Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Šport

Majstrovstvá Európy vo futsale sa budú hrať od roku 2022 so 16 tímami

Ilustračná fotografia. Foto: TASR

Nový model dáva väčšiu šancu aj slovenskej reprezentácii, ktorá doposiaľ na veľkom turnaji neštartovala.

Helsinki 4. apríla (TASR) - Výkonný výbor Európskej futbalovej únie (UEFA) na utorňajšom rokovaní v Helsinkách schválil niekoľko zásadných zmien týkajúcich sa futsalu. Najvýznamnejšou je rozšírenie počtu účastníkov finálového turnaja ME (UEFA Futsal EURO) od roku 2022, keď namiesto súčasných dvanásť bude na šampionáte štartovať až 16 tímov.

Nový model dáva väčšiu šancu aj slovenskej reprezentácii, ktorá doposiaľ na veľkom turnaji neštartovala. Ďalší pokus bude mať v termíne 8.-11. apríla v tureckom Izmite, kde ju čaká vystúpenie v G-skupine hlavného kola kvalifikácie ME 2018.

Najprestížnejšia európska klubová súťaž UEFA Futsal Cup, v ktorej v minulosti robil dobré meno slovenskému futsalu Slov-Matic FOFO Bratislava, ponesie od sezóny 2018/2019 nový názov Liga majstrov (UEFA Futsal Champions League) po futbalovom vzore. "Tri najlepšie hodnotené krajiny futsalového rebríčka (Rusko, Španielsko a Portugalsko) budú môcť do tejto súťaže zapojiť okrem národného majstra aj svojho druhého zástupcu," informuje portál uefa.com.

Ďalšou novinkou je zaradenie majstrovstiev Európy žien (UEFA Women's Futsal EURO) do kalendára, hrať sa budú v dvojročnom formáte. Prvýkrát sa finálový turnaj so štyrmi účastníkmi uskutoční v roku 2019.

Počnúc rokom 2019 sa budú konať aj majstrovstvá Európy hráčov do 19 rokov (Under-19 Futsal EURO), pričom na finálovom turnaji sa predstaví osem tímov. Definitíva prichádza aj pre kvalifikáciu na Olympijské hry mládeže, ktoré sa budú konať v roku 2018 v Buenos Aires. Olympijský turnaj bude určený pre hráčov narodených v období od 1. januára 2000 do 31. decembra 2003. Európske olympijské kvalifikačné turnaje pre osem ženských tímov a pre 16 chlapčenských tímov sa uskutočnia už v novembri 2017, do kvalifikácie budú pozvané najlepšie krajiny podľa rebríčka UEFA.