Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Mentálny tréning môže zlepšiť výkony, vyhlásila Gazdíková

Na snímke mentálna trénerka Slavomíra Gazdíková Foto: TASR/Jakub Kotian

Mentálna trénerka Slavomíra Gazdíková v rozhovore pre TASR uviedla, sa táto metóda sa dostáva do povedomia športovej verejnosti, no stále len pomalými krokmi.

Bratislava 17. novembra (TASR) - V hokeji sa kladie čoraz väčší dôraz na mentálny tréning jednotlivcov i celého kolektívu. Jeho výsledkom sú zlepšené výkony športovcov, v niektorých prípadoch až o 90 percent. Mentálna trénerka Slavomíra Gazdíková v rozhovore pre TASR uviedla, sa táto metóda sa dostáva do povedomia športovej verejnosti, no stále len pomalými krokmi.

"Mentálny tréning je rovnako dôležitá zložka prípravy športovca ako fyzická časť. Je potrebné pripraviť aj myseľ, aby bola v stave hrať hru. Úspešný hráč sa učí, ako sa naplno koncentrovať na svoj výkon a nenechať sa ničím rozptýliť. Zlepšuje sa v zvládaní stresových situácií, buduje si zdravú sebadôveru. Učí sa aj to, ako byť najprospešnejší pre tím, či už na ľade, striedačke, alebo v šatni. Hráč a aj člen realizačného tímu musí byť na zápas pripravený a plne sústredený už počas predzápasovej prípravy. Zápas si tiež vyžaduje aby podal svoje maximum, aj napriek akýmkoľvek osobným, či iným situáciám, v ktorých sa nachádza. Musí byť profesionál, ktorý má jasný cieľ a rozumie ako sa k nemu dopracuje. Pri mentálnej príprave využívame diagnostiku SportMind HDTS, ktorá nám pomáha poodhaliť charakter človeka, jeho silné stránky a priestor na rozvoj. Na základe toho pripravíme plán spolupráce a vedieme konzultácie s praktickými cvičeniami, kde športovca pripravujeme, aby sa v potrebný čas plne koncentroval na svoj výkon a úlohy," objasnila spôsob svojej práce Gazdíková, ktorá sa v uplynulej sezóne venovala príprave slovenských hokejových reprezentantov do 18 rokov.

Dôležité je pracovať spoločne s hráčmi a realizačným tímom. "Je potrebné, aby všetci členovia tímu boli na jednej lodi, aby mali jasný spoločný cieľ. Pri reprezentačnej osemnástke sme intenzívne spolupracovali s trénermi na príprave stratégie a spôsobe komunikácie. Takisto sme sa zaoberali motiváciou jednotlivcov a tímu, samostatne aj skupinovo sme pracovali s hráčmi a následne sme oba tieto prístupy integrovali do spoločného fungovania a tímovej spolupráce."

Mladí hokejisti na domácich majstrovstvách sveta 2017 skončili svoju púť vo štvrťfinále, keď podľahli Rusom až gólom v predĺžení. Viac ako celkový výsledok zaujal ich atraktívny herný prejav. Pred šampionátom sa museli vyrovnať aj s tlakom okolia a museli sa naučiť komunikovať s médiami. "V priebehu domáceho šampionátu bola verejnosť plná očakávaní. Chlapcov sme pripravovali na turnaj tak, aby vedeli čo ich čaká a vedeli na to správne reagovať. Život prináša rôzne situácie, človek má často hlavu'inde' a našou úlohou bolo mladíkov po mentálnej stránke pripraviť tak, aby sa dokázali počas MS sústrediť len na turnaj. Podľa dosiahnutého výsledku to vyzerá, že sa nám to podarilo," dodala na záver Gazdíková.