Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Gáborík si musí zvyknúť na širší ľad: Štyri tréningy by mali stačiť

Zo záverečného zrazu slovenskej hokejovej reprezentácie pred MS v Česku 28. apríla 2015 v Bratislave. Na snímke slovenský hokejový útočník Marián Gáborík počas tlačovej konferencie. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Kanonier "kráľov" si na svetovom šampionáte naposledy zahral v roku 2011 na domácom ľade v Bratislave.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Do prípravy slovenskej hokejovej reprezentácie pred MS sa v utorok zapojila najzvučnejšia posila. Útočník Los Angeles Kings Marián Gáborík by mal byť v Ostrave jedným z hlavných ofenzívnych ťahúňov tímu. V najbližších dňoch sa musí predovšetkým pretransformovať z hry na užšom zámorskom klzisku na širšiu európsku hraciu plochu.



"Musím si na to zvyknúť. Štyri tréningy pred prvým zápasom by mali stačiť. Myslím si, že bude dostatok času na aklimatizáciu a zvyknutie si na veľké klzisko. Dôležité búdu v tomto smere krátke striedania, pravidelne rotovať štyri päťky," uviedol na utorkovom zraze Gáborík, ktorý bude prvýkrát reprezentovať pod Vladimírom Vůjtekom.

Kanonier "kráľov" si na svetovom šampionáte naposledy zahral v roku 2011 na domácom ľade v Bratislave. Pred 11 rokmi sa predstavil aj na MS 2004, kde Slováci účinkovali v základnej skupine rovnako ako teraz v Ostrave. "Bol to super turnaj s trochu nešťastným koncom pre nás. V zápase o bronz sme prehrali s Američanmi po nájazdoch a zostali sme bez medaily. Ale bol to veľmi kvalitný turnaj, celá krajina vtedy žila šampionátom, rovnako ako pred štyrmi rokmi na Slovensku. Očakávam, že aj teraz budeme mať v Ostrave veľkú fanúšikovskú podporu. Atmosféra bude určite vynikajúca." Fanúšikovský ošiaľ môže byť však dvojsečnou zbraňou, priamo úmerne s ním sa zvyšuje aj tlak na hráčov. "Tlak je v hokeji vždy. Možno bude teraz väčší, ale musíme sa ako mužstvo od toho odosobniť. Každý hráč musí nechať na ľade maximum," tvrdí útočník LA.

Fotogaléria zo záverečného zrazu reprezentácie pred MS 2015



Od Gáboríka ako renomovaného strelca sa budú v Ostrave čakať najmä góly. "Bude to o celom tíme, nielen o jednom hráčovi. S jedným či dvoma hviezdami sa šampionát nevyhráva. Budeme musieť hrať kolektívne, ak chceme byť úspešní," zdôraznil rýchlonohý krídelník, ktorý by mal nastupovať v prvom útoku spolu s Tomášom Kopeckým a Michelom Miklíkom. V kabíne sa stretol s množstvom mladých tvárí, ktoré dosiaľ nepoznal. "Musel som sa pozrieť na ich menovku, keď som sa s nimi zoznamoval. Väčšinu chalanov nepoznám. Ale teším sa na nich, napríklad taký Martin Réway je veľmi dobrý hráč," pokračoval Gáborík, ktorého veľmi mrzí neúčasť Ladislava Nagya pre zranenie: "Laco mal veľmi dobrú sezónu, je to veľká škoda. Taký je však hokej."



Slováci vybojovali v príprave na MS vo ôsmich zápasoch iba dve víťazstvá. Podľa Gáboríka však nie sú výsledky zo stretnutí Euro Hockey Challenge smerodajné. "Netreba z toho robiť veľké haló. Je to iba príprava, a tak sa treba na to pozerať," poznamenal. Slovenský tím čakajú favoriti až na záver skupinových bojov, šampionát otvoria zápasmi s papierovo ľahšími súpermi. Už v sobotu o 12.15 h narazia na Dánov. "Na majstrovstvách sveta už nie je slabý tím, ako to bolo pred pár rokmi. Dnes už všetci vedia hrať hokej. Bude dôležité, aby sme nikoho nepodcenili. Nejdeme tam s veľkými očami. Prvý zápas bude dôležitý, aby sme sa pozitívne naladili," vyslovil sa Gáborík.

V skupine sa stretnú slovenskí reprezentanti aj so Slovinskom, v ktorého drese nastúpi Anže Kopitar, Gáboríkov spoluhráč a dvorný nahrávač z Los Angeles. "Pred odletom do Európy sme sa spolu trochu rozprávali, ale žiadnu stávku sme si nedávali. Ani o olympiáde v Soči, kde sme so Slovincami prehrali v skupine, sme sa nebavili. Ja som tam vtedy nehral..."