Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Groenewegen vyhral 2. etapu 86. ročníka Paríž - Nice, na čele Demare

Holandský cyklista Dylan Groenewegen. Foto: TASR/AP

Jazdec stajne LottoNL-Jumbo sa presadil v záverečnom špurte 187 km dlhej trasy z Orsonville do Vierzonu a do cieľa prišiel v čase 4:51:31 h.

Vierzon 5. marca (TASR) - Holandský cyklista Dylan Groenewegen vyhral pondelňajšiu 2. etapu 86. ročníka pretekov Paríž - Nice. Jazdec stajne LottoNL-Jumbo sa presadil v záverečnom špurte 187 km dlhej trasy z Orsonville do Vierzonu a do cieľa prišiel v čase 4:51:31 h. Na druhom mieste skončil Talian Elia Viviani (Quick-Step Floors) a tretí bol nemecký pretekár Andre Greipel (Lotto Soudal).

Na takmer úplne rovinatej trati sa dlho nič zaujímavé nedialo. Aj po sto kilometroch bol celý pelotón pokope a išiel podpriemerným tempom. Až potom prišiel útok šestice pretekárov, z ktorých sa do úniku nakoniec dostali len Manuele Boaro (Bahrain-Merida) a Tiago Machado (Katuša-Alpecin). Pelotón si však strážil ich náskok a ten sa nevyšplhal nad tri minúty. Všetko tak smerovalo k hromadnému záveru. V ňom si najlepšiu pozíciu vytvoril a najviac síl ušetril Groenewegen.

Pre dvadsaťštyriročného Holanďana to bolo už piate víťazstvo v sezóne. "Celý deň som sa cítil dobre a môj tím mi v závere pripravil výbornú pozíciu. Posledné metre boli trochu do kopca, ale veril som si. Etapa bola skutočne celkom ľahká, ale ten záver bol namáhavý. Mal som však dobrú pozíciu v poslednej zákrute. Túto etapu sme si vyhliadli a aj sme ju získali," povedal víťaz v cieli.

Na čele celkového poradia sa udržal víťaz úvodnej etapy, Francúz Arnaud Demare z FDJ. Pretekárska jury krátko po konci etapy pristúpila ku korekciám na ďalších miestach, keďže dala celej hlavnej skupine rovnaký čas ako mal víťaz. Druhý tak je Španiel Gorka Izagirre (Bahrain-Merida) so stratou sedem sekúnd, tretí je Francúz Christophe Laporte z Cofidisu (+8 s). Jeho krajan Julian Alaphilippe (Quick-Step Floors) tak s mankom desať sekúnd klesol na štvrté miesto a Holanďan Mike Teunissen (Sunweb) je piaty.

Z dvojice slovenských reprezentantov skončil vyššie Juraj Sagan, ktorý obsadil 45. miesto, Erik Baška figuroval na 117. priečke, obaja v rovnakom čase ako víťaz.


Výsledky 2. etapy (Orsonville - Vierzon, 187 km):



1. Dylan Groenewegen (Hol./LottoNL-Jumbo) 4:51:31 h,
2. Elia Viviani (Tal./Quick-Step Floors),
3. Andre Greipel (Nem./Lotto Soudal),
4. Phil Bauhaus (Nem./Sunweb),
5. Arnaud Demare (Fr./FDJ),
6. Mike Teunissen (Hol./Sunweb),
7. Alexander Kristoff (Nór./SAE),
8. Jean-Pierre Drucker (Lux./BMC),
9. John Degenkolb (Nem./Trek-Segafredo),
10. Ivan Garcia (Šp./Bahrain-Merida),
... 45. Juraj SAGAN,
117. Erik BAŠKA (obaja SR/Bora-Hansgrohe) všetci rovnaký čas



celkové poradie:



1. Demare 7:58:57 h,
2. Gorka Izagirre (Šp./Bahrain-Merida) +7 s,
3. Christophe Laporte (Fr./Cofidis) +8,
4. Julian Alaphilippe (Fr./Quick-Step Floors) +10,
5. Teunissen +13,
6. Tim Wellens (Belg./Lotto Soudal) rovnaký čas,
7. Tony Gallopin (Fr./AG2R) +15,
8. Esteban Chaves (Kol./Mitchelton-Scott),
9. Ion Izagirre (Šp./Bahrain-Merida),
10. Heinrich Haussler (Aus./Bahrain-Merida) všetci rovnaký čas,
... 113. J. SAGAN +3:37,
116. BAŠKA rovnaký čas