Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Šport

Tréner Good Angels po Lille: Víťazstvo, aké si za päť rokov nepamätám

Na archívnej snímke oddychový čas tímu GA Košice, vpravo dole tréner Maroš Kováčik Foto: TASR/Milan Kapusta

Presvedčivým triumfom 78:48 nad domácim tímom spravili významný krok do štvrťfinále Európskeho pohára FIBA.

Košice 4. februára (TASR) - O veľmi cennom víťazstve na palubovke Lille hovorili basketbalistky Good Angels Košice po návrate z Francúzska. Presvedčivým triumfom 78:48 nad domácim tímom spravili významný krok do štvrťfinále Európskeho pohára FIBA. Košické družstvo potešilo trénera Maroša Kováčika výkonom, aký počas päťročného pôsobenia v Good Angels nezažil.

Košičanky cestovali do Francúzska s ambíciou ukončiť sériu troch prehier a zároveň si pripísať cenné víťazstvo nad tabuľkovým konkurentom. Túto úlohu zvládli vo veľkom štýle. Najmä od druhej štvrtiny predvádzali efektívny basketbal na oboch stranách palubovky a súpera napokon zdolali rozdielom 30-tich bodov. "Som v Košiciach päť rokov a nespomínam si, že by sme takýto konzistentný výkon podali vo všetkých štyroch štvrtinách. Iba raz sme to prerušili oddychovým časom. Dievčatá hrali tak, že miestami ani nepotrebovali našu pomoc," poznamenal tréner Maroš Kováčik po návrate košickej výpravy na Slovensko.

Tréner Good Angels sa na striedačke svojho tímu objavil po jednozápasovej pauze zapríčinenej problémami s chrbtom. V minulotýždňovom zápase v talianskom Schiu chýbal a jeho zverenky prehrali o 25 bodov. Tento raz to však bol úplne iný príbeh. "Prekopali sme základnú päťku, čím sme išli do veľkého risku. Teraz nám to vyšlo," uviedol Kováčik, ktorý dal v "základe" prvýkrát priestor aj Lucii Kupčíkovej. Zaujímavosťou je, že minimálne dva body zaznamenala každá z desiatich hráčok košického tímu. O osem sa postarala striedajúca Barbora Bálintová. "Konečne sa vraciame s úsmevom na tvári. Myslím, že sme vyhrali zaslúžene, pretože sme odviedli naozaj skvelý výkon. Hrali sme presne to, čo sme chceli. Bojovali sme jedna za druhú, hrali sme v agresívne v obrane a súpera sme zlomili aj tým, že nám to padalo v útoku," povedala Bálintová.

Košické basketbalistky neskrývali sklamanie z predošlých neúspešných výsledkov v Eurolige a nešetrili ani kritikou do vlastných radov. Víťazstvo v Lille preto družstvu pomohlo aj psychicky. "Konečne to bolo super. Myslím si, že predvedený výkon ukázal naše kvality a prácu, ktorú sme predtým odviedli. Sme veľmi šťastné, že sa nám to podarilo. V útoku nám toho padlo veľa a aj to zavážilo. Verím, že sme naštartovali novú šnúru. Víťaznú," poznamenala Zuzana Žirková.

Slovenský majster sa bodovo dotiahol na šiestu Salamancu a jediný bod stráca na Lille. Umiestnenie na šiestom, ale i piatom mieste je na dosah a to si uvedomujú všetci z košického tímu. Výhodnú pozíciu však bude potrebné potvrdiť v poslednom euroligovom zápase. Košičanky ho odohrajú na domácej palubovke proti najslabšiemu tímu skupiny, ktorým je Uniqa Šopron. "Keby sa nám podarilo vyhrať, vôbec by nás nemuseli zaujímať ostatné výsledky. V takom prípade by sme mohli skončiť na piatom mieste. Do karát nám zahralo víťazstvo Galatasarayu v Salamance, no najviac sme si pomohli my sami víťazstvom v Lille," dodal Kováčik.

Priebežná tabuľka A-skupiny:
1. Fenerbahce Istanbul 13 11 2 856:774 24
2. Dinamo Kursk 13 9 4 940:789 22
3. Famila Schio 13 9 4 947:835 22
4. Galatasaray Istanbul 13 9 4 829:758 22
5. Lille Métropole 13 5 8 785:845 18
6. Avenida Salamanca 13 4 9 836:873 17
7. GOOD ANGELS KOŠICE 13 4 9 788:840 17
8. Uniqa Šopron 13 1 12 791:1058 14