Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Generalita MOV začala týždeň v Kuala Lumpur v tieni odstúpenia Bostonu

Prezident Medzinárodného olympijského výboru Thomas Bach predsedá 128. zasadnutiu MOV v malajzijskom Kuala Lumpure 28. júla 2015. Foto: TASR/AP

Kuala Lumpur je najprv dejiskom zasadnutia jeho exekutívy a v piatok zasadne plénum.

Kuala Lumpur 28. júla (TASR) - Generalita Medzinárodného olympijského výboru (MOV) odštartovala v utorok zaťažkávajúci týždeň v exotickej Malajzii. Kuala Lumpur je najprv dejiskom zasadnutia jeho exekutívy a v piatok zasadne plénum. Výber dejísk ZOH mládeže 2020 a ZOH 2022 mal byť spolu s rokovaním o reformách olympijského hnutia hlavným menu, ale v pondelok do diania výrazne zasiahol národný olympijský výbor USA, ktorý oznámil, že nepodporí kandidatúru Bostonu na usporiadanie OH 2024.

Najprv prišlo vyhlásenie bostonského starostu Martyho Walsha, že nepodporí kandidatúru, ak nebude mať podporu obyvateľov mesta a platcov daní. Olympijský výbor USA (USOC) následne rozhodol, že Boston nebude jeho kandidátom. Podľa svetových agentúr pripravené je zaskočiť Los Angeles. Kalifornská metropola, mimochodom od Bostonu vzdialená diagonálne naprieč celými USA, bola organizátorom hier v roku 1984, ale tie krajiny vtedajšieho východného bloku odignorovali ako revanš za podobný krok zásadnej časti severoatlantickej skupiny štyri roky predtým v Moskve. Ak sa LA naozaj stane kandidátom, jeho projekt bude konkurovať Parížu, Rímu, Budapešti a Hamburgu. O organizátorovi sa rozhodne v roku 2017.

Agentúra Reuters parafrázovala z Kuala Lumpur vyjadrenia popredných predstaviteľov MOV, ktorí veria, že Američania postavia svojho kandidáta. Je im ľúto, že Boston sa nebude realizovať, ale "vždy je lepšie skôr ako neskoro". Mark Adams z komunikačného odboru MOV odkázal: "Aj USOC nám jasne dal na vedomie, že túži postaviť svojho kandidáta na dejisko hier 2024. Sme si istí, že včas predstaví silnú kandidatúru." Čas je však neúprosný a LA alebo iné americké mesto musí stihnúť podať prihlášku do 15. septembra. USA naposledy hostili letné vydanie olympiády v roku 1996 v Atlante, o 6 rokov neskôr organizovali ZOH v Salt Lake City.

Aj keď téma Bostonu určite zarezonuje aj v oficiálnych diskusiách, predsa len hlavnou náplňou 128. zasadnutia MOV zostáva voľba iných dejísk. V piatok o 3.00 SELČ sa udeje prezentácia kandidátskych projektov na ZOH mládeže 2020 a ZOH 2022, o 7.00 nasleduje tlačová konferencia. Voľba dejísk je na programe o 10.15 a oficiálne oznámenie výsledkov o 11.30. Po odstúpení viacerých kandidátov na čele s poľským Krakovom, ktorý odstavil dohodnutú spolukandidatúru so Slovenskom, zostali v hre o zimnú olympiádu 2022 len čínsky Peking a kazašské Almaty. "Hlavnou úlohou je zabezpečiť športovcom skvelé hry s kvalitnými podmienkami v kvalitnom prostredí, ale aj presadiť projekt, ktorý bude najviac korešpondovať s olympijskou agendou roku 2020," vyjadril sa prezident MOV Thomas Bach. Dodal, že hlavnou tézou je teda projekt presvedčivých hier v zime 2022.