Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Šport

Guardiola sa lúčil pohárovým titulom, Messi dal v sezóne 73 gólov

Foto: TASR/AP

V piatok zdolala Barca Athletic Bilbao jednoznačne 3:0 a Guardiola tak nateraz zavŕšil v poradí 14. trofejou svoje pôsobenie pri mužstve.

Madrid 26. mája (TASR) - Futbalisti FC Barcelona pripravili ich odchádzajúcemu koučovi Pepovi Guardiolovi rozlúčkový darček v podobe zisku španielskeho Kráľovského pohára. V piatok zdolala Barca Athletic Bilbao jednoznačne 3:0 a Guardiola tak nateraz zavŕšil v poradí 14. trofejou svoje pôsobenie pri mužstve.

Barcelončania aspoň trochu zahnali do úzadia neúspechy z tejto sezóny, keď sa márne pokúšali obhájiť prevenstvo v Primera Division i Lige majstrov. Pohárový primát majú už 26. raz, čo je najviac spomedzi všetkých klubov v Španielsku.

Zápas sa odvíjal v dominancii "blaugranas" a jej hru charakterizovala podoba, aká sa vryla do pamäte fanúšikov od začiatku pôsobenia Guardiolu na lavičke Kataláncov. Naopak, Bilbao hralo krčovito podobne ako v nedávnom finále Európskej ligy, v ktorom podľahlo rovnako 0:3 v zápase proti Atleticu Madrid.

Barca sa vo vyvrcholení Copy del Rey rýchlo ujala vedenia po Pedrovom presnom zásahu v 3. minúte, Lionel Messi pridal poisťujúci gól v 20. minúte a rezultátu dal konečnú podobu už v prvom polčase znovu Pedro, keď sa presadil v 25. minúte. Argentínsky ostrostrelec ukončil sezónu s famóznou bilanciou 73 gólov vo všetkých súťažných zápasoch, čo je unikátom v histórii svetového futbalu.

"Bol to dobrý rok, máme štyri tituly a výhra v pohári určite zlepší celkový pohľad na sezónu. Som rád, že sme mohli uzavrieť rok takto. Myslím, že som v klube zanechal mnoho pozitívnych vecí a v mojej práci budú pokračovať iní. Ja si teraz oddýchnem a v budúcnosti sa popasujem s novou výzvou," povedal po zápase Guardiola, ktorého tím okrem národného pohára získal aj prvenstvo na majstrovstvách sveta klubov, vyhral Európsky Superpohár i domáci Superpohár.

Triumf Barcy znamená aj to, že sa futbaloví fajnšmekri môžu tešiť na ďalšie El Clasico - čerstvý víťaz pohára sa v auguste stretne s úradujúcim španielskym majstrom z Realu Madrid.



sumár finále španielskeho Kráľovského pohára:

Athletic Bilbao - FC Barcelona 0:3 (0:3)

Góly: 3. a 25. Pedro, 20. Messi, 55.000 divákov.