Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

Futbalový tréner V. Petržela: Bez milióna som do kasína ani nevkročil

Vlastimil Petržela Foto: FOTO TASR/Milan Kapusta

Český futbalový tréner zarábal svojho času milióny a hoci by si každý myslel, že si vďaka nim žil ako v bavlnke, pravdou je presný opak.

Bratislava, 15. október (Teraz.sk/Andrej Smatana) - Prešiel si peklom, do ktorého sa dostal sám. Český futbalový tréner Vlastimil Petržela (63) zarábal svojho času milióny a hoci by si každý myslel, že si vďaka nim žil ako v bavlnke, pravdou je presný opak. Boli to práve peniaze, ktoré ho stiahli až na samé dno.

Súčasný kormidelník futbalistov Ostravy zažil najslávnejšie trénerské časy v službách ruského prvoligistu Zenit Petrohrad. Do klubu, ktorý sa medzičasom zaradil medzi európsku špičku, prišiel v roku 2002, aby s ním postupne triumfoval v Ruskom pohári (2003), obsadil druhé miesto v domácej súťaži a v Pohári UEFA sa s ním prebojoval do štvrťfinále. „Milióny som mohol prehrabávať vidlami,“ vrátil sa v rozhovore pre český magazín MF Dnes Vlastimil Petržela k svojmu najúspešnejšiemu trénerskému angažmánu v kariére.

Vlastimil Petržela
Foto: TASR/Milan Kapusta

Paradoxne, práve v tomto období sa kouč, ktorý bol vždy zástancom tvrdej disciplíny, spustil na vedľajšiu koľaj. Prepadol gamblerstvu, čo bola v kombinácii s liekmi na spanie a proti panike, ktoré užíval, priam hororová kombinácia. Futbalové úspechy však predčili všetko, pre českého kormidelníka boli zakaždým tým najlepším balzamom na dušu. Pochopiteľne, pri srdci ho hriali o to viac, že za ne dostával krásne zaplatené.

Sám pri rulete


Petržela údajne poberal v ruskom veľkoklube za sezónu plat 60 miliónov českých korún bez bonusov, čo bola v tom čase naozaj kráľovská gáža. A keďže bol český kormidelník v Rusku bez manželky, ktorá doma v Liberci rozbiehala vlastné fitnesscentrum, dostala okrem futbalových povinností priestor trojkombinácia peniaze – nuda – samota, čoho výsledným produktom bola návšteva kasín. „Bola to pre mňa spoločenská záležitosť, vždy som tam šiel v obleku a kravate. Dorazil som tam o deviatej večer a vedel som, že neodídem neskôr ako o jednej po polnoci. Nikdy som tam nenocoval ako hráči, ktorí sedia pri automatoch aj desať hodín. Ja som hral dve a dovidenia,“ vysvetlil Petržela.

V meste na rieke Neva sa začalo Petrželovo najväčšie trápenie.
Foto: TASR/AP

Lenže aj za tak krátky čas vedel rodák z Prostějova minúť pri rulete toľko peňazí, čo ostatní nedokážu za celý život. Keď sa pri tom o vás starajú pomaly ako o prezidenta, na dôsledky sa nepozeráte. A v Petrželovom prípade to platilo doslova. „Petrohradské hotely a kasína sa predbiehali v pozvánkach, posielali po mňa mercedesy, zabezepečovali, aby som som bol pri rulete vždy sám, aby ma nikto nevidel, pretože som míňal veľké peniaze, čo sa im vyplácalo. Peniaze ma vtedy nestresovali, za týždeň som ,pretočil´ päť-šesť miliónov českých korún. Pravda je taká, že bez jedného-dvoch miliónov vo vrecku, by som tam ani nešiel,“ šokoval Vlastimil Petržela.

V jednom kolotoči


Hoci sa o ňom hovorilo, že v kasínach minul pol miliardy, on sám pred českými médiami hovorí len o niečo viac ako dvadsiatich miliónoch. „Kto by to už teraz počítal? Každopádne, v Rusku som ešte oveľa neprišiel. Zarábal som tam kopu peňazí a kasíno bolo mojou idiotskou radosťou – vyhraný zápas idete osláviť na ruletu. Skutočné problémy nastali až po mojom návrate domov, keď sa mi nechcelo chodiť do práce, pretože trénovanie v Čechách by sa mi nevyplatilo. Na rulete som zabil omnoho viac času, no zrazu som prehrával. Už som sa totiž nedržal svojho hesla: ,Pôjdeš tam s miliónom a ak oň prídeš, domov.´ Chodil som tam napríklad so sto tisíckami a keď som ich prehral, utekal som do banky. Strácal som sebakontrolu, bolo mi mizerne. Ale niet sa čo čudovať, na jar a v lete 2008 som žil v kolotoči herňa, lieky, herňa, lieky, proste vyšinutý patologický hráč a feťák. Hrsťami liekov som liečil prehry, peniaze ubúdali a ja som nevedel, či mi banka na druhý deň dá ďalšieho pol milióna alebo nie. Aby som napokon neskončil na ulici, neostávalo mi nič iné, ako ísť na liečenie.“

Petržela svojho času nedokázal rulete odolať.
Foto: TASR/AP

Okrem peňazí však prišiel Petržela aj o omnoho viac. S manželkou Zuzanou sa rozviedli (po čase sa k sebe vrátili) a takisto stratil kamarátov. „Keď ste v jednom kuse zastrčený v herni, tak na nich nemáte čas. Asi som ich zanedbával dosť, ale bolo mi to vtedy jedno. Od žiadneho z nich som si nepožičiaval peniaze, to bolo najpodstatnejšie,“ dodal Vlastimil Petržela, ktorý v rokoch 2010 – 2012 trénoval aj druholigový slovenský klub MFK Zemplín Michalovce.