Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Bývalý lekár gymnastickej reprezentácie USA sa priznal k zneužívaniu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Doznanie k siedmim sexuálnym zločinom prvého stupňa je súčasť dohody s prokurátormi, podľa ktorej ho v januári odsúdia na 25 až 40 rokov väzenia.

Lansing 22. novembra (TASR) - Bývalý lekár americkej gymnastickej reprezentácie Larry Nassar sa v stredu na súde v Michigane priznal k sexuálnemu zneužívaniu siedmich športovkýň počas vyšetrení. Doznanie k siedmim sexuálnym zločinom prvého stupňa je súčasť dohody s prokurátormi, podľa ktorej ho v januári odsúdia na 25 až 40 rokov väzenia.

Nassar pracoval pre USA Gymnastics v rokoch 1996 až 2015. Čelí obvineniam, že pod zámienkou lekárskeho vyšetrenia obťažoval a zneužíval vyše 130 žien a dievčat vrátane niekoľkých členiek olympijského družstva. Najnovšie prehovorila šampiónka vo viacboji z Londýna 2012 Gabby Douglasová, pred ňou to urobili trojnásobná olympijská víťazka Aly Raismanová či McKayla Maroneyová. Ako prvá podala žalobu bronzová z OH 2000 Jamie Dantzscherová.

"Obdivujeme Gabby a jej tímové kolegyne, že vystúpili verejne a pričinili sa, aby predátor neunikol zodpovednosti. Činy, z ktorých je Larry Nassar obvinený, sú veľmi závažné. Nesmierne nás mrzí, že niektorí gymnasti alebo gymnastky utrpeli počas kariéry ujmu," citovala stanovisko USA Gymnastics agentúra DPA. Šéf organizácie Steve Penny rezignoval v marci po tom, ako vyšli najavo obvinenia voči dospelým pracujúcim v mládežníckych programoch.