Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Anglické tímy na nákupoch nešetrili, za hráčov zaplatili rekordné sumy

Belgičan Kevin De Bruyne si získal fanúšikov aj výkonmi v reprezentácii. Na snímke si podáva ruku s argentínskou hviezdou Lionelom Messim Foto: TASR/AP

Hráčom číslo jeden je Kevin de Bruynea. Má hodnotu neuveriteľných 75 miliónov eur.

Bratislava 5. september (Teraz.sk) - Znie to neuveriteľne. Po prvý raz v histórii futbalu prišlo k historickému momentu. Anglická liga ukázala, koľko je ochotná zaplatiť za hráča svetových kvalít. Za prestupy počas leta stihli kluby podľa portálu ihned.cz minúť neuveriteľných 100 miliárd českých korún.

V posledných rokoch dominovali kluby z Anglicka. Najdrahší prestup leta dosiahol súčasný líder ligy Manchester City. Za Kevina de Bruynea zaplatil 75 miliónov eur. Ďalších takmer 70 miliónov eur investoval do talentovaného Raheema Sterlinga z Liverpoolu.

Najdrahší tínedžer

Aj tínedžeri majú pri miliónoch zelenú. Za 19-ročného francúzskeho útočníka Anthonyho Martiala z Monaka boli ochotní zaplatiť 50 miliónov eur. Čím sa stal najdrahším futbalovým tínedžerom v histórii futbalu. Bude zaujímavé sledovať, ako zvládne tlak a očakávania.

Ako je však možné, že kluby ktoré figurú na spodných priečkach tabuľky sú schopné a ochotné kúpiť jedného hráča povedzme za pol miliardy českých korún? Odpoveďou na túto otázku je televízia. Anglická liga je totiž najsledovanejšia nielen v Británii ale aj na svete. Dokáže vyťažiť z vysielacích práv sumu, ktorá im zabezpečí všetky potreby na svetovú úroveň.

Jeden zápas má hodnotu 10 miliónov libier

Britské kluby získajú od budúcej sezóny o 71 percent viac peňazí. Trojročný kontrakt má celkovú hodnotu 5,1 miliardy libier, čo predstavuje takmer sedem miliárd eur. Za každý vysielací zápas zaplatia 10 miliónov libier. Po ročných suchotách sa viac platilo aj v Taliansku . Kluby nakúpili hráčov zhruba za 580 miliónov eur. Ďalšie miesto získalo Španielsko s 572 miliónmi eur. Chýbajú vám veľké prestupy Realu Madrid alebo FC Barcelona? Zatiaľ nie sú. Katalánci majú podľa portálu ihned.cz zákaz prestupov. V porovnaní Českou republikou, naši západní susedia nezaplatili za prestupy ani milión eur.

Najväčšie prestupy v anglickej lige:
1. Kevin de Bruyne €76 000 000 Wolfsburg Manchester City
2. Raheem Sterling €69 400 000 Liverpool Manchester City
3. Angel di Maria €63 000 000 Manchester United PSG
4. Anthony Martial €50 000 000 AS Monaco Manchester United
5.Christian Benteke € 46 500 000 Aston Villa Liverpool
6. Nicolas Otamendi € 45000 000 Valencia Manchester City
7. Robert Firmino €41 000 000 Hoffenheim Liverpool


Slovenskí futbalisti sa s týmito prestupmi nemôžu porovnávať. Nájdu sa však pozitívne výnimky, keď o našich futbalistov prejavili počas leta špičkové svetové kluby.

1. Norbert Gyömber

Raz to vyzeralo, že neprestúpi, nakoniec sa všetko pohlo na poslednú chvíľu. Iba 23-ročný univerzál pôsobil v druholigovej Catanii. Zlákal ho AS Rím. Podľa viacerých médii je neoficiálna prestupová suma 2,5 milióna eur. Oplatilo sa zainvestovať.
Norberta Gyömbér je v osobných súbojoch pre ténera Jána Kozáka mimoriadne cenným hráčom.
Foto: TASR/Michal Svítok


2. Juraj Kucka, AC Miláno

Defenzívny stredopoliar podpísal s "rosso-neri" kontrakt do 30. júna 2019. Dovtedy bude mať čo robiť, aby sa presadil v základnej zostave.
Kľúč Juraj Kucku ako sa dostať do základnej zostavy AC Milána. Dostať súpera na kolená
Foto: TASR/AP


3. Adam Nemec

Pôsobil v New Yorku City. A to bolo hlavným dôvodom, že o nové miesto sa nemusel obávať. Zamieril do kvalitnej holandskej ligy. Konkrétne do Willemu II Tiburg.
V Amerike bolo zastaviť Adama Nemca za nemožné. Takto tento rok s prehľadom získaval rešpekt Na
Foto: TASR/AP


4. Stanislav Lobotka, Nordsjaelland

Opačným smerom ide bývalá hlavná postava AS Trenčín. Po Ajaxe Amsterdam vyskúša aj dánsku ligu. Lobotka posilní klub FC Nordsjaelland.
Začalo to v Trenčíne a prebojoval sa do dánskej ligy.
Foto: TASR/Branislav Račko
.

Video: Takto vyzerajú futbalové zručnosti Norberta Gyömbera vďaka ktorým presvedčil AS Rím