Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

VIDEO: Generálka pred Tokiom na ME bude vo Varšave

Na snímke zľava slovenská reprezentantka v stolnom tenise Tatiana Kukuľková, predseda Slovenského stolnotenisového zväzu (SSTZ) Zdenko Kríž, slovenský reprezentant v stolnom tenise Ľubomír Pištej a reprezentačný tréner slovenských stolných tenistov Jaromír Truksa počas tlačovej konferencie SlSTZ v Bratislave 16. júna 2021. Foto: TASR - Dano Veselský

Príprava sa uskutočnila spoločne s partnermi zo Športového centra polície v termíne od 1. do 9. júna.

Bratislava 16. júna (TASR) – Generálkou pred štartom slovenských reprezentantov v stolnom tenise na olympijských hrách v Tokiu budú nadchádzajúce ME vo Varšave (22.-27. júna). V šestici nominovaných na európsky šampionát je aj trojica reprezentantov, ktorí si vybojovali na turnajoch svetovej olympijskej kvalifikácie a postavením vo svetovom rebríčku olympijské miestenky. V dvojhre budú na OH v Tokiu štartovať Barbora Balážová a Jang Wang, v miešanej štvorhre pár B. Balážová - Ľubomír Pištej.

"Do Varšavy pocestujú okrem olympionikov aj Tatiana Kukuľková a víťazi kvalifikačných turnajov Jakub Zelinka a Ema Labošová," informoval tréner reprezentácie SR Jaromír Truksa a dodal: "Výkonnostné ciele oficiálne schváli výkonný výbor zväzu, ale už teraz môžem povedať, že naše ambície v rámci prípravy na OH sú dosť vysoké. Najmä v párových súťažiach. V miešanej štvorhre predovšetkým u dvojice Pištej – Balážová, ale máme aj ďalšie dobre zložené páry i mladý pár Kukuľková – Labošová. V miešanej štvorhre máme ambiciózny pár Zelinka – Kukuľková, ktorí budú Slovensko reprezentovať aj na ME do 21 rokov."



Príprava sa uskutočnila spoločne s partnermi zo Športového centra polície v termíne od 1. do 9. júna. Hlavné zameranie bolo najmä na miešanú štvorhru Pištej – Balážová. Tretí z olympionikov Wang sa pripravoval v Číne v špeciálnom tréningovom centre, priletí rovno do Varšavy. Po návrate z ME už bude pokračovať v príprave na OH na Slovensku. "V júli máme naplánované šesťdňové sústredenie s českou reprezentáciou v ich Národnom centre v Havířove. Od 11. júla sa uskutoční záverečná časť prípravy pred OH," uviedol Truksa.

Určité zdravotné problémy mal pred ME Pištej: "Trochu ma zastavilo zranenie kolena, mal som päťdňovú vynútenú pauzu, ale teraz sa už cítim celkom dobre. Predtým sme trénovali hlavne párové disciplíny. Mojím cieľom na ME v dvojhre je vyhrať prvý zápas, vo štvorhre hrať posledný a v miešanej štvorhre – uvidíme... Mojou prioritou sú však OH, ale ME sú tiež dôležité." Ešte len 20-ročná T. Kukuľková dodala: "Budem sa usilovať vyhrať čo najviac setov, možno sa podarí vyhrať aj jeden – dva zápasy."



Nadchádzajúca Celoslovenská konferencia Slovenského stolnotenisového zväzu (SSTZ ) sa uskutoční v piatok 18. júna od 13.00 h v kongresovej sále Hotela Bratislava v Bratislave. Zúčastní sa jej 55 delegátov, ktorí zhodnotia štvorročné volebné obdobie, schvália rozpočet a uskutočnia sa voľby nového vedenia. Na funkciu predsedu SSTZ už nebude kandidovať Zdenko Kríž, ktorý stál na čele čs. a slovenského stolného tenisu 38 rokov. Jediným kandidátom na post nového predsedu je súčasný generálny sekretár SSTZ Anton Hamran. Z. Kríž informáciu ešte doplnil: "Prišla na mňa určitá únava z riešenia problémov, za mojím rozhodnutím sú aj rodinné a zdravotné problémy. Funkcia predsedu vyžaduje človeka s nasadením 24 hodín denne. Som presvedčený, že v piatok z 11 kandidátov vyjde dobrý výkonný výbor zväzu. Ak bude záujem, chcem a môžem pomôcť predovšetkým v oblastiach športovej diplomacie."

Nominácia na ME vo Varšave (22. – 27. júna):



dvojhry, muži: Ľubomír Pištej, Jang Wang, Jakub Zelinka – ženy: Barbora Balážová, Tatiana Kukuľková, Ema Labošová. Tréneri: Jaromír Truksa, Tibor Bednár. Štvorhry: Ľ. Pištej – Aleksandar Karakasevič (Srb.), J. Wang – Panajotis Gionis (Gr.), B. Balážová – Hana Matelová (ČR) – mix: Ľ. Pištej – B. Balážová, J. Zelinka – T. Kukuľková