Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Jendrichovský končí pri ženskej basketbalovej reprezentácii

Tlačová konferencia ženského basketbalového klubu Good Angels (GA) Košice v Košiciach v pondelok 7. júla 2014. Na archívnej snímke generálny manažér klubu Daniel Jendrichovský. Foto: TASR/František Iván

Už bývalý generálny manažér ženskej reprezentácie oznámil svoje rozhodnutie po tom, ako sa Slovenky kvalifikovali na ME 2017 v Česku.

Košice 29. novembra (TASR) - Generálny manažér slovenskej ženskej basketbalovej reprezentácie Daniel Jendrichovský abdikoval na svoju funkciu. Túto funkciu už prakticky nevykonával od februárového konfliktu s reprezentačným trénerom Marošom Kováčikom, ktorý dovtedy viedol i Good Angels Košice. Spor v tom čase vyústil do Kováčikovho odchodu z košického klubu.

Už bývalý generálny manažér ženskej reprezentácie oznámil svoje rozhodnutie po tom, ako sa Slovenky kvalifikovali na ME 2017 v Česku. V závere kvalifikácie v domácom prostredí najskôr suverénne zvládli zápas s Islandom (86:40) a na ich postupe už nič nezmenila ani následná prehra s Maďarskom (49:68). "V prvom rade chcem SBA, trénerovi i dievčatám pogratulovať k postupu na ME 2017," uviedol Daniel Jendrichovský, ktorý počas nedávneho kvalifikačného cyklu figuroval ako generálny manažér reprezentácie. "Reálne nepôsobím vo funkcii generálneho manažéra ženskej reprezentácie už od momentu, keď Maroš Kováčik odišiel z Good Angels. Na papieri je možno niečo iné, ale nerobím reprezentáciu ani pre peniaze alebo pre akúsi slávu. Tento šport milujem. Za uplynulých päť rokov som si s reprezentáciou užil veľa pekného a určite nemusím nikomu nič dokazovať. Vari každý vie, ako som SBA pomohol, keď jej tieklo do topánok," poznamenal Jendrichovský.

K výmene názorov dvoch významných postáv slovenského basketbalu došlo vo februári tohto roka. Konflikt vyústil do odchodu trénera Kováčika z klubu Good Angels Košice, v ktorom je Jendrichovský tiež na pozícii generálneho manažéra. "Nevedeli sme nájsť spoločnú reč s GM Danielom Jendrichovským vo vedení družstva a nestotožnil som sa s výstupom po zápasoch v médiách. Nemalo to nič spoločné s tímom ani výkonnosťou. Mal na basketbal iný názor, ktorý sa snažil presadzovať počas zápasov. Nebolo jednoduché to absorbovať. Každý to vidíme inak, boli tam veľké rozdiely," uviedol Kováčik v marci 2016 po odchode z košického klubu.

Na archívnej snímke basketbalistky Good Angels Košice sa tešia po zisku trinásteho titulu majsteriek Slovenska po treťom finálovom zápase play off slovenskej extraligy nad Piešťanskými Čajkami v Košiciach v sobotu 23. apríla 2016.
Foto: TASR - Milan Kapusta


Spolupráca Jendrichovský - Kováčik však odvtedy naďalej aspoň zdanlivo fungovala na reprezentačnej úrovni. Aj na tejto úrovni sa však cesty oboch "kohútov" rozchádzajú. Zatiaľ čo z klubu odišiel tréner Kováčik, reprezentáciu opúšťa manažér Jendrichovský. "Tréner sa vtedy vyjadril, že si viac nevie v reprezentácii predstaviť ďalšiu spoluprácu so mnou z dôvodov, ktoré, podľa mňa, neboli dodnes vysvetlené. Pre mňa sa reprezentačná kariéra skončila. Už prakticky deväť mesiacov nie som generálny manažér reprezentácie. Týmto vyjadrujem moju abdikáciu na pozíciu generálneho manažéra slovenskej reprezentácie a vzdávam sa akéhokoľvek pôsobenia pri ženskom družstve," prezradil Jendrichovský.

Nad týmto krokom uvažoval už dlhšie, ale nechcel ním narušiť nádejne rozbehnutú kvalifikáciu ME, ktorá napokon vyústila do želaného konca. "Poprosil ma prezident SBA a členovia Výkonného výboru, aby som pre dobro slovenského basketbalu neeskaloval žiadne osobné problémy, ktoré nesúvisia s reprezentáciou. Kvalifikáciu sme potrebovali úspešne dokončiť a tento argument som uznal. Po zápase s Maďarskom prišlo k verejnému ospravedlneniu Maroša Kováčika. To je veľká vec. Málo ľudí dokáže verejne spraviť niečo také," uznal Jendrichovský.

Na snímke oddychový čas Good Angels Košice, vpravo tréner Maroš Kováčik v zápase B-skupiny Európskej ligy žien Good Angels Košice - Arras Pays d'Artois (Fr.) v Košiciach v stredu 9. januára 2013.
Foto: TASR/Milan Kapusta


Ku konfliktu sa vrátil aj tréner Kováčik, ktorý po poslednom kvalifikačnom zápase s Maďarskom verejne vyjadril svoje ospravedlnenie. "Moje ospravedlnenie patrí aj celej organizácii Good Angels. Som si vedomý, že na mojej - dovolím si tvrdiť, že zatiaľ veľmi úspešnej kariére - má celá organizácia či pán Jendrichovský zásluhu. Nikdy by som to netvrdil a nebudem tvrdiť, že to tak nie je. Ospravedlnenie určite patrí práve tejto osobe. Zaslúži si veľký rešpekt za to, čo robí pre slovenský basketbal. Preto ospravedlnenie patrí celej organizácii na čele s pánom Jendrichovským," poznamenal Kováčik po zápase v Piešťanoch

Reakcia generálneho manažéra Good Angels nenechala na seba dlho čakať. Daniel Jendrichovský ju verejne adresoval práve Kováčikovi. "Toto ospravedlnenie prijímam. Je vzácne a ťažké priznať si zlyhanie. Iba veľkí ľudia sa vedia ospravedlniť, nieto ešte verejne. To, že si spravil ten prvý a úprimný krok k náprave, je dobrá cesta. Čaká ťa však ešte ťažká úloha presvedčiť ľudí, ktorým tvoje rozhodnutia a vyjadrenia ublížili, že to myslíš úprimne a budeš opäť tým skromným a pracovitým Marošom, ktorý spravil v reprezentácii i v klube veľmi dobrú prácu," dodal Daniel Jendrichovský.