Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Šport

Hlohoveckí i prešovskí hádzanári idú do skupinovej fázy Pohára EHF

Na snímke vpravo hráč HC Sporta Hlohovec Matej Takáč a brankár OIF Arendal Adin Sehovic počas odvetného zápasu 3. kvalifikačného kola Pohára EHF v hádzanej mužov medzi HC Sporta Hlohovec - OIF Arendal 1. decembra 2013 v Hlohovci. Foto: TASR/Lukáš Grinaj

Zverenci trénera Martina Liptáka v druhom polčase odvety prehrávali už o päť gólov, no koncovku zvládli a dostali sa medzi šestnásť najlepších tímov Pohára EHF.

Hlohovec 1. decembra (TASR) - Hádzanári úradujúceho slovenského vicemajstra HC Sporta Hlohovec sa premiérovo v klubovej histórii predstavia v skupinovej fáze Pohára EHF. V odvete 3. kvalifikačného kola síce prehrali doma s nórskym ÖIF Arendal 26:27, ale po triumfe 26:20 v prvom dueli si vybojovali postup.

Zverenci trénera Martina Liptáka v druhom polčase odvety prehrávali už o päť gólov, no koncovku zvládli a dostali sa medzi šestnásť najlepších tímov Pohára EHF. Mená súperov v štvorčlennej skupine sa Sporta dozvie vo štvrtok po žrebe vo viedenskom sídle Európskej hádzanárskej federácie. Skupinová fáza súťaže odštartuje 8./9. februára systémom každý s každým doma a vonku, vyvrcholí 29./30. marca.

Radosť tímu HC Hlohovec po postupe do skupinovej fázy EHF po odvetnom zápase 3. kvalifikačného kola Pohára EHF v hádzanej mužov medzi HC Sporta Hlohovec - ÖIF Arendal 1. decembra 2013 v Hlohovci. V odvete 3. kvalifikačného kola síce prehrali doma s nórskym ÖIF Arendal 26:27, ale po triumfe 26:20 v prvom dueli si vybojovali postup.
Foto: TASR/Lukáš Grinaj
Hlohovec postupom do skupinovej fázy dosiahol najvýraznejší úspech v klubovej histórii. Doteraz dvakrát stroskotal v Pohári EHF v prvom kole a raz sa v niekdajšom PVP prebojoval do druhého kola. Sporta v tejto sezóne v 1. kole vyradila švajčiarsky TSV St. Otmar St. Gallen po výsledkoch 29:21 doma a 28:31 vonku, v druhom dvakrát zdolala bosniansky tím RK Borac Banja Luka 36:23 a 27:26, keď oba zápasy odohral slovenský zástupca na vlastnej palubovke.

Hlohovec bez zraneného kanoniera Adama Mazura nezačal dobre, v útoku hral staticky a ťažko sa presadzoval proti pevnej obrane súpera na čele s gólmanom Sehovičom. Arendal vycítil šancu a v 12. minúte po rýchlych protiútokoch a šnúre troch gólov za sebou odskočil z 3:3 na 6:3 zo svojho pohľadu. Kouč domácich Lipták reagoval oddychovým časom a pribrzdil tak nórsky tím, keďže jeho zverenci vzápätí znížili na rozdiel gólu. V 18. minúte hostia opäť získali náskok 8:5, no Sportu potom podržali najmä úspešné zákroky brankára Žernoviča i presná ruka Baláža. Petrov v 27. minúte vyrovnal na 10:10 a nerozhodný stav platil aj po skončení prvého polčasu.

Po zmene strán Arendalu pomohol príchod druhého brankára Medhusa, ktorý sa blysol viacerými zákrokmi a jeho spoluhráči v 40. minúte po sérii štyroch gólov výrazne vykresali nádej na zmazanie manka z prvého duelu - viedli už 21:16. Vypredanou športovou halou na Zábraní mohutne povzbudzovaní domáci ale nedovolili súperovi zvýrazniť náskok a v polovici druhého polčasu Ďuriš znížil na 20:22. Šesť minút pred koncom Arendal viedol 26:23, ale potom Baláž svojim desiatym gólom v zápase definitívne zlomil odpor súpera a v 58. minúte to už bolo vyrovnané 26:26. Arendal síce napokon o gól vyhral, ale z postupu sa tešil Hlohovec.

3. kvalifikačné kolo Pohára EHF - odveta:
HC Sporta Hlohovec - ÖIF Arendal 26:27 (13:13)

/prvý zápas 26:20, postúpil Hlohovec/
Zostava a góly Sporty: Žernovič, Olejár, Kašťák - Takáč 2, Laho, Miženko, Kučer, Petrov 3, Janíček, Čačič 1, Ďuriš 1, Mažár 3, Baláž 10/4, Dudáš 3, Zaťko 3. Najviac gólov Arendalu: Paulsen 9, Hofstol 5. Rozhodovali: A. Konjičanin, D. Konjičanin (obaja BaH), vylúčení: 3:3, 7m hody: 4/4 - 1/1, 1885 divákov (vypredané).

Hlasy po zápase /zdroj: RTVS/:
Martin Lipták, tréner Sporty:
"Som spokojný a šťastný, že sme to dotiahli do skupinovej fázy, čo pred štartom sezóny asi nikto nečakal. V odvete sme sa do problémov dostali sami chybami, slabšou obranou a zahadzovaním šancí, ale hráči v kritických chvíľach dodržali to, čo sme si povedali a zvládli sme to. Ja som v postup veril aj v momente, keď sme prehrávali o päť gólov."
František Zaťko, hráč Sporty: "Súper sa na nás v odvete dobre pripravil a neboli to ľahké chvíle, ale srdiečkom a s podporou skvelého publika sme si postup nenechali vziať."
Marián Žernovič, brankár Sporty: "Dnes to bolo ako na hojdačke. Na chvíľku sme strácali pôdu pod nohami, ale našťastie sme to zvládli."


Prešov po roku zopakoval postup do skupinovej fázy Pohára EHF

Maribor 1. decembra (TASR) - Hádzanári Tatrana Prešov sa rovnako ako v minulej sezóne predstavia v skupinovej fáze Pohára EHF. V odvete 3. kvalifikačného kola síce na pôde slovinského Braniku Maribor prehrali 28:30, ale v prvom zápase doma vyhral úradujúci slovenský majster 34:26.

Mená súperov v štvorčlennej skupine sa zverenci kouča Petra Hatalčíka dozvedia vo štvrtok po žrebe vo viedenskom sídle Európskej hádzanárskej federácie. Skupinová fáza súťaže odštartuje 8./9. februára systémom každý s každým doma a vonku, vyvrcholí 29./30. marca.

Prešovu v uplynulom ročníku skupinovej fázy Pohára EHF v B-skupine v konkurencii nemeckého giganta Rhein-Neckar Löwen, dánskeho KIF Kolding a ukrajinského Motoru Záporožie po troch výhrach v šiestich dueloch tesne ušiel postup do vyraďovačky.

Prešovčania napriek zdravotným problémom v kádri ani v jednom momente nedovolili domácim pomýšľať na zmazanie výrazného osemgólového manka. Úvodných dvadsať minút prvého polčasu to bol mimoriadne vyrovnaný duel, až v 22. minúte Maribor prvýkrát získal dvojgólové vedenie - 10:8. Tatran pred polčasovou sirénou zabral a z 9:12 znížil tesne pred prestávkou na 11:12.

Domáci si po zmene strán udržiavali minimálny, ale pre slovenský tím prijateľný, náskok. V 43. minúte viedol Maribor 20:18, no Prešovčania o šesť minút neskôr otočili na 24:22 vo svoj prospech. Slovinci si v koncovke vybojovali dvojgólové víťazstvo, no postup si domov vezie Tatran.

3. kvalifikačné kolo Pohára EHF - odveta
RK Branik Maribor - Tatran Prešov 30:28 (12:11)

/prvý zápas 26:34, postúpil Prešov/
Najviac gólov Mariboru: Sok 9, Zarabec 7. Zostava a góly Tatrana: Verkič, Krupa - Hruščák, Hrstka 3, Krok 5, Krištopans, Radčenko 1, Tumidalský 2, T. Urban 6, Číp, Guzy 3, Pejovič 2, Antl 6, Paleš, Sadovij. Rozhodovali: Horváth a Marton (obaja Maď.), vylúčení: 1:3, 7m hody: 4/3 - 3/3, 1300 divákov.

Hlasy po zápase:
Branko Benko, generálny manažér Tatrana:
"Sme radi, že sme napriek prehre potvrdili postup ďalej. Bola to gólová naháňačka, v ktorej súper viedol aj o dva góly, ale viac sme mu nedovolili. Mali sme pred zápasom problémy s postom pivota, no zvládli sme to. Dúfam, že nám žreb prisúdi prijateľnejších súperov ako v minulej sezóne a našim cieľom je postúpiť zo skupiny do štvrťfinále súťaže."