Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

David Gill dodržal slovo a vzdal sa miesta v exekutíve FIFA

David Gill, archívne foto Foto: TASR/AP

Gill bol spolu s Wolfgangom Niersbachom jedným z hlavných európskych kritikov 79-ročného staronového prezidenta.

Zürich 30. mája (TASR) - Angličan David Gill dodržal slovo a po znovuzvolení Josepha Blattera na prezidentdský post oznámil odchod z exekutívy Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA).

"Nie je to pre mňa ľahký krok, ale zahanbujúce udalosti posledných troch dní ma presvedčili, že nie je primerané byť pod aktuálnym vedením členom exekutívy FIFA," citovala slová bývalého riaditeľa Manchestru United agentúra dpa.

Gill bol spolu s Wolfgangom Niersbachom jedným z hlavných európskych kritikov 79-ročného staronového prezidenta. Nemecký zástupca ale miesto v exekutíve s najväčšou pravdepodobnosťou neopustí.

Šéf FA Dyke: Blatter dlho nevydrží, bude nútený odstúpiť

Šéf Anglickej futbalovej asociácie (FA) Greg Dyke v sobotu povedal, že Sepp Blatter nevydrží vo funkcii prezidenta FIFA ďalšie štyri roky a bude nútený odstúpiť.

Sedemdesiatdeväťročný švajčiarsky funkcionár zdolal v piatkovej voľbe na 65. kongrese FIFA jordánskeho princa Ali bin Al-Husseina, ktorý po prvom kole prehral v pomere hlasov 73 ku 133 a pred začiatkom toho druhého odstúpil. "Myslím, že týmto krokom sa zvýšila pravdepodobnosť ďalších škandálov. Som toho názoru, že Blatter bude nútený odstúpiť," cituje Reuters Dykeove slová.

Na svojom zotrvaní vo Výkonnom výbore FIFA nebude trvať viceprezident FA David Gill. Doň ho zvolili pritom len pred dvomi mesiacmi, bývalý šéf exekutívy Manchestru United sa však vzhľadom na zotrvanie Blattera vo funkcii prezidenta FIFA nezúčastnil na sobotňajšom prvom zasadnutí VV po voľbe. "Je to niečo, čo nevnímam pozitívne. Naopak, hrôzostrašne vzhľadom na udalosti, ktoré sa odohrali v uplynulých dňoch. Tie ma usvedčili v tom, že by nebolo vhodné byť členom VV FIFA pod jeho súčasným vedením," povedal Gill.

Šéf Anglickej futbalovej asociácie (FA) Greg Dyke, archívne foto.
Foto: TASR/AP