Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Gymnastka Douglasová prehovorila: Nassar ju sexuálne zneužíval

Americká športová gymnastka Gabby Douglasová. Foto: TASR/AP

Tímový lekár Larry Nassar čelí obvineniam z toho, že pod zámienkou vyšetrenia obťažoval a zneužíval viacero športovkýň.

New York 22. novembra (TASR) - Ďalšia z amerických gymnastiek priznala, že ju sexuálne zneužíval bývalý tímový lekár Larry Nassar. Gabby Douglasová, olympijská šampiónka vo viacboji z Londýna 2012, vyšla so svojím svedectvom na Instagrame.

Nassar bol súčasťou americkej gymnastickej reprezentácie od roku 1996. Čelí obvineniam z toho, že pod zámienkou lekárskeho vyšetrenia obťažoval a zneužíval viacero športovkýň. V prípade dokázania viny mu hrozí až 25-ročný trest odňatia slobody. Informovala o tom agentúra AP.

Douglasovej tímová kolegyňa a trojnásobná olympijská víťazka v športovej gymnastike Aly Raismanová vo svojej autobiografii uviedla, že ju Nassar zneužíval od 15 rokov. V októbri vyšlo na povrch, že obeťou zneužívania Nassara bola aj dvojnásobná olympijská medailistka McKayla Maroneyová. Jamie Dantzscherová, držiteľka bronzu z OH 2000 v Sydney, ako prvá z gymnastiek podala na tímového lekára žalobu.

Lyžovanie: Rakúšanky tvrdia, že sexuálne zneužívanie bolo v 70-tych rokoch bežné


Dve bývalé rakúske zjazdárky tvrdia, že sexuálne zneužívanie bolo v 70-tych rokoch bežné. Podľa Nicole Werdeniggovej boli pretekárky často obeťami znásilnenia zo strany trénerov a členov mužských lyžiarskych tímov.

"Sexuálne násilie nebolo v 70-tych rokoch v alpskom lyžovaní ničím neobvyklým. Keď som mala 16 rokov, jeden z lyžiarov ma opil a potom znásilnil," povedala pre denník Der Standard bývalá rakúska majsterka v zjazde, ktorá súťažila pod dievčenským menom Spiessová. "Môžem to potvrdiť, Nicole má stopercentnú pravdu. V tom čase mala takmer každá z nás nejakú skúsenosť so sexuálnym obťažovaním, neopovážila sa však o tom hovoriť," sprostredkovala agentúra DPA slová ďalšej bývalej rakúskej lyžiarky, ktorá si želala zostať v anonymite.