Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Futsalisti SR po prehre s Francúzskom bez miestenky v baráži

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Priamy postup na šampionát, ktorý sa bude konať 30. januára – 10. februára budúceho roka v Slovinsku, si už v predstihu zaistili Rusi ako víťazi G-skupiny.

Izmit 11. apríla (TASR) – Slovenská futsalová reprezentácia sa definitívne nepredstaví v baráži ME 2018. V utorňajšom záverečnom súboji kvalifikačnej G-skupiny podľahla Francúzsku 1:4 a v tabuľke obsadila nepostupové tretie miesto.

Priamu miestenku na šampionát, ktorý sa bude konať 30. januára – 10. februára budúceho roka v Slovinsku, si už v predstihu zaistili Rusi ako suverénni víťazi G-skupiny. Francúzi si zahrajú v baráži, Slováci na ňu po prehre s "Les Bleus" potrebovali zhluk priaznivých výsledkov v ostatných skupinách. Lenže už víťazstvo Fínska nad Lotyšskom (4:3) v D-skupine ich nádej definitívne zahasilo.

Zverenci trénera Mariána Berkyho na turnaji v tureckom Izmite najskôr deklasovali domáci výber 8:1 a po statočnom výkone podľahli favorizovaným Rusom 0:1. Proti Francúzsku im na baráž stačil aj nerozhodný výsledok, ktorý sa im však nepodarilo dosiahnuť, hoci po prvom polčase viedli 1:0.

Na európsky šampionát do Ľubľany sa priamo prebojovali víťazi siedmich kvalifikačných skupín (Taliansko, Azerbajdžan, Ukrajina, Portugalsko, Španielsko, Kazachstan, Rusko). Tímy z druhých miest (Gruzínsko, Maďarsko, Chorvátsko, Rumunsko, Srbsko, Česko, Francúzsko) a jeden najlepší z tretieho (Fínsko) budú hrať o zvyšné štyri miestenky v baráži (prvé zápasy 10.-13. septembra, odvety 24.-27. septembra).

Futsal – kvalifikácia ME 2018

G-skupina (Izmit)

Francúzsko – SLOVENSKO 4:1 (0:1)
Góly: 30. a 35. Belhaj, 31. a 34. Mohammed - 13. Drahovský. Rozhodovali: Gallardo (Šp.), Kresta (ČR), ŽK: Kozár, 500 divákov.

Francúzsko: Haroun (Kerroumi, Durot) – Ramirez, Aigoun, Mohammed, Gasmi – Belhaj, Hamdoud, Kebe, N'Gala, Boudebibah, Alla, Mouhoudine
SR: Brndiar (Herko) – Rick, Kozár, Kyjovský, Drahovský – Zdráhal, Rafaj, Belaník, Směřička, Hudek, Višváder, Dóša, Bahna


V slovenskej bránke dostal rovnako ako proti Rusom príležitosť Brndiar, ktorý už v prvej minúte zneškodnil pološancu súpera a vzápätí aj druhú. Úvodné minúty patrili Francúzom, ktorých posúvalo do baráže jedine víťazstvo. V 8. minúte Brndiar opäť podržal svoj tím, ktorý sa dlhší čas nevedel dostať do tempa. Prvú vážnejšiu šanci si vytvoril až v 10. minúte, strelu Kozára však Haroun zneškodnil a dobiedzajúci Dóša nemohol pokračovať v hre po faule na francúzskeho brankára. Slováci sa dostali do vedenia v 13. minúte po nacvičenom signáli z rohu, keď Kyjovský našiel Drahovského a jeho "koníček" skončil v sieti - 0:1. O minútu neskôr Mouhoudine trafil zboku hornú žrď, ale Brndiar si svoj priestor kontroloval. V 16. minúte Bahna "nabil" Hudekovi do výhodnej pozície, ale lopta mu nesadla. V závere polčasu si Slováci museli dávať pozor na nedovolené zákroky a súper na chvíľu vystrčil rožky, zmohol sa však len na strely z väčšej vzdialenosti a tým chýbala presnosť.

Po zmene strán vytiahli Slováci vysoký pressing, ktorý súperovi robil problémy a v útočnej fáze nevedel dlhé minúty nič vymyslieť. V 26. minúte sa Francúzom podaril rýchly brejk, na konci ktorého bola nepresná strela azda ich najaktívnejšieho hráča Mouhoudinea. V 28. minúte mohol zvýšiť náskok Kozár, ale prepálil bránu. Slováci elasticky bránili a snažili sa súpera "zaklincovať" druhým gólom, v prechodovej fáze však nemali potrebný pokoj a tak pykali. V 30. minúte sa Brndiar pri vybehnutí z brány nešťastne zrazil hlavou s Bahnom, čo využil pohotový Belhaj a loptu pohodlne "upratal" do prázdnej bránky - 1:1. Už o 22 sekúnd naklonil misky váh na stranu "Les Bleus" Mohammed - 2:1. Razom sa Slováci ocitli v pozícii, že na baráž potrebujú skórovať. Od 34. minúty stiahli z hry brankára, no už po niekoľkých sekundách prišli v útoku o loptu a Mohammed do prázdnej bránky strelil tretí gól Francúzov – 3:1. Čierne minúty slovenského tímu sa neskončili, Belhaj upravil už na 4:1 a postupový sen Berkyho zverencov sa začal rozplývať. Slováci pokračovali v power play, ale na výsledku už nedokázali nič zmeniť.

Čierna päťminútovka odviala baráž

Slovenským futsalistom sa nepodarilo splniť cieľ skončiť do druhého miesta v G-skupine hlavného kola kvalifikácie ME 2018, ktoré by im zaručilo účasť v septembrovej baráži. O ich neúspešnej "misii" v tureckom Izmite rozhodla utorňajšia prehra 1:4 s Francúzskom, po ktorej si Slováci musia opäť niekoľko rokov počkať na premiérový postup na šampionát.

Sklamanie v ich výprave bolo obrovské, zverencom trénera Mariána Berkyho odviala baráž "čierna" päťminútovka v druhom polčase súboja s Francúzskom. V nej "Les Bleus" dokázali využiť nahlodanú psychiku súpera a otočiť z 0:1 na 4:1.

"Prvý polčas sme ešte odohrali dôstojne. Boli sme nebezpeční v ofenzíve, strelili sme prvý gól, ktorý nás mal dostať na koňa. Žiaľ, po zmene strán sa hráči zamerali len na defenzívu a báli sa o výsledok. Neverili si v súbojoch jeden na jedného, dostávali sa sami pod tlak. Namiesto toho, aby hrali náš systém, začali nakopávať lopty a vymýšľať. Urobili sme dve veľmi ľahké chyby, ktoré sa podpísali pod našu prehru. Najskôr pred druhým gólom prišlo k podceneniu v obrane a neodstaveniu hráča. Druhá chyba bola naša power play. Hráčom som hovoril, že máme dostatok času pripraviť si situáciu, lenže naše plány narušil gól Francúzov hneď na jej začiatku. Potom sme už mali zviazané nohy, Francúzi dobre bránili a my sme sa nevedeli cez ich blok dostať. Za stavu 1:4 išla naša psychika dole a prakticky bolo rozhodnuté," zhodnotil pre TASR Berky duel s Francúzmi.

Rozhodla psychika

Vystúpenie jeho tímu v kvalifikácii bez výhovoriek označil za neúspešné, hoci na úvod Slováci deklasovali Turkov 8:1 a z pohľadu "umeleckého dojmu" boli aj víťazi súboja s megafavorizovaným Ruskom, hoci prehrali nešťastne 0:1. "Je to škoda, pretože tento tím má svoju silu a mohol dokázať viac. Nevyšiel nám vrchol turnaja, zápas s Francúzskom, v ktorom mal náš výkon gradovať. Žiaľ, nezvládli sme ho psychicky. Mrzí nás to, lebo sme odohrali päť dobrých polčasov a len šiesty nám nevyšiel. Ten napokon rozhodol o našom nepostupe do baráže, preto hodnotím kvalifikáciu ako neúspešnú," poznamenal Berky.

O tom, či bude pokračovať vo funkcii, rozhodne Výkonný výbor Slovenského futsalu na základe správy o kvalifikácii: "Uvidíme, či príde k zmene na trénerskom poste. Ja osobne mám chuť pracovať ďalej s týmto tímom, je pre mňa česť trénovať slovenskú reprezentáciu. Vždy mám cieľ niečo dosiahnuť a z takýchto prehier, akú sme utrpeli s Francúzskom, si beriem ponaučenie. Musíme hľadať pozitívne riešenia a v ďalšej kvalifikácii sa znova pokúsiť o postup."

Brankár Peter Brndiar sa v nedeľňajšom zápase s Ruskom blysol výborným výkonom, keď ho z plejády hviezdnych hráčov "zbornej" dokázal prekonať jedine Robinho. Dôveru dostal aj proti Francúzsku a dlhé minúty držal "stiahnutú roletu". V rozmedzí 30. - 35. minúty sa však koncepcia slovenského tímu zrútila ako domček z karát. "Nedokážem si vysvetliť, čo sa stalo... Druhý polčas sme išli na ihrisko, že vedieme 1:0, udržíme to a Francúzi nám nedajú gól. Nepokúšali sme sa o nebezpečné kontry, strácali sme lopty po troch prihrávkach. Za stavu 1:1 sme prestali bojovať, úplne sme odpadli," nešetril Brndiar kritikou do vlastných radov.

Pred prvým gólom sa nešťastne zrazil s Marekom Bahnom a Francúzi sa vďaka vyrovnaniu dostali do boja o baráž: "Kričal som Marekovi, že idem po lopte, ktorú by som v pohode vyrazil do autu. On ma však zrejme nepočul, vyskočil, zrazili sme sa, pričom loptu prehodil nado mňa. Tá sa aj so šťastím odrazila od žrde k Francúzovi, ktorý ju poslal do prázdnej bránky," opísal jeden z kľúčových momentov súboja Brndiar, ktorého hodnotenie kvalifikácie sa tiež nieslo v negatívnom duchu. "Po druhom zápase by som ju hodnotil pozitívne. S Turkami sme predviedli fantastický výkon, proti Rusom tiež. S Francúzmi to ešte v prvom polčase celkom išlo, ale v druhom sme sa rozsypali. Nepostúpili sme, takže je to neúspech," dodal brankár Slov-Maticu FOFO Bratislava.


Hlasy po zápase:

Marián Berky, tréner SR: "Prvý polčas sme odohrali dôstojne, boli sme nebezpeční smerom dopredu a strelili prvý gól. Po zmene strán sa hráči zamerali iba na defenzívu a začali sa báť o výsledok. Prestali si veriť v hre smerom dopredu a sami sa dostávali pod tlak, pričom celý polčas sa tak odohrať nedá. Upustili od systému, úplne jednoduché veci im nevychádzali, čo súper vycítil. Spravili sme chybu pri druhom góle, kde sme podcenili situáciu v defenzíve. Druhý dôležitý moment, ktorý sa podpísal pod našu prehru, bola power play. Apeloval som na hráčov, že majú čas pripraviť si situáciu, ale hneď sme stratili loptu a inkasovali tretí gól. Potom už na nich bolo vidieť, že majú zviazané nohy. Kvalifikačný turnaj sme zavŕšili zle, náš výkon proti Francúzsku nevygradoval. Preto ho hodnotím ako neúspešný. Predtým sme odohrali dva veľmi dobré zápasy s Tureckom a Ruskom, ale nevyšiel nám posledný krok."

Gabriel Rick, hráč SR: "Po smoliarskom góle na 1:1, pri ktorom sa zrazil nás hráč s brankárom, sme akoby zvesili hlavy. Francúzi sa dostali na koňa, pridali ďalšie zásahy a my sme už boli psychicky dole. Podľa môjho názoru nám chýbal kúsok šťastia v zápase s Ruskom, s ktorým sme mohli remizovať a so štyrmi bodmi ísť do baráže. Našou slabinou je, že sa bojíme hrať a nie sme silní na lopte. Francúzi predviedli veľkú individuálnu kvalitu a technickú zručnosť, boli na nás veľmi dobre pripravení. Ich progres je markantný, o pár rokov budú v druhom a možno aj v prvom koši."

Peter Brndiar, brankár SR: "Nedokážem si vysvetliť, čo sa stalo... V druhom polčase sme vyšli na ihrisko, že vedieme 1:0, nemôže sa nič stať, veď Francúzi nám gól nedajú. Nepokúšali sme sa o žiadne nebezpečné kontry, nakopávali sme to hore, loptu sme po troch prihrávkach strácali. Francúzi sa 'chytili' zbytočným gólom, po ktorom naše mužstvo prestalo bojovať, hoci ešte za stavu 1:1 sme postupovali my. Francúzi boli technickejší a už v prvom polčase nás miestami tlačili, išli jasne za svojím cieľom. Nakopol ich šťastný gól a otočili zápas. Je to škoda, pretože sme predtým odohrali dva veľmi dobré zápasy. Dnes možno prvý polčas zniesol aké-také kritériá. V druhom už nám opadli hlavy, nevidel som v našom mužstve iskru ako proti Rusom. Francúzi vyhrali zaslúžene. Čo sa týka nášho vystúpenia v kvalifikácii, vnímam ho ako neúspešné, pretože sa nám nepodarilo splniť postupový cieľ."

Ďalší výsledok:

Rusko - Turecko 4:0 (2:0)
Góly: 14. Abramovič, 16. Robinho, 23. Davydov, 27. Eder Lima

konečná tabuľka:
1. Rusko 3 3 0 0 10:0 9**
2. Francúzsko 3 2 0 1 9:7 6*
3. SLOVENSKO 3 1 0 2 9:6 3
4. Turecko 3 0 0 3 2:17 0
** – postup na ME 2018
* – účasť v baráži

priamy postup: Taliansko, Azerbajdžan, Ukrajina, Portugalsko, Španielsko, Kazachstan, Rusko
baráž: Gruzínsko, Maďarsko, Chorvátsko, Rumunsko, Srbsko, Česko, Francúzsko, Fínsko


Dušan Rafaj: Je to sklamanie


Pre zranenie členka nemohol Dušan Rafaj nastúpiť na utorňajší rozhodujúci duel G-skupiny hlavného kola kvalifikácie ME 2018 proti Francúzsku, v ktorom slovenskí futsalisti prehrali 1:4 a stratili šancu na postup do baráže. Hráč Slov-Maticu FOFO Bratislava sa aspoň z lavičky snažil burcovať svojich spoluhráčov, ktorí po prvom polčase viedli 1:0, čím položili základný kameň úspechu. Po zmene strán však počas "čiernej" päťminútovky štyrikrát inkasovali a je isté, že na budúcoročnom šampionáte budú opäť chýbať.

"Je to veľké sklamanie. Pred štartom kvalifikácie sme vedeli, že najskôr potrebujeme zdolať Turkov, čo sa nám podarilo. Tiež sme vedeli, že nás čaká pravdepodobne rozhodujúci zápas s Francúzskom. Žiaľ, dopadlo to pre nás zle," povedal pre TASR Rafaj, ktorý si zranenie členka privodil v druhom vystúpení na turnaji v tureckom Izmite s Ruskom (0:1). "Pred koncom zápasu som v súboji zle došliapol. Členok mi opuchol a nemohol som preto dnes hrať. Nie je to nič vážne, mimo hry budem možno dva-tri týždne. Mrzí ma, že chalani tú baráž aj bezo mňa nevybojovali. Celý zápas sa niesol v nervóznom duchu, ale do tej 30. minúty sme to zvládali super, nepúšťali sme Francúzov do šance. Dostali sme však smoliarsky gól na 1:1 a vzápätí ďalší. Potom to už s nami išlo dole vodou...," zhodnotil Rafaj duel s Francúzskom.

Slovákom ešte pár hodín tlela iskierka nádeje na postup do baráže z 3. miesta, tú však definitívne zahasili Fíni víťazstvom 4:3 nad Lotyšskom v D-skupine. "Je to neúspech, pretože si myslím, že naša reprezentácia patrí do druhého koša. Veril som, že táto partia a generácia hráčov môže zabojovať o postup na majstrovstvá Európy v baráži, žiaľ, tá bude bez nás." Vstup do turnaja G-skupiny pritom Slovákom vyšiel výborne, domácich Turkov deklasovali 8:1 a s favorizovanými Rusmi hrali prinajmenšom vyrovnanú partiu, keď o ich prehre rozhodol až gól Robinha z 37. minúty. "Vstup do kvalifikácie bol naozaj super. Zdolali sme Turkov a s Rusmi sme sa presvedčili, že vieme hrať s hocikým. Zápas s Francúzskom však všetko znegoval," netajil sklamanie Rafaj.