Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Gréci obvinili klub Bucks a NBA, že zakázali účasť Antetokounmpa

Ilustračná snímka Foto: TASR/Michal Svítok

Prípad sa začal v sobotu krátko po tom, ako Antetokounmpo poslal na sociálne siete odkaz, že nemôže hrať na šampionáte pre zranenie kolena.

Atény 20. augusta (TASR) - Grécka basketbalová federácia obvinila zámorský klub Milwaukee Bucks a NBA, že pripravili plán, ako zabrániť Giannisovi Antetokounmpovi hrať na majstrovstvách Európy. Vedenie profiligy odmietlo všetky obvinenia.

Ako informuje agentúra AP, prípad sa začal v sobotu krátko po tom, ako Antetokounmpo poslal na sociálne siete odkaz, že nemôže hrať na šampionáte pre zranenie kolena. Na to zareagovali Gréci vyhlásením, v ktorom obvinili Bucks a NBA z "dobre organizovaného plánu" na znemožnenie ich reprezentantovi prísť na turnaj.

"Súčasne zverejnená správa Milwaukee Bucks a samotného Giannisa Antetokounmpa cez telefón a sociálne médiá z ďalekej Číny a nie vhodnými oficiálnymi spôsobmi nás zarmútila, ale neprekvapila. Séria indikácií nás presvedčila o existencii dobre organizovaného plánu s podporou NBA, ktorý prinútil športovca k oznámeniu, že už nie je súčasťou národného tímu," píše sa vo vyhlásení.

NBA kontrovala s tým, že hráč je skutočne zranený. "NBA a Milwaukee splnili všetky protokoly podľa dohody NBA-FIBA. Giannis má zranenie, ktoré potvrdili viaceré vyšetrenia," uvádza v stanovisku.

Grécka federácia uviedla, že ďalšie detaily budú známe čoskoro. Jej generálny sekretár Takis Tsagronis potvrdil, že Antetokounmpo absolvoval magnetickú rezonanciu a tá bola čistá.

Samotný hráč na facebooku napísal, že neprešiel testami pre bolesť. Momentálne je v Číne, kde bude ambasádorom turnaja v Šanghaji, no nebude na ňom hrať. Z najľudnatejšej krajiny sveta mal ísť priamo do Grécka a pripojiť sa k národnému tímu, no problémy s kolenom, pre ktoré vynechal všetky prípravné zápasy okrem jedného, alarmovali Bucks a naordinovali mu lekárske testy v Číne. "Je to najväčšie sklamanie mojej kariéry. Musím sa s tým vyrovnať. Žiadam všetkých, aby z mojej absencie nerobili viac, než už je a sústredili sa na chalanov, ktorí budú bojovať na ME," napísal dvadsaťdvaročný rozohrávač či krídelník, ktorému v septembri začne platiť nový štvorročný kontrakt v hodnote 100 miliónov dolárov.

Antetokounmpo skončil v uplynulej sezóne v Top20 NBA v počte bodov, doskokov, asistencií, blokov a získaných lôpt. Eurobasket odštartuje 31. augusta v štyroch hostiteľských krajinách - Fínsku, Izraeli, Rumunsku a Turecku.