3 1 0 2 8:9 3
5. Azerbajdžan 5 1 0 4 2:11 3
6. Lichtenštajnsko 4 1 0 3 3:13 3

ďalší program SR v 2. skupine:

18. novembra: Slovensko - Gruzínsko
26. marca: Gruzínsko - Slovensko
31. marca: Slovensko - Lichtenštajnsko
4. septembra: Švajčiarsko - Slovensko
8. septembra: Slovensko - Švajčiarsko
8. októbra: Slovensko - Azerbajdžan
12. októbra: Francúzsko - Slovensko