Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Rick po sústredení futsalistov SR: Urobíme všetko pre postup

Slovák Gabriel Rick (vpravo), archívna snímka. Foto: TASR/Radovan Soklasa

Zo širšieho kádra po týždňovom sústredení v Bratislave vypadli brankári Richard Obermann, Marek Karpiak a hráči do poľa Peter Serbin, Marek Paštrnák, František Šporánek a Marko Hudáček.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Tréner slovenskej futsalovej reprezentácie Marián Berky spoločne s asistentom Daliborom Frankom zostavili finálny zoznam hráčov, ktorí pocestujú do tureckého Izmitu na hlavné kolo kvalifikácie ME 2018. Zo širšieho kádra po týždňovom sústredení v Bratislave vypadli brankári Richard Obermann, Marek Karpiak a hráči do poľa Peter Serbin, Marek Paštrnák, František Šporánek a Marko Hudáček. Zo 14-členného kádra až polovica hráčov pôsobí v tíme úradujúceho vicemajstra Slov-Maticu FOFO Bratislava.

Vo štvrtok 6. apríla sa výprava prepraví letecky zo Schwechatu do Istanbulu, odtiaľ ju ešte čaká približne 70 km cesta autobusom do dejiska G-skupiny hlavného kola kvalifikácie, ktorým je mesto Izmit, ležiace východne od Istanbulu v provincii Kocaeli. Slovákov v Športovej hale Gazanfer Bilge (kapacita 2000 miest) čakajú postupne zápasy s domácim Tureckom (sobota 8. apríla o 11.00 SELČ), favorizovaným vicemajstrom sveta Ruskom (nedeľa 9. apríla o 13.30 SELČ) a po dni voľna sa stretnú s reprezentáciou Francúzska (utorok 11. apríla o 11.00 SELČ), ktorá si miestenku v hlavnom kole vybojovala v predkole kvalifikácie v konkurencii Litvy a Andorry. Sedem víťazov skupín hlavného kola kvalifikácie postúpi priamo na budúcoročný finálový turnaj ME (30. januára - 10. februára 2018), na ktorom má istú účasť Slovinsko ako organizátor. Sedem tímov z druhých miest a jeden najlepší z tretej priečky zabojujú v septembri o zvyšné štyri miestenky v baráži. Slováci na veľkom turnaji doposiaľ neštartovali.

"Na tomto zraze sme sa zišli vo väčšom počte, k dispozícii som mal 16 hráčov a 5 brankárov. V prvej fáze sme sa zamerali na prihrávky a ich spracovanie, brejkové situácie dvoch na jedného a troch na dvoch. V druhej fáze sme riešili výjazdy od brankára, štandardné situácie (rohy, auty) a v poslednej tretej fáze sme sa sústredili na defenzívu (aktívnu, vzájomné zabezpečenie priestorov) a power-play. Prístup hráčov bol zodpovedný a kemp preto splnil moje očakávania. Urobili sme veľký kus práce a dúfam, že sa naše dvojročné úsilie pozitívne odzrkadlí v kvalifikácii," citovala Berkyho internetová stránka futsalslovakia.sk.

Aj podľa hráčov splnilo týždňové sústredenie v Bratislave účel. "Za jediný nedostatok považujem fakt, že niekoľko hráčov, prevažne zo zdravotných a pracovných dôvodov, nemohlo sústredenie odtrénovať naplno. Mali sme vytvorené veľmi dobré podmienky na trénovanie a verím, že sa to odzrkadlí aj vo výsledkoch v kvalifikácii. Tiež by som si prial, aby sme konečne postúpili na ME a urobíme všetko preto, aby sa to podarilo. V Turecku ešte doladíme taktické veci a hor sa do boja," uviedol za kabínu Gabriel Rick.

Nominácia slovenskej futsalovej reprezentácie na hlavné kolo kvalifikácie ME 2018:

brankári: Milan Herko (Across Pinerola Bratislava), Peter Brndiar (Slov-Matic FOFO Bratislava)
hráči: Tomáš Drahovský (ETO FC Győr), Peter Kozár (Slov-Matic FOFO Bratislava), Dušan Rafaj (Slov-Matic FOFO Bratislava), Gabriel Rick (Slov-Matic FOFO Bratislava), Matúš Kyjovský (Slov-Matic FOFO Bratislava), Marek Bahna (Slov-Matic FOFO Bratislava), Marián Hudek (ŠK Makroteam Žilina), Martin Dóša (AC Sparta Praha), Marek Belaník (Across Pinerola Bratislava), Martin Směřička (Slavia Praha), Juraj Višváder (Tango Hodonín), Adam Zdráhal (Slov-Matic FOFO Bratislava)

Realizačný tím:

Vladimír Gažo - vedúci výpravy, Marián Berky - hlavný tréner, Dalibor Franko – asistent trénera, Marek Kováčik - vedúci tímu, Miroslav Janek - videoanalytik, Lukáš Vaňo - fyzioterapeut, Roman Križan - lekár

Program G-skupiny kvalifikácie ME 2018 (v SELČ, v Turecku je +1 hodina):

sobota 8. apríla: 11.00 Turecko - SLOVENSKO, 13.30 Rusko - Francúzsko
nedeľa 9. apríla: 11.00 Turecko - Francúzsko, 13.30 SLOVENSKO - Rusko
pondelok 10. apríla: voľný deň
utorok 11. apríla: 11.00 Francúzsko - SLOVENSKO, 13.30 Rusko - Turecko