Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Golf: Golf má silné členstvo, popracovať chce na propagácii

Z hľadiska členskej základne na tom nie je na tom slovenský golf zle. Slovenská golfová asociácia (SKGA) registruje okolo 7300 členov.

Bratislava 12. marca (TASR) - Golf síce nie je medzi slovenskými športovými odvetviami žiadnym nováčikom, ale ešte stále bojuje s "detskými chorobami". Azda tými najaktuálnejšími sú slabšia infraštruktúra a počet golfových ihrísk, ale aj minimum výnimočných medzinárodných športových úspechov na individuálnej, či tímovej reprezentačnej úrovni.

Z hľadiska členskej základne na tom nie je na tom slovenský golf zle. Slovenská golfová asociácia (SKGA) registruje okolo 7300 členov. Avšak podobne ako iné športové odvetvia má pre negatívne demografické ukazovatele málo talentov. "Zastúpenie mládeže je dosť slabé. Musíme zapracovať na tom, aby sme pritiahli čo najviac mladých golfistov," povedal pre TASR generálny sekretár SKGA Juraj Špánik. "Existujú rôzne možnosti, ako mladí môžu začať so športovým golfom. Aby mali možnosť hrávať turnaje, na ktorých neplatia také poplatky ako dospelí. Máme to odstupňované. Pre kategóriu do 14 rokov máme Túru olympijských nádejí. Teraz rozbiehame juniorskú túru, okrem toho máme veľkú SKGA túru, takže tá postupnosť tam je."

Zatiaľ čo na Slovensku je k dispozícii okolo 16 znormovaných ihrísk, tak napríklad v Českej republike majú deväť a viacjamkových ihrísk celkovo 96. "My sa musíme viac snažiť presvedčiť štát a Slovenskú agentúru pre cestovný ruch, že golf je naozaj lákadlom pre turistov. Golfové ihriská v podstate od polovice marca do konca októbra sú otvorené pre verejnosť a cestovný ruch. Takže musíme golf voči štátu predať." Napríklad Turecko má síce iba okolo 500 registrovaných golfistov, ale k dispozícii okolo 100 golfových ihrísk. "Samozrejme, v letoviskách sa dá hrať celý rok, čo u nás nie je možné. Ale aj tak to o niečom hovorí."

Minulý rok dostala SKGA z ministerstva čiastku 88.000 eur, ktorá zodpovedá postaveniu golfu na Slovensku. Pre prvý polrok roku 2103 predstavuje štátna dotácia 34.100 eur. "Golf je šport, ktorý na Slovensku stále ešte len začína a potrebuje sa presadiť v Európe. Na starom kontinente patríme tak okolo 16.-20. priečky, aj keď na MS sme skončili minulý rok na delenom 21. mieste. Bol to pre nás veľký športový úspech v kategórii mužov, ale stále sme taký trpaslík. Jediná naša profesionálna hráčka, ktorá má nejaké úspechy, je Zuzka Kamasová. Hráva na Ladies European Tour a v roku 2011 vyhrala historický titul v marockom Agadire. Medzi mužmi nemáme nikoho, kto by urobil nejakú dieru do sveta. Preto sa snažíme otvoriť mládeži, z

Ekonomická kríza sa nevyhla ani slovenského golfu. Výstavba ihrísk na viacerých miestach sa kvôli tomu dostala do časovej tiesne. Finančná kríza spomalila niektoré projekty. Viacerí investori sa trochu stiahli. Dokončili sa len tie projekty, ktoré už boli v záverečnej fáze výstavby ako napríklad Šajdíkové Humence. "Príjemnou správou je, že sa to opäť rozbieha. V Košiciach na Malej Ide máme nové deväťjamkové ihrisko a existujú plány aj na osemnásťjamkové. Na východe by malo vzniknúť ešte jedno osemnásťjakové ihrisko. Pracuje sa aj v Rajci, kde bude popri deviatke aj jedna osemnástka. Budúci rok bude dokončené veľmi pekné ihrisko v Hrubej Borši a v Trenčíne existujú tiež plány na osemnásťjamkové ihrisko," uzavrel tému Špánik.