Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

V Česku menia pravidlá pri nakazení futbalistov koronavírusom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa šéfa prvej a druhej ligy Dušana Svobodu k tomu príde v priebehu niekoľkých dní.

Praha 17. augusta (TASR) - V českom futbale budú platiť nové koronavírusové pravidlá. Ak sa nakazí v klube nejaký hráč, hygienická stanica nepošle do karantény automaticky celý tím. Vyplynulo to z pondelňajšieho rokovania zástupcov ligy s predsedom českej vlády Andrejom Babišom. Nariadenie ešte musí schváliť hlavná hygienička Jarmila Rážová, čo je však podľa portálu idnes.cz len formalita.

Podľa šéfa prvej a druhej ligy Dušana Svobodu k tomu príde v priebehu niekoľkých dní. "Máme prisľúbené, že vo chvíli, keď bude manuál predložený hlavnej hygieničke, obratom ho schváli. Všetko bolo samozrejme pripravované v spolupráci s hygienickou službou," uviedol šéf Slavie Praha Jaroslav Tvrdík.

Ak budú kluby predložený manuál dodržovať, tak v prípade nákazy pôjde do karantény len samotný hráč, ostatní s negatívnymi testami môžu pokračovať vo futbalovej činnosti. Doteraz platila v prípade nákazy dvojtýždňová izolácia pre celý tím. Kvôli tomuto opatreniu sa nedohrala baráž o zotrvanie a z najvyššej súťaže nikto nezostúpil. Nové opatrenie umožní českým klubom aj účasť v pohárovej Európe.

"Dnešok pre nás znamená, že bude možné normálne hrať futbal. Inak by sme museli zvažovať, či pre nás majú medzinárodné súťaže vôbec zmysel. Či do nich budeme investovať a vstupovať do nich," uviedol pre idnes.cz Tvrdík.

Práve jeho tím je od minulého týždňa v karanténe, keďže jeden hráč mal na sústredení v Rakúsku pozitívny test. Po prijatí nového koronavírusového manuálu by Slavia mohla karanténu opustiť a na budúcu nedeľu odohrať prvý ligový duel v Českých Budějoviciach. najvyššia súťaž odštartuje v piatok 21. augusta.