Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Berky mal už cestou do Izmitu v hlave Turkov: Dôležitý vstup

Tréner slovenskej reprezentácie vo futsale Marián Berky (vpravo). Foto: TASR/Pavol Zachar

Výprava slovenskej futsalovej reprezentácie dorazila vo štvrtok podvečer do Izmitu, dejiska G-skupiny hlavného kola kvalifikácie ME 2018.

Izmit 6. apríla (TASR) - Výprava slovenskej futsalovej reprezentácie dorazila vo štvrtok podvečer do Izmitu, dejiska G-skupiny hlavného kola kvalifikácie ME 2018. Po takmer dvojhodinovom bezproblémovom lete zo Schwechatu do Istanbulu museli jej členovia zhruba polhodinu čakať na "zatúlanú" batožinu videoanalytika Miroslava Janeka a až následne sa Slováci presunuli autobusom do 60 kilometrov vzdialeného päťhviezdičkového hotela Emex Otel na okraji Izmitu. "Krajina polmesiaca" ich vítala veľkou oblačnosťou a príjemnou teplotou 16 stupňov Celzia. Po ubytovaní nasledovala večera, videoanalýza a odpočinok na izbách.

V piatok majú zverenci trénera Mariána Berkyho na programe 90-minútový oficiálny tréning a na druhý deň na miestne pravé poludnie už pôjdu naostro proti domácim Turkom. Ďalšími účastníkmi skupiny sú Rusko a Francúzsko. "Rusi sú veľkí favoriti skupiny, ale to nič nemení na našom cieli pobiť sa o prvé alebo druhé miesto. Obzvlášť si uvedomujeme dôležitosť prvého zápasu s Tureckom, do ktorého pôjdeme s víťaznými ambíciami," povedal pre TASR Berky, ktorý má k dispozícii 12 hráčov do poľa a dvoch brankárov. Niektorých trápia drobné zdravotné problémy, ale nejde o vážne zranenia a mali by byť pripravení nastúpiť.

S Turkami má slovenská reprezentácia dobré skúsenosti, v minulosti ich v dvoch kvalifikačných cykloch dokázala dvakrát zdolať. "Pamätám si, že naposledy sme nad nimi vyhrali pred dvoma rokmi v chorvátskom Dubrovníku, keď viedol našu reprezentáciu Marcos Angulo. Odvtedy trošku obmenili káder, prišiel nový tréner. Vyznačujú sa bojovnosťou, tvrdosťou a technickou zručnosťou. Možno trochu zaostávajú v taktike, nemajú taký prepracovaný systém ako my. V ich prospech môže hrať domáce prostredie, ale náš jednoznačný cieľ je víťazstvo," dodal Berky.

Zápasy G-skupiny sa budú hrať v netradičných časoch o 11.00 a 13.30 SELČ (v Turecku je +1 hodina - pozn.). Slovenský lodivod tomu nepripisuje obzvlášť veľký význam. "Je to netradičné, skôr sme zvyknutí hrať neskôr večer. Ale podmienky sú pre každého rovnaké. Musíme sa s tým vyrovnať a urobiť maximum pre úspech," dodal Berky.