Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Šport

Griga z boja neuteká, hráči podľa neho nedávajú zo seba maximum

Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Stanislav Griga Foto: FOTO TASR/Martin Baumann

Napriek výsledkovému úpadku však neuvažuje nad abdikáciou.

Bratislava 9. júna (TASR) - Po remíze 1:1 v Lichtenštajnsku sa otriasla stolička reprezentačných trénerov Stanislava Grigu a Michala Hippa. Nešlo totiž o prvý neúspech Slovenska v kvalifikácii MS 2014, už dve remízy 1:1 s Litvou nabúrali jeho postupové ambície a najnovšia bodová strata na pôde poloamatérskeho výberu zrejme definitívne zahatala cestu do Brazílie. O budúcnosti dua G+H rozhodne v týždni na svojom zasadnutí výkonný výbor Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a je celkom reálne, že zápas vo Vaduze bol ich posledným vo funkcii.

Stanislav Griga pomenoval na pozápasovej tlačovej konferencii veci jasne, veď z výkonu jeho mužstva boleli oči: "Neviem, či to hráči cítia takisto, ale ja sa za náš výkon a výsledok hanbím. Najmä v prvom polčase to bol najslabší výkon v kvalifikácii, čo sme spolu s Mišom pri mužstve. Nedá sa vyhrať ani nad Lichtenštajnskom, pokiaľ mužstvo hrá iba 20 minút. Hráči pristúpili k zápasu dovolenkovo." Pritom pred zápasom údajne všetko fungovalo, hráči mali dobrú formu, hoci niektorí už stihli krátke dovolenky. Na svojich zverencov mal Griga ťažké srdce: "Prídu na zraz, týždeň je atmosféra v mužstve v poriadku, vysvetľujeme si taktické veci, všetko funguje a potom príde toto... Je to sklamanie, ale nemyslím si, že je to o nás tréneroch, ale o hlavách hráčov. Tí sú presýtení svojimi zmluvami a na Slovensko neprídu odovzdať to najlepšie, čo v nich je. Toto som im v šatni povedal a nebolo to prvý raz. Pred zápasom sú to z našej strany len sľuby a reči. Nemyslím si, že Lichtenštajnci hrali dobre, to my sme totálne zlyhali," zhodnotil Griga katastrofálny výkon jeho tímu.

Na jeseň hrajú Slováci v rámci kvalifikačných bojov až trikrát vonku (v Bosne a Hercegovine, Grécku a Lotyšsku - pozn.), doma hostia len Bosnu. Ťažký žreb a najmä vlastná mizerná výkonnosť im iba ťažko dovolia dohnať štvorbodové manko na Grékov, tobôž sedembodové na lídra G-skupiny z Bosny. "Všetci vieme počítať, Bosna aj Grécko nad svojimi súpermi vyhrali, my nad Lichtenštajnskom nie..." naznačil veľavravne Griga, čo si myslí o postupových šanciach jeho tímu.

Napriek výsledkovému úpadku však neuvažuje nad abdikáciou. "Neutekám od zodpovednosti. Nikdy som to neurobil, lebo ak raz človek pred niečím utečie, tak sa už nezastaví a bude utekať do konca života. Samozrejme, prvé myšlienky boli všelijaké, ale za seba hovorím, že neutečiem." V tomto roku pritom Slovensko v žiadnom zo štyroch zápasov nevyhralo, išlo o dva prípravné (Belgicko 1:2 a Švédsko 0:0) a spomínanú remízu 1:1 s Litvou v Žiline. Celkovo sa šnúra bez víťazstva natiahla už na šesť duelov, naposledy boli Slováci úspešní v októbri minulého roka, keď doma zdolali Lotyšsko 2:1.

Puto slovenského fanúšika k národnému tímu je veľké - dokázali to desiatky priaznivcov, ktorí merali dlhú vyše 700-kilometrovú cestu do Vaduzu, či už formou zájazdov alebo sa do dejiska zápasu vypravili individuálne autom. Svoj tím povzbudzovali, ale keď sledovali výkony hráčov bez záujmu a srdca, dali im to patrične najavo. "Toto nás veľmi mrzí a hráčom musí byť hanba pred ľuďmi, ktorí sem prišli kvôli nim a merali kus cesty a tiež pred tými, čo videli zápas v televízii," dodal Griga.

Slováci sa najbližšie predstavia 14. augusta v Bukurešti v prípravnom súboji s hostiteľským Rumunskom. V septembri šiesteho hrajú ostrý kvalifikačný duel v Bosne, o štyri dni privítajú tohto súpera v poslednom domácom zápase kvalifikácie. V októbri uzavrú Hamšík a spol. boje v Grécku (11. októbra) a Lotyšsku (15. októbra).