Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Šport

Gönci daroval krv prvýkrát: Raz v živote som to chcel urobiť

Na snímke Jozef Gönci 26. februára 2020 v Bratislave. Foto: TASR - Pavol Zachar

Iný medailista z Atén, strieborný džudista Jozef Krnáč, mal už s darovaním krvi viac skúseností. Má za sebou viac ako desať odberov a je tak držiteľom bronzovej Jánskeho plakety.

Bratislava 21. februára (TASR) - Slovenský olympijský a športový výbor (SOŠV) a Národné športové centrum (NŠC) zorganizovali v stredu 1. ročník Športovej kvapky krvky. Svoju krv prišli v Bratislave darovať viacerí súčasní i vyslúžilí členovia slovenského športového hnutia. Medzi nimi aj olympijskí medailisti Jozef Gönci a Jozef Krnáč.

Akcia v Dome športu bola jednou z viacerých, ktorej účelom bolo pripomenúť verejnosti potrebu darovania krvi. "Začiatkom roka býva krvi menej. Je to dôsledkom zvýšenej chorobnosti a respiračných ochorení. Pevne veríme, že aj táto akcia pomôže doplniť stav zásob krvi, pretože v súčasnosti evidujeme hraničný stav, najmä čo sa týka krvných skupín A negatív a 0 negatív," uviedla hovorkyňa Národnej transfúznej služby Martina Frigová, ktorá si váži, že krv prišli darovať aj aktívni športovci. Uvedomuje si, že to pre nich nie je jednoduché. "Keď sú športovci vo vrcholnej fáze prípravy, tak krv darovať nemôžu. Mohlo by to ovplyvniť ich výkon a aj celkový fyziologický stav. Väčšinou sa stretávame s tým, že športovci darujú krv v čase, keď ich nečakajú preteky."

Strelec Jozef Gönci daroval krv prvýkrát v živote. "Je to niečo nové, vzrušujúce. Povedal som si, že raz v živote to chcem spraviť a keďže som olympionik, kde inde ako pod hlavičkou olympijských kruhov," povedal bronzový medailista z Atlanty 1996 i Atén 2004.

Strelci budú aj tento rok patriť pod piatimi kruhmi medzi opory slovenskej výpravy. Danka Barteková, Zuzana Rehák-Štefečeková, či Juraj Tužinský budú patriť medzi kandidátov na zisk cenného kovu. Účastník piatich olympijských hier (od Atlanty po Londýn) však pripomína, že celkovo bude možností na zisk medailí menej. "O slovenských strelcov sa nebojím, výprava v Paríži však bude o niečo chudobnejšia. Keď som naposledy získal medailu v Aténach, bolo nás vo výprave viac ako 50 a priviezli sme šesť medailí. To je náš strop, v Paríži už asi budeme pod latkou 40 športovcov na hrách. Vždy keď sa z olympiády priviezla medaila, tak to bol obrovský úspech. Fandíme tak, aby sme mali minimálne jednu. Ak sa priblížime k tej šestke, tak to by bolo super. Nováčikovia však nepribúdajú, bude to o matadoroch," pripomenul Gönci.

Iný medailista z Atén, strieborný džudista Jozef Krnáč, mal už s darovaním krvi viac skúseností. Má za sebou viac ako desať odberov a je tak držiteľom bronzovej Jánskeho plakety. "Netreba sa toho báť. Nebolí to tak, ako sa niektorí tvária, že áno a každá kvapka krvi pomôže," povzbudil možných budúcich darcov súčasný tréner reprezentácie džudistov do 21 rokov.

Krnáč je zatiaľ posledným Slovákom, ktorý získal na olympijskom tatami medailu. Verí však, že by mohol mať nasledovníka, minulý rok vybojoval 5. miesto na majstrovstvách Európy Márius Fízeľ. "Máriusovi veľmi držím palce, aby sa dostal na olympiádu a aby tam aj prekvapil. Olympiáda je vždy špecifická, tlak na športovcov je enormný. Aj jasní favoriti často zlyhajú a tí, s ktorými sa až tak nepočítalo, sa dokážu presadiť," pripomenul Krnáč.